null Beeld

The Hickey Underworld - The Hickey Underworld

Het is een publiek geheim: de overwinning van The Hickey Underworld in Humo's Rock Rally 2006 was doorgestoken kaart. Niet het fait-divers dat gitarist Jonas Govaerts af en toe voor Humo schreef bezorgde de brutale A'pense apen het goud in de moeder van alle rockconcoursen, maar de voorraad xtc-pillen, de flessen wodka en de gewillige matroesjka's die de juryleden toegeschoven kregen door de Russische maffia rond THU. Bullshit natuurlijk.

Charlie Poel

'Verkocht!', suggereerden niettemin de complottheoretici en andere azijnpissers 's anderendaags op hun blogs en pagina's.

NIET DUS!!! Pas na een pittige discussie haalde THU het nipt - het scheelde de dikte van het haar van een kletskop - van The Black Box Revelation, mede dankzij een gloedvol betoog van de twee onverdachte muzikanten in de finalejury: Joost Zweegers van Novastar, die ons wees op de sóngs achter de harde muziek van THU 'en hoe die ook solo aan de piano overeind zouden blijven', en Bent 'Das Pop' Van Looy.

En dat die het méénde: Van Looy is samen met collega-Poppers Reinhard Vanbergen en Niek Meul gepromoveerd tot producer van de titelloze debuut-cd. Die nu dus voor ons ligt, en het overrompelende bewijs levert dat de HRR-triomf van THU níét gratuit was. Wat een plaat namelijk! De release van 'The Hickey Underworld' mag de afgelopen maanden wat voeten in de aarde gehad hebben, met een valse start op de koop toe, maar dat is in één klap vergeten. In deze afgelikte tijden waarin muzikanten, concertpromotors, radiomakers en journalisten met twee woorden hebben leren spreken, doen de nonchalance en openhartigheid van THU trouwens deugd.

De muziek! De singles 'Mystery Bruise' en 'Future Words' - twee kanjers - hoort u te kennen van StuBru en onze 'Arriba!', de eerste zelfs nog van de Rock Rally, en de acht andere songs zijn van hetzelfde kaliber. Geen balsemende wijsjes om 's ochtends op Radio 1 mee te ontwaken - of 't moet zijn dat u thuis Guantánamo'ke wilt spelen - maar evenveel uppercuts, uitgedeeld met boksijzers in de handschoenen. U ligt er nadien uitgeteld op de vloer bij, of trekt integendeel opgefokt de straat op om op baldadige wijze her en der verkeersborden uit te rukken. Een enkeling steekt misschien een flitspaal in brand, of pist ergens in een brievenbus. Zo'n opruiende, nijdige muziek maakt The Hickey Underworld namelijk. Maar: onder die betonlaag betreft het telkens wel fijne songs, met poten en oren, die bijvoorbeeld ook op een akoestische Martin D28-gitaar tot hun recht zouden komen.

Dat is, vermoeden we, ook de verdienste van de drie producers, die de scherpste en hardste kantjes niet afgeslepen hebben - ze zouden aan de ziel van THU raken! - maar die wel de nodige verluchtingsgaten in het beton hebben geboord - sorry voor de vergelijking, we zitten midden in verbouwingswerken aan le Château P. Maar het vergt dus een inspanning en minstens een páár beluisteringen om tot de essentie van de songs door te dringen. Zoals een goed lief geven ze hun geheimen slechts mondjesmaat prijs, maar daarna? Ohlalala (denk aan dat goed lief)! En tot wat voor een fantastische zanger is Younes Faltakh de afgelopen drie jaar uitgegroeid! Probeer maar eens boven de branding uit te komen wanneer achter je Jonas Govaerts, drummer Jimmy Wouters en bassist Georgios Tsakiridis hun stormen ontwikkelen. Faltakh dóét het.

Het is uit tien gelijkwaardige songs moeilijk een uitschieter te kiezen - ooit al een bokser gevraagd welke mep uit een reeks mokerslagen het meeste pijn deed? - maar laat 'Blonde Fire' de waardige derde single zijn.

Maar als u ons nu wilt excuseren: we moeten dringend een tramhokje in Tervuren molesteren!

The Hickey Underworld speelt op zondag 5 juli op Rock Werchter

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234