null Beeld

'The Hobbit': Ian McKellen

Op woensdag 12 december, voltrekt zich één van de belangrijkste, meest langverwachte en hopelijk ook één van de meest magische gebeurtenissen van het filmjaar 2012: op die dag zwaaien de poorten naar Midden-aarde eindelijk weer open.

Redactie

We vertrekken samen met Bilbo, Gandalf en de dwergen Balin, Bifur, Bofur, Bombur, Dori, Dwalin, Fili, Kili, Glóin, Nori, Óin, Ori en Thorin Eikenschild doorheen stikdonkere grotten en angstaanjagende Demsterwolden op trektocht in dé blockbuster van het jaar, the one film to rule them all: ‘The Hobbit: An Unexpected Journey’.

Eindelijk, omdat de productie niet bepaald van een leien dakje liep. Doordat filmstudio MGM op het randje van het bankroet balanceerde liet de start van de opnamen járen op zich wachten; regisseur Guillermo Del Toro verliet het project na creatieve meningsverschillen; zijn vervanger Peter Jackson – de bezieler van de oorspronkelijke ‘Lord of the Rings’-trilogie - werd halverwege de opnamen midscheeps getroffen door een knoert van een maagzweer; de vakbonden dreigden er meermaals mee de opnamen in Nieuw-Zeeland te verstoren; en dan hebben we het nog niet gehad over de zevenentwintig dieren die naar verluidt in smartelijke omstandigheden het leven lieten op de set.

Maar nu ís hij er dus, en het resultaat mag nu al historisch worden genoemd: ‘The Hobbit’ is immers is de allereerste film uit de geschiedenis die tegen achtenveertig beelden per seconde werd ingeblikt, wat op het scherm van uw multiplex een nooit geziene graad van helderheid en realisme zou moeten opleveren – en dan nog wel in 3D. In het eerste deel van de gloednieuwe trilogie – Jackson heeft het verhaal opnieuw in drie afleveringen gesplitst - zien we alvast enkele oude bekenden terug: Ian McKellen zet opnieuw de breedgerande hoed van Gandalf de tovenaar op, Andy Serkis geeft opnieuw gestalte aan Gollum (‘Preciousss!’), en naar verluidt komt zelfs Elijah Wood weer even als Frodo om de hoek kijken.


Ian McKellen: 'Fan van de nieuwe Gandalf'

- Meneer McKellen, over de verfilming van ‘The Hobbit’ wordt al gesproken sinds de release van ‘The Fellowship of the Ring’ in 2001. Had u ooit gedacht dat het er nog van zou komen?

null Beeld

Ian McKellen «Het heeft inderdaad erg lang geduurd voor we er echt aan konden beginnen, maar het is niet zo dat ik al die jaren vol ongeduld in mijn woonkamer zat te wachten, verkleed als Gandalf. Ik heb ook nog een leven buiten Midden-aarde, weet je.

»We hebben eindeloos veel tegenslagen gekend, en het heeft jaren geduurd voor het budget en het scenario op punt stonden - de opluchting was groot toen er eindelijk een concrete startdatum vastlag. Het werd, zo kan ik daar wel aan toevoegen, ook wel een beetje tijd.»

- Heeft u er ooit aan gedacht om de handdoek in de ring te gooien?

McKellen «Dat nu ook weer niet, maar ik geef grif toe dat ik het een stuk opwindender zou hebben gevonden indien ik een nagelnieuw personage had mogen vertolken. In de huid van een vertrouwd karakter stappen is een stuk minder interessant.

»Meespelen in ‘The Hobbit’ betekende ook dat ik opnieuw twee of drie jaar weg van huis zou zijn: dat is geen kleine opoffering. Dat ik het toch heb gedaan, heeft te maken met ijdelheid: de gedachte dat Gandalf door een andere acteur zou worden vertolkt, was simpelweg ondraaglijk.

»En ook de fans, zo had ik het gevoel, zouden enorm teleurgesteld zijn geweest – wat dan uiteraard weer mijn ijdelheid streelde. Bovendien vond ik het wel prettig om eens naar Nieuw-Zeeland terug te keren. Spectaculair land, vriendelijke mensen.»

- Krijgen we in ‘The Hobbit’ een andere Gandalf te zien?

McKellen «Ja, in vergelijking met ‘Lord of the Rings’ is hij iets kleurrijker geworden, iets menselijker ook. In ‘Lord of the Rings’ gedroeg Gandalf zich als een echte commandant: hij was enorm gefocust op de missie die hij moest volbrengen en had absoluut geen tijd voor grapjes. De nieuwe Gandalf is aangenamer gezelschap, denk ik.

»Hij maakt graag lol, houdt van zijn pijp en ‘n neutje op z'n tijd, steekt graag vuurwerk af, en hij is absoluut dol op de Hobbits. Alles bij mekaar zijn Peter en ik iets meer fan van de Gandalf uit ‘The Hobbit’. We noemden hem voortdurend Gandy.»

- Het boek is af en toe heel komisch. Tussen Gandalf en Bilbo hangt bijvoorbeeld een grappige chemistry.

McKellen «Wees gerust: die zit ook in de film. In het begin zie je hoe Gandalf Bilbo aanmoedigt om zijn gezapige leventje in de Gouw te verlaten en mee op avontuur te trekken. ‘Het zal je goed doen,’ zegt hij, en dat klopt natuurlijk: het kan geen kwaad om af en toe uit je routine te stappen.

»Uiteraard loert het gevaar altijd om de hoek loert als je op avontuur gaat, maar Gandalf zou niettemin graag zien dat zijn vriend iets vóller begint te leven. Hij kent Bilbo al van toen hij een piepjonge Hobbit was, en hij is een beetje verrast dat hij is opgegroeid tot een saaie kluizenaar.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234