null Beeld

The Illusionist

De jury is lang in beraad geweest, maar uiteindelijk wint 'The Illusionist', de goochelaarsfilm van regisseur Neil Burger, het nét van 'The Prestige' van Christopher Nolan.

De haartjes op onze armen die we tijdens het bekijken van 'The Illusionist' stijlrecht omhoog voelden komen, het kippenvel dat we niet kwijt schijnen te kunnen raken, en vooral de zware hartkloppingen verwekkende vertolking van Edward Norton gaven de doorslag. Maar eigenlijk kun je de twee films niet écht met mekaar vergelijken, en dat komt doordat Eisenheim (Norton), die furore maakt in Wenen anno 1900, in een totaal andere dimensie goochelt dan de showmannen uit 'The Prestige': terwijl Angier en Borden zich met vrij traditionele verdwijnacts bezighouden, probeert Eisenheim live de deuren naar the twilight zone open te breken. Het vermoeden dat hij weleens écht over bovennatuurlijke krachten zou kunnen beschikken, maakt van Eisenheim naar onze smaak een intrigerender personage dan Angier of Borden. Norton gaat ook veel dieper dan Jackman en Bale: zoals hij daar lijkbleek, met stijf opeengeklemde kaken en één uitgestrekte arm in zijn stoeltje op het podium zit, werden we écht bang dat hij ons naar het voorgeborchte van de hel zou toveren (à propos: naar verluidt voerde Norton alle trucs zelf uit, zonder de hulp van digitale effecten). De beklemmende stemming die rond Eisenheim hangt, wordt overigens nog aangedikt door de buitengewoon sfeervolle locaties (er werd gedraaid in het licht van de Praagse gaslampen), de bijzonder fraaie fotografie (de allereerste kleurenplaten van de gebroeders Lumière dienden regisseur Burger tot voorbeeld), en de geweldig goeie vertolking van Paul Giamatti, die als Inspecteur Uhl Eisenheims geheimen tracht te doorgronden. De nu al controversiële Laatste Minuut van 'The Illusionist' zorgde naar ons gevoel voor een kleine anti-climax, maar misschien denkt u er wel anders over. Laat de debatten een aanvang nemen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234