The King of Kong: A Fistful of Quarters
Een beetje competitie is gezond, zeggen ze, maar de wedijver tussen Billy Mitchell en Steve Wiebe overschrijdt de voorgeschreven dosis ruimschoots.
In 'The King of Kong', de sterk aanbevolen documentaire van regisseur Seth Gordon, zien we beide mannen dingen naar de recordscore in het videospelletje Donkey Kong. In '82 lukte het de toen zeventienjarige Mitchell: het maakte van hem een pedante, geföhnde gladjanus die thuis de telefoon opneemt met: 'Hallo, met de wereldrecordhouder!' en zonder blozen frases rondstrooit als: 'Alles wat ik zeg zorgt voor ophef - een beetje zoals de abortuskwestie.'
Kortom: een levensechte David Brent uit 'The Office'. Tot hij zijn Kong-record aan diggelen geslagen zag door underdog Wiebe, een sullige huisvader en leraar chemie. Wat volgde was een koude oorlog tussen de twee, die al lang niet meer draait om het verslaan van een agressieve aap in een antieke videogame.
Seth Gordon «Ik verbrand makkelijk in de zon, dus als kind hing ik liever in een donker lunapark rond dan buiten te spelen. Ik speel nog altijd graag - alleen de klassieke spelletjes, PlayStation en Xbox zeggen me niks - maar in vergelijking met Steve en Billy ben ik natuurlijk een prutser.
»Net als de meeste mensen raak ik in Donkey Kong zelden voorbij level drie. De moeilijkheidsgraad van dat spel is ronduit absurd. Om het hele spel uit te spelen en Donkey Kong te verslaan, heb je meer dan drie uur nodig!»
- De vijandigheid tussen Billy en Steve is haast tastbaar. Steve ontpopt zich al snel als good guy, terwijl Billy onmiskenbaar vervalt in de rol van slechterik.
Gordon «Mij doen ze wat denken aan Luke Skywalker en Darth Vader. Het is niet te geloven hoe ver Billy wil gaan om zijn wereldrecord te verdedigen. Met de hulp van zijn trouwe entourage houdt hij Steve z'n doen en laten nauwgezet in de gaten. Als een puppet master zegt hij z'n mannetjes wat ze moeten doen.
»Niet eens zo gek, eigenlijk: Billy is zo'n goeie gamer dat hij, zodra hij de machine heeft verslagen, gewoon verder gamet met mensen als zijn pionnetjes. Dat hebben wij tijdens het filmen trouwens aan den lijve ondervonden.»
- Ja: wat vond hij van je film?
Gordon «Bij mijn weten heeft hij 'm nog altijd niet gezien. Achteraf heeft hij wel massa's negatieve reacties gekregen op zijn pedante gedrag, dus ik begrijp best dat hij er niet mee is opgezet. Hij loopt nu overal te verkondigen dat we een onjuist beeld van hem hebben opgehangen. Niks van aan: de Billy op het scherm is de Billy zoals wij 'm leerden kennen.»
- Was hij een filmpersonage, je zou hem van overacting beschuldigen.
Gordon «Billy gaat tot het uiterste om zijn gloriedagen van '82 te herbeleven. Dat merk je aan alles: van hoe hij eruitziet tot de mensen met wie hij zich omringt. Dat is zijn grote probleem: hij is blijven steken in de eighties.»
Bekijk de trailer »