null Beeld

The Kite Runner

'De vliegeraar' van de Afghaanse-Amerikaanse auteur Khaled Hosseini is nu al jaren zo'n spectaculaire bestseller dat er wel een Hollywoodverfilming van moest komen, ook al leek het verhaal - een parabel over verraad en boete tegen de achtergrond van het eerst door de Russen onder de voet gelopen en vervolgens door de Taliban nog wat dieper in de grond getrapte Afghanistan - nu niet meteen vlot verteerbaar blockbustervoer.

Marc Van Springel

Dat blijkt ook uit de scène waarmee regisseur Marc Forster (van 'Finding Neverland', 'Monsters Ball' en - de man houdt blijkbaar van wat variatie - de nieuwe James Bond) zijn film, net als in het boek, laat beginnen en die meteen ook de kern vormt van de plot: aan het eind van de jaren zeventig, kort voor de Russische inval, is de jonge Amir er getuige van hoe zijn vriend Hassan door een stel jonge bruten wordt verkracht. In plaats van hem te helpen, slaat hij laf op de vlucht. Wat het incident extra delicaat maakt, is het klasseverschil tussen beide jongens: Hassan behoort tot de traditioneel achtergestelde Hazara en is de zoon van de bediende van Amirs welgestelde en tot de leidende Pashtu behorende familie. Omdat hij zijn schaamtegevoelens geen plaats weet te geven, beschuldigt Amir de geplaagde Hassan ook nog eens ten onrechte van diefstal.

Als wat later de Russen binnenvallen, vlucht Amir met zijn familie naar Amerika, terwijl Hassan in Afghanistan achterblijft. Ruim twintig jaar later krijgt Amir de kans terug te keren naar zijn vaderland en zijn fouten recht te zetten. Zodra de volwassen Amir weer voet op Afghaanse bodem zet, schakelt Forster - alsof hij al wat wilde oefenen voor zijn Bondfilm - in een andere versnelling en bevinden we ons van een zeer onderhoudende en dramatisch boeiende film over schuldgevoelens en de gekwetste trots van een natie (de met zenachtige waardigheid al zijn beproevingen dragende Hassan staat duidelijk symbool voor Afghanistan) plots in een knullige woestijnthriller waarin de goeien en de slechten wel zéér karikaturaal tegen elkaar worden uitgespeeld en de plot aan elkaar hangt van de meest potsierlijke toevalligheden. Jammer ook, voor de vier jonge en onervaren Afghaanse acteurs (onder wie de jongens die Hassan en Amir vertolken) die nog voor de wereldpremière uit voorzorg naar de Verenigde Arabische Emiraten werden overgebracht waar ze tot hun meerderjarigheid op kosten van de filmstudio zullen blijven.


Extra's**:

David Benioff

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234