The Knife in Collaboration with Mt. Sims and Planningtorock - Tomorrow, in a Year
Wij gaan ervan uit dat TTT-lezers jongens en meiden uit één stuk zijn die zich niks laten wijsmaken (tenzij door hun lijfblad), maar toch even voor de zekerheid: zij die beweren dat 'Tomorrow, in a Year', de soundtrack die de Zweden van The Knife schreven bij de gelijknamige electro-opera over Charles Darwin, een pretentieuze en taaie mindfuck is, dwalen.
Waarna we er meteen deze waarschuwing achteraan gooien: wie denkt dat hij er hapklaar dansvloervoer - vette beats en loeiende synths- mee in huis haalt, mag gelijk beschikken, want 'Tomorrow' ís arty farty as fuck. Het tegendeel zou ons verbaasd hebben: op vraag van het Deense theaterhuis Hotel Pro Forma dompelden Karin Dreijer Andersson en haar broertje Olof Dreijer zichzelf twee jaar lang onder in leven en werk van één van de meest invloedrijke wetenschappers uit de geschiedenis.
undefined
Ze gingen op schooluitstap naar het natuurhistorisch museum en de zoo van Kopenhagen, bestudeerden Darwins 'Over het ontstaan van soorten' en zijn dagboeken, en staken hun neus in de theorieën van zijn hedendaagse pleitbezorger Richard Dawkins. Op die fundering bouwden ze in de studio, bijgestaan door bevriende eenmanstorpedo's Planningtorock en Mt. Sims, vijftien tracks hoogzwanger van betekenis.
De hoes van dit dubbelalbum vermeldt titel en uitvoerders tegen een achtergrond van verschenen vaalwit - alsof ze jarenlang ergens op een stoffige vensterbank in de zon heeft gelegen. Boenk erop!
undefined
'Tomorrow' is immers een lofzang op de traagheid, een ode aan de geologische tijdrekening waarin waterlopen rotswanden spiegelglad maken, grizzlyberen in ijsberen veranderen en het leven op aarde zich steeds wijder vertakt. ('t Is vast toeval, maar we vinden het toch een tikje creepy dat Karin Dreijer in 2008 uitgerekend in 'Slow' van dEUS zong dat 'The reverb of time / Is our vantage point'.)
De muziek dan. Geheel in de geest van Darwins evolutietheorie, en dan vooral de idee dat alle soorten gelijkwaardig zijn, passeert een waaier aan muziekstijlen de revue: van musique concrète ('Intro', 'Ebb Tide Explorer'), over glitch ('Tumult') tot minimale house (het bezwerende 'Seeds') en alles daartussenin.
undefined
Met als rode draad de indrukwekkende vocalen van de Zweedse operazangeres Kristina Wahlin. In haar strot transformeren de readymades die Karin Dreijer uit het oeuvre van Darwin wegknipte (zie 'Epochs', 'Geology', 'Upheaved' en 'Minerals') tot pure poëzie. In het aangrijpende 'Annie's Box' verklankt ze, geruggensteund door cello en soundscape, Darwins verdriet om de dood van zijn tienjarige dochter en oogappel.
Al hoeft Karin Dreijer daar allerminst voor onder te doen: in 'Colouring of Pigeons' - het leven van de wetenschapper en familieman Darwin samengevat in elf minuten pakkende electro-akoestische bliss - is het vooral zij die de luisteraar ontroert, nota bene terwijl er nonsenspoëzie als 'A few southern vegetable forms / On the mountains of Borneo' uit haar bevallige mond rolt.
easy listening,
Massive Attack
Admiral Freebee
Mintzkov
Yeasayer
undefined