null Beeld

The Lego Batman Movie

Hier met die blokkendoos!

Erik Stockman

undefined

Het beste aan ‘The Lego Movie’ van enkele jaren geleden was zonder enige twijfel de lego-Batman die samen met Emmet, Benny en onze andere vrienden in de clinch ging met de verschrikkelijke legotiran Lord Business. In één van de meest hilarische scènes bekloeg Batman zich er al zingend over dat hij als wees is moeten opgroeien: ‘Duisternis / geen ouders / stinkend rijk / dat verzacht de pijn!’ Of hoe de hele sombere origin story van de Gevlederde werd samengebald in één enkele strofe.

Díé Batman heeft nu zijn eigen standalone film gekregen, en hoewel ‘The Lego Batman Movie’ niet zo onbetaalbaar grappig is als ‘The Lego Movie’, lagen wij toch geregeld in een deuk. Alleen al de aanblik van de lego-Batman die tijdens de eerste grote actiescène zijn eigen ‘Batman’-theme loopt te neuriën, vonden wij een giller, en ook die kleine gele riemtasjes rond zijn zwarte middel kregen ons op de één of andere manier de hele tijd aan het gniffelen. De lof en de toejuichingen die Batman ontvangt nadat hij voor de zoveelste keer de Joker heeft verslagen, bieden onze held evenwel maar weinig soelaas: eenmaal terug in de Batcave zit hij moederziel alleen een in de microgolf opgewarmde kreeft te verorberen en naar ‘Jerry Maguire’ te kijken (de Joker: ‘Voor een eenzaat zie je wel graag films over relaties’). Tijdens een onaangekondigd bezoekje aan de woonst van Superman, het Fort der Eenzaamheid, ontdekt hij zelfs dat hij niet is uitgenodigd op het 57ste verjaardagsfeestje van de Justice League: een scène die doet terugdenken aan Bart De Pauw die in ‘Het Geslacht De Pauw’ tot de bittere vaststelling komt dat de oude collega’s van ‘Buiten de zone’ hem niet hebben gevraagd voor de reünie.

De legoliefhebbers onder u zullen hun pret uiteraard niet op kunnen (ook al zijn de indrukwekkende decors niet alleen tot stand gebracht met legoblokjes, maar ook met behulp van digitale effecten), de Batman-fans zullen dan weer smullen van de talrijke knipoogjes naar de Batman-mythologie. Zelfs die goeie ouwe Adam West, de meest hilarische Batman ooit, duikt in een flits van een seconde nog eens op.

In de tweede helft trekt Batman ten strijde tegen een Super Squad van booswichten (onder wie Voldemort, de Gremlins, Agent Smith uit ‘The Matrix’ en zelfs Sauron, ‘een 8.000 jaar oude schurk met een oog voor juwelen’), en dan zakt de film jammer genoeg ineen als een wankel in elkaar gezet legobouwwerk, vanwege veel te veel explosies en te weinig goeie witzen. Een mogelijke verklaring voor die dip is dat de regie niet langer in handen was van ‘The Lego Movie’-genieën Phil Lord en Christopher Miller: zij hadden het te druk met hun ‘Untitled Han Solo Star Wars Anthology’-film en dienden het werk over te laten aan hun rechterhand Chris McKay.

Toch valt er in die zwakke tweede helft nog af en toe te grinniken, zoals wanneer Robin vraagt waarom er in de Batmobiel eigenlijk geen gordels zitten. Het antwoord van Batman: ‘Het leven gééft je geen gordels.’ Diepe wijsheid van een cool legofiguurtje.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234