null Beeld

The Life Aquatic with Steve Zissou

Bill Murray in peignoir die op de tonen van 'Search and Destroy' van The Stooges een meute woeste piraten mores leert: heeft u nog meer redenen nodig om vanavond naar 'The Life Aquatic With Steve Zissou' te kijken? Wij dachten het niet! Daarom nu al de nogal curieuze plot: de wereldberoemde maar enigszins uitgebluste oceanograaf Steve Zissou (Murray als een soort levensmoeë Jacques Cousteau) wil wraak nemen op de luipaardhaai die zijn beste vriend heeft opgepeuzeld, en trekt er met een duikboot op uit om het beest op te sporen.

Aan boord bevinden zich ondermeer Willem Dafoe met een koddig Duits accent, een jongeman die Zissous zoon beweert te zijn, en een pipo met een rood mutsje die iedere halve gelegenheid aangrijpt om een nummer van David Bowie aan te heffen - in het Portugees. Neen, Ingmar Bergman it ain't.

Bill Murray «Toen Wes (Anderson, regisseur) me voor het eerst het script voorlas, lag ik languit te zonnen op een plezierjacht. Schaamteloos gejat van 'Moby Dick', stelde ik meteen vast, maar de surrealistische toon beviel me wel. Die Steve Zissou leek me ook geen skipper van dertien in een dozijn. Zo kwam er een scène in het script voor waarin Zissou uit angst voor muiterij zijn bemanning toespreekt: 'Houden jullie dan niet meer van mij?' Je kunt je toch in geen miljoen jaar voorstellen dat Russell Crowe zo'n speech afsteekt in 'Master and Commander'?

»Om kort te gaan: ik heb op dat plezierjacht toegezegd.»

-'The Life Aquatic' is voor het grootste gedeelte in de legendarische Cinecittà-studio's in Rome opgenomen. Een leuke ervaring?

Murray «Integendeel: ik miste mijn familie zo erg dat ik iedere dag grumpy op de set verscheen.

»En bij het woord 'Italië' stelde ik me altijd een zonovergoten heuvel voor, en ik die op die heuvel een druif pluk. Het zal wel! Op die Middellandse Zee was het zo verdomde koud dat ik het tot op mijn botten voelde. Heck, zelfs in Chicago is het warmer! Ik hou van water - ik was me bijvoorbeeld iedere dag - maar geef mij in het vervolg toch maar weer opnames op vaste Amerikaanse grond, dank u vriendelijk.»

- In dat verband: er is al een tijdje sprake van een derde 'Ghostbusters'-film. Doet u mee?

Murray «Weet ik nog niet, maar ik zeg in ieder geval niet bij voorbaat neen. Enkele scenaristen van de Amerikaanse 'The Office' zijn zich over het script aan het buigen; da's alvast geen slecht begin.

»Afgelopen zomer heb ik voor een videospelletje de stem ingesproken van mijn oude 'Ghostbusters'-personage (dokter Peter Venkman, red.), en dat was geweldig. Uit puur enthousiasme ben ik één keer zelfs het kenwijsje beginnen te neuriën toen ik over straat wandelde. Ben ik meteen mee gestopt toen ik me realiseerde dat het nogal dom zou staan wanneer iemand me zou toeroepen: 'Get over yourself, Bill!'»

- Laatste vraagje. Wat is de meest surrealistische vraag die u ooit al voor de voeten geworpen hebt gekregen?

Murray «'Hey Bill, mag ik je eens een vraag stellen?'»

Spike.com - Interview met Wes Anderson

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234