null Beeld

The Long Blondes - "Couples"

Wie dacht dat nomen immer omen is, heeft het mis: The Long Blondes zijn drie vrouwelijke en twee mannelijke donkerharigen die - in schril contrast tot de meeste blondines in onze kennissenkring - al meer tijd in de bibliotheek doorbrachten dan de rest van de Britse rockscene samen.

Joris Jonckheer

Het kwintet uit Sheffield is met "Couples" (de dubbele aanhalingstekens horen bij de titel) toe aan hun tweede elpee, met ditmaal relaties en bedriegerij als centrale thema's. Inspiratie vonden ze in hun eigen levens - in de voltooid verleden tijd vormden de gitarist en de toetseniste een stel en deed de drummer het met de bassiste - en aan de muur van hun repetitiehok, die is opgesmukt met foto's van beroemde koppels als Basil en Sybil Fawlty.

Het resultaat is een feminiene plaat waarop zelfs opener 'Century', een met onheilspellende koorzang en futuristische elektronica doorweven song over godbetert de Koude Oorlog, de luisteraar uiteindelijk enig relatieadvies biedt.

De vertrouwde formule van opwindende powerpop, losbandige melodielijnen en stevige arrangementen bleef behouden, maar kreeg het gezelschap van donkere en tegendraadse probeersels.

De vlijmende laag noise en de achterstevoren afgespeelde zinsflarden over een auto-ongeval in 'Round the Hairpin' lieten ons met een ongemakkelijk gevoel achter. Op de onderkoelde lovesong 'Nostalgia' vormt de stem van de extravagante frontvrouw Kate Jackson, die duidelijk meer kan dan schreeuwen en Blondie nabootsen, een uitstekende tandem met de heen en weer schommelende piano en fragiele elektronica. Toch voelen wij meer voor het aanstekelijke discodeuntje 'Guilt' of de stampende meezinger 'Here Comes the Serious Bit', al zijn bittere bedenkingen bij falende relaties ook hier nooit veraf.

Het verdict: 'Couples' is te grillig om terstond stapelverliefd op te worden, maar wordt bij elke luisterbeurt doortastender. Ons hoort u in geen duizend jaar klagen.

Toptrack: 'Guilt'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234