null Beeld

The making of Michèle Cuvelier: zo belandde ze in Music For Life

Hoe creëer je een radioster? Studio Brussel laat dezer dagen zien hoe het moet. Tijdens De Warmste Week mag Michèle Cuvelier warmlopen voor een glansrol op de zender. “Eerlijk? Wat hierna komt, maakt me eigenlijk geen hol uit.”

pieter dumon/de morgen

Michèle wie? De naam van Michèle Cuvelier doet bij een aanzienlijk deel van het grote publiek niet meteen een belletje rinkelen. Nog niet, want de zesentwintigjarige Studio Brussel-stem lijkt goed op weg om de nieuwste ster aan het radiofirmament te worden. Met dank aan een passage in De slimste mens en een hoofdrol tijdens Music For Life.

Bij Studio Brussel hebben ze al langer een reputatie wat het lanceren van nieuw radiotalent betreft. En telkens wordt daarbij dezelfde strategie gehanteerd. Nieuwe namen worden klaargestoomd in de luwte met een rol als sidekick of een programma in de minder druk beluisterde uren, om dan tijdens Music For Life in het voetlicht te treden. Na afloop van die jaarlijkse benefietactie volgt een verhuis naar een meer zichtbare plaats in het zendschema en een glansrol als een van de gezichten van de zender. Een aanpak die in het verleden onder anderen Siska Schoeters, Sofie Lemaire, Sam De Bruyn, Linde Merckpoel en Eva De Roo naar het BV-schap katapulteerde.

'‘De beslissing om Michèle ‘Music For Life’ te laten presenteren was al genomen voor ‘De slimste mens’ in het verhaal opdook’' Jan Van Biesen

Nu valt Michèle Cuvelier, de stem van het muziekprogramma Zender, diezelfde behandeling te beurt. Samen met anciens Eva De Roo en Otto-Jan Ham kampeert zij van 18 tot 24 december in Wachtebeke om daar Music For Life aan elkaar te praten. Om de kans op succes nog net iets groter te maken werd dit jaar een extra element aan de formule toegevoegd. Een paar weken geleden dook Cuvelier immers op in De slimste mens. Ze haalde er de hoogste score ooit – 598 seconden – om daarna in de derde aflevering de duimen te leggen voor Viktor Verhulst.

Een ideale eerste kennismaking met het grote publiek en het perfecte opstapje richting Music For Life. Maar van een vooraf zorgvuldig uitgestippelde strategie was geen sprake, zegt StuBru-netmanager Jan Van Biesen. “De beslissing om Michèle Music For Life te laten presenteren was al genomen voor De slimste mens in het verhaal opdook. Ik had mijn ideale presentatietrio al maanden in mijn hoofd.”

undefined

null Beeld

Nele De Kimpe, eindredacteur van De slimste mens, bevestigt dat verhaal. Zij vertelt dat ze Cuvelier, nadat ze haar op de radio hoorde, uitnodigde voor een cafétest. Daar deed ze het zo goed dat ze meteen tot de definitieve kandidatenlijst doorstootte. Overleg met Studio Brussel is er op geen enkel moment geweest. “Maar natuurlijk was het een leuke bijkomstigheid dat Michèle opdook in De slimste mens", zegt Van Biesen. “Daar moeten we nu ook niet flauw over doen.”

Van Biesen steekt ook niet onder stoelen of banken dat Music For Life het ideale lanceerplatform is voor nieuwe radiostemmen. Wat voor Cuvelier na De Warmste Week weleens tot de promotie naar een aantrekkelijker radioslot zou kunnen leiden. “Dit is alleszins een signaal dat we heel hard in Michèle geloven”, zegt Van Biesen. Maar dat hij dankzij de benefietactie elk jaar een talent naar keuze tot BV kan bombarderen, wil hij niet gezegd hebben. “Ik kies, elk jaar opnieuw, de drie mensen die samen het beste team vormen. Music For Life is een actie voor het goede doel. Dat is waar het om draait. Niet om het lanceren van al of niet nieuwe namen. De toekomst bekijken we dan later samen wel.”


Nog niet nagedacht over toekomst

Ook Cuvelier zelf gruwt van het woord carrièreplanning. “De slimste mens en Music For Life zijn gewoon twee dingen die ik heel graag wou doen”, vertelt ze. “Dat ze nu in sneltempo op elkaar volgen, is puur toeval.” Over wat die combo voor haar carrière zou kunnen betekenen, daar heeft ze naar eigen zeggen nog niet nagedacht. “Eerlijk? Wat hierna komt maakt me eigenlijk geen hol uit.”

Al blijkt dat toch niet helemaal te kloppen. Waar Cuvelier zich in het verleden al eens liet ontvallen dat het ochtendblok niets voor haar zou zijn, is die mening ondertussen bijgesteld. “Ik heb misschien wat te snel mijn conclusie getrokken. Ik wil eerst onderzoeken hoe breed ik als presentator kan gaan.” En laat nu net De Warmste Week daar het perfecte format voor zijn.

© De Morgen

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234