null Beeld

The Mentalist

'The Mentalist' is een amusante misdaadreeks over een illusionist die de politie zijn diensten aanbiedt nadat zijn gezin door een seriemoordenaar is afgeslacht.

'The Mentalist' wordt over de Grote Plas als 'The Mennalist' uitgesproken, en staat bekend als onverbiddelijke huisvrouwenfavoriet, niet het minst dankzij de jongensachtige charme van hoofdrolspeler Simon Baker.

Simon Baker «Mijn appeal bij huisvrouwen aller landen schijnt veel te maken te hebben met mijn springerige haardos. Waar ik overigens hoegenaamd geen arbeidsuren in steek: 's morgens sta ik hooguit tien minuten voor de spiegel, en dan nog alleen om mijn tanden te poetsen.»

Bruno Heller (maker, ook bekend van 'Rome') «Niets van geloven: Simon is zo ijdel als wat. Maar van mij mag-ie, want ik kon me geen betere hoofdrolspeler dromen.

»Toen ik audities uitschreef, had ik een soort Cary Grant voor ogen: een man die zich met gratie voortbeweegt en met elegante beleefdheid spreekt - zo gedragen echte illusionisten zich doorgaans. Simon heeft die eigenschappen in overvloed.»

Baker «Volgens mij heeft het succes van de serie ook veel te maken met de nogal Britse toon van het programma. Bruno is een Brit, en hij heeft dezelfde nuchtere het-glas-is-half-leeg-attitude die ik als Australiër ook heb. Heel nieuw en fris voor Amerikanen, die toch gewend zijn aan grenzeloos optimisme.»

Heller «En toch is 'The Mentalist' in de grond een optimistische serie, want op het einde van iedere aflevering wordt de misdaad opgelost. De mensen hebben dat graag hè, televisie die ervoor zorgt dat ze hun ellende even vergeten.

»Ik ben zelf eens door een heel slechte periode gegaan, en in die tijd keek ik altijd naar 'Cheers' om mezelf op te beuren. Ik hoop dat 'The Mentalist' hetzelfde effect heeft.»


- Simon, tot voor enkel jaren speelde jij enkel wat bijrollen in kleine films. Wat doet het met een mens om van de ene dag op de andere wereldberoemd te zijn?

Baker «Meestal vind ik het prettig, soms is het vervelend. Laatst zat ik in de vertrekhal van een luchthaven te wachten op een vlucht, en ik voelde me niet helemaal lekker. Op zo'n moment kun je als beroemdheid alleen maar hopen dat niemand je om een foto komt vragen.

»Want geef je één keer toe, dan wil ineens iederéén met je op de foto. Anyway, ik zat me dus een beetje gedeisd te houden met een koptelefoon op mijn hoofd, toen ik in m'n ooghoek een vrouw en een kind op me zag afkomen. 'O nee,' dacht ik. Vraagt die vrouw: 'Kunt u een foto maken van mij en mijn zoontje?' - 'Nee sorry, ik heb vandaag echt geen zin.'

»Je zág haar denken: wat een onbeschofte klootzak! Pas op dat moment besefte ik: deze vrouw heeft geen idee wie ik ben. Pijnlijk, hoor.

»Ik zou zeggen: laat het een les zijn voor het geval dat jij ooit bekend wordt. Al lijkt die kans me eerlijk gezegd wel héél erg klein, hahahaha.»

Bekijk een interview met Simon Baker »


Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234