null Beeld

The Mexican Morrissey:'In mijn hoofd was Manchester een koude, donkere, bewolkte plek. Bleek dat ik helemaal gelijk had'

Wist u dat er in LA zelfs een Mexicaanse dubbelganger van Morrissey rondloopt, die niet ontoepasselijk The Mexican Morrissey wordt genoemd? Wij wel, en we hebben hem nú aan de lijn.

Katia Vlerick

Morrissey kan al jaren rekenen op een devote cult following in Latijns-Amerika, en dan vooral in Mexico: Mexicaanse messentrekkers hebben altijd een hart dat bloedt, en melodramatische liederen over onmogelijke liefdes en passionele (zelf)moorden zijn er bijzonder geliefd. Een nummer als ‘There Is a Light That Never Goes Out’ van The Smiths gaat er dan ook in als een taco: ‘And if a double decker bus / Crashes into us / To die by your side / Would be a heavenly way to die’. Muziek gemaakt in het regenachtige Manchester, die in het land van de mariachi de harten sneller doet slaan.

Aan de vooravond van Morrisseys concert in Brussel belde ik met de gevetkuifde Jose Maldonado, bijgenaamd ‘The Mexican Morrissey’. Maldonado kreeg die bijnaam ooit van zijn goeie vriend El Vez, de Mexicaans-Amerikaanse impersonator van Elvis. Vanuit LA (sinds Morrissey daar een huis kocht, door zijn fans herdoopt tot Moz Angeles) brengt hij al twintig jaar hulde aan zijn held, in perfect Brits-Engels. Hispanics on the streets of London!

Jose Maldonado «Mijn obsessie met Morrissey begon in 1986, in een platenwinkel in LA. ‘The Queen Is Dead’ werd er gespeeld en mijn aandacht werd meteen naar die unieke zanger getrokken, met die wonderlijke teksten en die prachtige band in z’n rug. Van dat moment moest ik alles weten over Morrissey.

»De Sweet And Tender Hooligans zijn opgericht in 1992. In het begin brachten we originele nummers, maar één keer per jaar deden we een Morrissey-tribute show, en uiteindelijk werden we een voltijdse tribute band.»

HUMO ‘Irish Blood, English Heart’, zingt Morrissey, jij omschrijft jezelf graag als ‘Mexican Blood, American Heart’. Hoe Mexicaans voel je je in LA?

Maldonado «Mijn beide ouders zijn geboren en opgevoed in Mexico. Spaans is mijn eerste taal, Engels heb ik pas geleerd op school. Iedere zomer bezochten we mijn familie in Chihuahua. Als Mexican American in het California van de jaren 80 hoorde ik nergens echt bij: ik was niet latino genoeg voor mijn latinovrienden, en niet Amerikaans genoeg voor mijn Amerikaanse vrienden. Dat gevoel dat je nergens bij hoorde, trok me aan in de muziek van The Smiths. »

HUMO Het melodrama in de songs van Morrissey zou dé reden zijn dat zoveel Mexicanen vallen voor zijn muziek. Er zijn zelfs al twee documentaires gedraaid over Mexicaanse Morrissey-fans: ‘Is It Really So Strange?’ en ‘Passions Just Like Mine’.

Maldonado «En mijn goeie vriend Gustavo Arellano heeft een boek geschreven, ‘¡Ask a Mexican!’, waarin je een heel hoofdstuk terugvindt over waarom Mexicanen van Morrissey houden. Zijn falsetstem zou Mexicanen bijvoorbeeld doen denken aan die van de legendarische zanger Pedro Infante

HUMO Nog volgens Arellano zou het idealiseren van een eenvoudig leven en het afwijzen van all things bourgeois iets zijn wat Morrisseys teksten gemeen hebben met ranchera, traditionele Mexicaanse boerenmuziek.

Maldonado «Mijn ouders hielden van ranchera, maar ik kan niet zeggen dat die muziek een diepe indruk op me gemaakt heeft. Wat wél in me zit: de Mexicaanse crooners waar mijn moeder naar luisterde. Eén van hen luisterde naar de naam José José (lacht). Ze hield ook erg van Camillo Sesto en Juan Gabriel, crooners van zeg maar het Julio Iglesias-type. Het punt is: Mexicaanse muziek en passionele thema’s zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een echte Mexicaanse crooner is zo triest dat hij een oceaan vol tranen zou kunnen huilen én die oceaan ook nog eens zou kunnen overzwemmen, alleen maar om weer gelukkig te zijn. De passie in de teksten van Morrissey is voor mij in elk geval dé reden waarom ik van zijn muziek blijf houden.»

HUMO De Mexicaanse all star-band Mexrrissey, met leden van onder andere Calexico, heeft een plaat uit met allemaal Spaanstalige Morrissey-covers, soms zelfs met een mariachi-arrangement.

Maldonado «O, maar als wij met de Sweet And Tender Hooligans in het land van mijn ouders optreden, dan spelen we ook Spaanstalige bewerkingen. Er is nu ook meegedeeld dat Morrissey op zijn nieuwe tour niet kan passeren in Mexico, door een dispuut met de plaatselijke promotor – zo staat het toch in zijn eigen woorden op zijn website. De Mexicaanse fans zijn vanzelfsprekend diep, diep teleurgesteld, kijk maar eens op Twitter. Hun grote liefde is omgeslagen in diepe gekwetstheid.»

HUMO Morrissey flirt anders graag met zijn latinopubliek. Hij heeft een compilatie van videoclips ooit ‘¡Oye Esteban!’ genoemd, droeg op het podium T-shirts met de beeltenis van de maagd van Guadalupe, de beschermheilige van Mexico, en hij schreef de song ‘Mexico’.

Maldonado «‘The First of The Gang to Die’ zien wij ook als een song die speciaal voor de latinogemeenschap in LA gemaakt is. Ik weet niet hoe het tegenwoordig zit, of Morrissey nu pendelt tussen Ierland, Italië en Los Angeles, maar in de nineties woonde hij in LA. En één van de eerste keren dat ik hem hier ontmoette – ik vroeg hem om een handtekening en zei hem dat mijn naam ‘Jose’ was – zei hij me dat hij vaak moest signeren voor José’s en Carlossen en Maria’s (lacht). En dat hij zelf niet goed wist hoe dat kwam.»

HUMO Heeft Morrissey eigenlijk ooit een optreden van The Mexican Morrissey gezien?

Maldonado «Van één ben ik zeker, hier in LA. En er was ook die ene keer, mijn meest trotse moment als fan, dat ik naar een concert van hem ging kijken in The Wiltern in LA. Het was in 2004, tijdens zijn tour voor ‘You Are the Quarry’. Het gordijn ging open, de podiumlichten gingen aan, Morrissey kwam op en zei: ‘Hello, we are the Sweet And Tender Hooligans. And I am Jose.’ Ik geloofde mijn oren niet (lacht). Ik zweefde tien meter boven de grond.»

HUMO Ben je al eens in Manchester geweest?

Maldonado «Dikwijls! Laatst nog. Ik heb mezelf er gefotografeerd voor de Salford Lads Club (bekend van de hoes van ‘The Queen Is Dead, red.), het huis waar Morrissey is opgegroeid en de ijzeren brug die wordt genoemd in ‘Still Ill’ van The Smiths. Ik moest die foto’s nemen, of niemand gelooft hier dat ik daar echt geweest ben (lacht).

»In 2001 speelden we met de Sweet And Tender Hooligans onze allereerste show in Manchester. Zal ik nooit vergeten. We hadden al in Leeds, Newcastle en Londen gespeeld, en toen eindelijk in Manchester. We waren bloednerveus, het publiek bekeek ons ook veel argwanender dan elders, maar al van in de eerste song ging iedereen aan het dansen en sprongen mensen op het podium.»

HUMO Je bent toch supporter van Manchester United, zoals Morrissey?

Maldonado «Ik zal meer zeggen: ik heb al het voorprogramma verzorgd van Man U. Toen ze hier vorige zomer een vriendschappelijke match speelden tegen Los Angeles Galaxy in het Rose Bowl-stadion in Pasadena, hebben wij de match geopend. We hebben toen ‘The Headmaster Ritual’ gespeeld, omdat ‘Manchester’ daarin wordt genoemd.

»Trouwens, alle Mexicaanse Amerikanen, niet alleen de Morrissey-fans, zijn supporter van Man U sinds de Mexicaanse speler Chicharito (Javier Hernández, red.) enkele jaren geleden bij die ploeg ging spelen. We vonden het ook allemaal erg grappig hoe Britse voetbalreporters zijn naam uitspraken. Wij waren gewend om die naam te horen in het Spaans, en toen ineens hoorde je zo’n Brit zeggen (neemt overdreven Brits accent aan) ‘and then he passes the ball to Chicharitowww’.»

HUMO Intussen heeft Morrissey een flink pak muzikanten met latinoroots. Zijn gitarist Jesse Tobias bijvoorbeeld: een echte Tex-Mex.

Maldonado «Met Mando Lopez op bas en Gustavo Manzur op keyboards en accordeon, bevat Morrisseys groep intussen zelfs meer latino’s dan niet-latino’s. Gustavo heeft bovendien een grote impact gehad op het geluid van Morrisseys laatste plaat ‘World Peace Is None of Your Business’ – vanzelfsprekend zien wij dat als een mooi gebaar naar zijn allertrouwste fanbase.»

HUMO Hoe beviel het weer eigenlijk in Manchester?

Maldonado «The Mexican Morrissey leeft op zonne-energie, mijn job overdag bewijst dat: ik ben al 26 jaar redder op het strand. Ik hoorde Morrissey vroeger zingen over plaatsen zo ver weg, en vroeg me altijd af hoe ze zouden zijn. ‘Everyday is silent and grey’: in mijn hoofd was Manchester een koude, donkere, bewolkte plek. En eens ik er geweest was, kon ik alleen maar besluiten... dat ik gelijk had! (lacht)»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234