The Most Dangerous Man in America

Canvas presenteert u vanavond één van de genomineerden voor de oscars van 2010, ook al heeft 'The Most Dangerous Man in America' niet de oscar voor beste documentaire gewonnen: zeker kijken, want dit is een fascinerend portret van de man die op zijn eentje de oorlog in Vietnam hielp beëindigen én die tegelijk Richard Nixon de afgrond induwde: Daniel Ellsberg.

Ellsberg was in 1964 als legerofficier naar Vietnam getrokken, en na zijn terugkeer bij het Pentagon als militair analist aan de slag gegaan. Zo kreeg hij als insider toegang tot een 7.000 pagina's tellende berg documenten die bewezen hoe verschillende Amerikaanse presidenten het volk bewust hadden belogen over de Vietnam-oorlog.

Waarop Ellsberg gewetensproblemen kreeg, en kopieën van die beruchte Pentagon Papers doorspeelde aan de New York Times, met alle gevolgen vandien: minister van Buitenlandse zaken Henry Kissinger ging compleet over de rooie en noemde Ellsberg een 'fanatieke drugsgekke seksuele pervert' (sic); 'de gevaarlijkste man van Amerika', die 'met alle mogelijke middelen gestopt moest worden'.

Nixon voegde meteen de daad bij het woord: in pure 'Sopranos'-stijl liet hij Ellsbergs telefoon illegaal aftappen, en inbreken bij 's mans psychiater (in de hoop documenten te vinden om hem in diskrediet te brengen, of hem eventueel tot zelfmoord te drijven) - hij huurde zelfs een team van zware jongens in om 's mans benen te breken. En voor de zekerheid werd de rechter die Ellsberg moest berechten de job van FBI-directeur aangeboden.

Helaas voor Nixon en Kissinger: hun illegale machinaties tegen Ellsberg lekten uit, en in plaats van de geëiste celstraf van 115 jaar (!) kon de rechter niet anders dan de klokkenluider vrijspreken.

- Meneer Ellsberg, u noemde de Vietnam-oorlog ooit een misdaad die door vijf presidenten werd voortgezet. Vindt u dat Nixon er op één of andere manier bovenuit stak in zijn complete minachting voor menselijk leven

Daniel Ellsberg «Neen, op dat niveau was hij normaal. Neem Obama: die heeft nu ook een keuze gemaakt die onherroepelijk zal leiden tot de dood van duizenden Afghaanse burgers. Gemeten naar de standaard voor presidenten is Obama een eerbaar man, maar die standaard is gewoon niet goed genoeg: hij zit in een positie waarin hij kan beslissen te doden of niet te doden, en hij heeft voor het doden gekozen. Je zal mij niet horen zeggen dat hij sléchter is dan Nixon, maar je zal me evenmin horen zeggen dat hij veel beter is. (Haalt even adem) Wow, op die manier heb ik het nog nooit gezegd.»

- U hebt destijds zelf gevochten in Vietnam. Hoeveel hooggeplaatsten zouden er tegenwoordig zélf in Afghanistan willen gaan vechten? En als ze dat zouden doen: hoe lang zouden de Amerikanen er dan nog blijven, denkt u?

Ellsberg «Voor wat ik gedaan heb waren twee soorten moed nodig: een geweer oppikken om te gaan vechten durven blijkbaar miljoenen mensen - we zien dat dagelijks in Irak of Vietnam. Maar vreemd genoeg is het extreem zeldzaam dat iemand het risico wil lopen de rest van zijn leven niet meer op de lunch uitgenodigd te worden door het establishment. In principe zou er toch elk jaar een lek genre Pentagon Papers moeten zijn? Ik zou het alleszins wat vaker willen zien, en ik hoop dat deze film mensen helpt daarvoor de moed bijeen te rapen.»

The Most Dangerous Man In AmericaYoutube: The Most Dangerous Man In America

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234