null Beeld

'The Mustang' in het echt: 'Paarden en gedetineerden begrijpen elkaar'

Hinnikt en steigert, want het Belgisch-Amerikaanse drama ‘The Mustang’ brengt de twee grootste passies van ’s lands boerendochters samen: paarden en Matthias Schoenaerts. In de film vertolkt Schoenaerts de rol van een ruwe bajesklant die bij wijze van therapie een vriendschapsband opbouwt met een wild paard in het broeierige Nevada. Ook in het broeierige Ninove kunnen Belgische gedetineerden sinds kort een beroep doen op hippotherapie, en wel dankzij de jonge criminologe Luna Straetmans (22) en haar onderneming World of Dreyma.

Sam Ooghe

undefined

LUNA STRAETMANS «Wat je ziet in ‘The Mustang’ is geen fabeltje: paarden oefenen een therapeutische werking uit op gedetineerden. Als je een paard te hard of agressief benadert, klapt het dier dicht. Om het vertrouwen van een paard te winnen, moet je je kwetsbaar opstellen. Je moet jezelf onder controle leren houden.

»Concreet leren gedetineerden bij hippotherapie een paard verzorgen. Een band creëren middels aanrakingen, de manen borstelen, het dier zadelen en op termijn zelfs berijden. De gedetineerde krijgt de rol van verzorger en moet zachter en empathischer worden. En die gedragsverandering heeft een blijvende werking. Dat klinkt misschien zweverig, maar het is wetenschappelijk bewezen. Hippotherapie bevordert re-integratie en verkleint de kans op recidive. Zelfs voor drugsverslaafden, aangezien paardrijden net als verdovende middelen een soort roes kan opwekken.»

HUMO Jij werd ooit zelf geholpen door paarden.

STRAETMANS «Ik lijd aan een posttraumatische stressstoornis. Op school werd ik zwaar gepest. Ik heb zeer donkere periodes meegemaakt en zat met veel opgekropte agressie. Mijn paarden hebben me geleerd om kalm te worden, en dat leerde ik te gebruiken in het echte leven. Ik heb eigenlijk onbewust therapie gevolgd.

»Hippotherapie werkt in twee richtingen, want mensen helpen op hun beurt ook de dieren. Ik verzorg enkel paarden die zelf mishandeld of getraumatiseerd zijn. Gevangenen en mishandelde paarden begrijpen elkaar, hoe raar het ook klinkt. Ze spreken misschien niet dezelfde taal, maar ze voelen dat ze beiden iets meegemaakt hebben. Samen kunnen ze openbloeien.»

HUMO Dat klinkt veelbelovend, maar hippotherapie komt moeizaam van de grond in België.

STRAETMANS (knikt) «Ik had al gewerkt met ex-gedetineerden en jeugddelinquenten, maar nu pas is de eerste gedetineerde gestart met therapie. Hij is zeer positief en liet al verstaan dat de omgeving en de paarden rust in zijn hoofd brengen.

»De vraag naar hippotherapie is enorm, maar er bestaat nog geen kader. Subsidies krijg ik niet. Mensen kunnen peter of meter worden van een paard en vrije bijdragen storten, maar eigenlijk help ik de maatschappij momenteel gratis. Daarom schrijf ik zelf een beleidsadvies om projecten zoals het mijne te ondersteunen. Nic Balthazar heeft zich al geuit als groot voorstander, nu stel ik alles in het werk om ook Matthias Schoenaerts te bereiken, al is dat niet evident. (Naar recorder) Dus Matthias, als je meeleest: bel me even. België heeft je nodig.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234