null Beeld

The naked chef: Luc Lamine, de in ere herstelde Antwerpse superflik

De ex-korpschef van Antwerpen, Luc Lamine, is vrijgesproken, al heeft hij daar zelf weinig verdienste aan: 'Als ze me hadden gevraagd wie JFK had vermoord, had ik mijn vinger opgestoken.'

Redactie

Op 18 maart 2003 werd Luc Lamine, de flamboyante korpschef van de Antwerpse politie, geschorst op grond van vage verdachtmakingen. Ruim drie jaar later bleken die nergens op gebaseerd, maar toen was het allang te laat om nog terug te keren naar het front: de haatcampagne van politie, parket, politiek en pers had zijn werk gedaan. Erger nog, door de niet-aflatende zoektocht van het parket naar bezwarend materiaal was Lamine op den duur aan zichzelf gaan twijfelen. In een vlaag van zinsverbijstering overwoog hij zelfs zich van kant te maken. Kafka in de Koekenstad: 'Als ze me hadden gevraagd wie JFK had vermoord, had ik mijn vinger opgestoken.'


HUMO Meneer Lamine, laten we proberen de karaktermoord te reconstrueren en te beginnen bij het begin. Toen in 1999 het examen voor een nieuwe korpschef werd georganiseerd, zei u aanvankelijk: 'Ik doe níét mee.' Waarom niet?

LUC LAMINE « Op dat moment was ik hoofdcommissaris van de Zone Noord. Ik was daar bijzonder graag. En: het was een ongeschreven wet dat de nieuwe Antwerpse korpschef van rode signatuur moest zijn.»


HUMO En u had een lidkaart van het ACW.

LAMINE « Ik was de enige kandidaat die geen deel uitmaakte van de socialistische familie, dus ik dacht: dit is niks voor mij. Bon, mensen spoorden me aan het toch te proberen. En tot mijn niet geringe verbazing was het een objectief examen - en ik kwam er als eerste uit.»


HUMO Tot grote ontgoocheling van burgemeester Leona Detiège?

LAMINE « Na de beraadslaging van de jury werden alle kandidaten weer binnengeroepen. Ik merkte meteen dat er wat scheelde: burgemeester Leona Detiège zag bleek, secretaris Fred Nolf rood. De verwachtingen zijn niet ingelost, dacht ik. En dat bleek: iedereen was in shock.»

undefined

Vertel het aan The Wild Site: Ook ooit verkeerd begrepen?

U bent ook ooit ondervraagd door de politie, en die zette het toen ook niet helemaal op papier zoals u het bedoeld had? Meld het op ons forum. Daar kunt u meteen de reacties van andere Humo-lezers bekijken.

Het volledige artikel vindt u in Humo 3452

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234