null Beeld

The Navigators

Ontwáááákt, verworpenen der aarde! En zet uw Sony KDL 32V400 Widescreen HD LCD-tv aan, want er is vanavond een film van Ken Loach op: 'The Navigators', een bitterzoete prent over de uitverkoop van het Britse spoor en zijn personeel door de regering van John Major. Take it away, Ken!

Redactie

KEN LOACH «In 1997 kreeg ik een briefje van ene Rob Dawber: dat hij een scenario aan het schrijven was, en dat ik dat gewoon móést verfilmen. Hij leek me niet bepaald het type dat zich makkelijk bij een 'neen' zou neerleggen. Sterker nog: hij leek me zo'n type dat niet terugdeinsde voor intimidatie om zijn zin te krijgen. Bovendien straalde hij een ongelooflijk zelfvertrouwen uit. Toen ik hem vroeg aan welke scenario's hij voordien al meegeschreven had, luidde zijn antwoord droogweg: 'Geen enkel.' Maar zijn verhaal was héél belangrijk, zei hij: het ging over de privatisering van de spoorwegen.

»Rob wou de film eerst 'Freedom of Choice' noemen: de spoorwegmannen mochten bij die privatisering zelf kiezen of ze wilden blijven of afvloeien - zolang ze er maar voor kozen om af te vloeien. Zelf was Rob een jonge veertiger die achttien jaar bij het spoor had gewerkt: hij hield enorm van zijn job en wou blijven, maar hij moest tóch opkrassen.

»Helaas kreeg Rob tijdens de opnames te horen dat hij longkanker had, veroorzaakt door werken met asbest. Volgens de dokters had hij nog zes maanden te leven, in het beste geval een jaar. Daardoor begon hij nóg harder aan de film te werken, terwijl hij ondertussen de wereld afreisde op zoek naar de beste therapie, én de spoorwegen een proces aandeed, én 500.000 pond opstreek door dat nog te winnen ook. Hij heeft nog lang genoeg geleefd om de ruwe versie van de film te zien, maar de première heeft hij net niet gehaald.»

- Opvallend is dat u een sociaal drama als 'The Navigators' graag met humor vermengt.

LOACH «Als je een groep mensen laat samenwerken, ontstaat er vanzelf een gezamenlijke geschiedenis van grappen - die humor houdt het draaglijk. Als je die jobs vernietigt, vernietig je tegelijk die schat aan humor. Het is volgens mij gewoon onmogelijk de onderlinge relaties in die blue collar jobs te beschrijven zonder dat er comedy doorheen geweven zit.»

- Vindt u films regisseren ook een blue collar job?

LOACH «Neen, het zou pretentieus zijn om zoiets te zeggen. Maar je kan de kameraadschap op mijn set wel vergelijken met die in een spoorwegdepot: het grootste deel van the gang werkt al heel lang met mij samen, en ondertussen kennen we ieders rare kantjes en zwaktes. Gevolg: op mijn set wordt iederéén wel eens in de zeik gezet.»

- U ook?

LOACH (terwijl hij van zijn stiekem met zout aangelengde bier nipt, een emmer water over zijn hoofd krijgt en op een scheetkussen gaat zitten) «Oh yes.»

- Welbedankt!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234