null Beeld

The next big thing: Woodie Smalls

Als het leven een gebouw is, wil Woodie Smalls niet in de kelder wonen – ‘If life is a building, then I’m on the top floor’. De singles ‘Champion Sound’ en ‘About the Dutch’ deden op YouTube in sneltempo tot 100.000 tellen, op Spotify werden ze meer dan 500.000 keer gestreamd.

Gert Van Nieuwenhove

'Ik heb dingen gezien waarvan ik weet: die gebeuren niet bij jou in de buurt'

Woodie Smalls is Sylvestre Salumu, een 19-jarige Sint-Niklazenaar wiens flow op debuutplaat ‘Soft Parade’ uit het allerbeste hiphophout gesneden blijkt. Eén rap uit de duizend: ‘My life is pretty fast’. Hoe zou het leven op het derde rijvak zijn?

Woodie Smalls «Heel goed. Ik weet nog goed wanneer alles is veranderd: in mei 2015, toen we de laatste hand legden aan de videoclip van ‘Champion Sound’. Toen is alles in een stroomversnelling terechtgekomen.»

HUMO Als in die clip geen Belgische verkeersborden waren opgedoken, had ik kunnen denken: ‘Die man is een Amerikaan.’

Smalls «Je bent niet de eerste die dat zegt. Het zal wel te maken hebben met de waanzinnige hoop films die ik heb bekeken. En ik wilde natuurlijk een tijdlang Kanye West zijn. En Biggie Smalls

HUMO Wanneer ga je je artiestennaam veranderen in The Notorious W.O.O.D.?

Smalls (lacht) «Woodie was eerst Woods, een naam die ik mezelf had gegeven. Ik vond het een coole naam, maar er was al een groep die Woods heette. Toen ze dit jaar op Les Ardentes speelden, kreeg ik op sociale media nog steeds berichten: ‘Ik kom naar je kijken in Luik. Tot straks.’»

HUMO Kendrick Lamar zegt: ‘Op de middelbare school heb ik nooit een blanke gezien’. Jij wel, vermoed ik.

Smalls «Ik had oudere schoolvrienden die zwart zijn. Maar toen die afgestudeerd waren, bleef ik als enige over. Het was soms lastig. Ik trok me terug in mijn kamer en was veel met muziek en films bezig. Ik tekende, schreef raps, las, bekeek interviews. Ik ging volledig op in mijn eigen wereld. Op school ging het ondertussen niet altijd even goed. Ik was nogal luidruchtig. Als mijn resultaten niet goed waren, kreeg ik het aan de stok met mijn ouders. Het is niet dat ik anders wilde zijn of zo, ik deed gewoon alles op mijn manier.»

HUMO Tekstfragment: ‘Pappy told me that I was getting older / when is that rappety rap finally gonna be over?’

Smalls «Mijn vader wist tenminste dat ik dat rappen serieus nam. Voor mijn broers en zussen heb ik het verborgen gehouden. Eén zus reageerde geschokt: ‘Ben jij dat wel? Dat kan toch niet. Waarom heb je mij dat nooit verteld?’

»Ik heb wel een tijdlang niet gerapt. Ik wilde toen gewoon basketbal spelen en daarmee wat centjes verdienen. Ik heb eerst bij Sint-Niklaas gespeeld, daarna bij de Kangoeroes van Willebroek. Ik was forward-center, maar met mijn 1,93 meter was ik daar eigenlijk te klein voor. Ik heb trouwens een oudere broer, Jean Salumu, die bij BC Oostende basket.»

HUMO Ken je de namen van je grootvaders?

Smalls «Nope. Mijn ouders hebben me nooit iets over mijn grootouders verteld, en ik heb ze nooit ontmoet. Ze komen uit Congo. Ik denk dat ze al gestorven zijn. Ik heb er zelfs geen idee van wanneer mijn vader precies naar hier is gekomen, en ik ben zelf nog nooit in Congo geweest.»

HUMO Veel niggas en bitches op ‘Soft Parade’, af en toe wat herbs, maar het gaat vooral over geld. Als je je ogen sluit, zie je jezelf als miljonair. Je voelt je goed ‘like a million bucks’. Je dagdroomt je de rijkdom in. En ook je familie zit in dat verhaal.

Smalls «Veel van die teksten heb ik geschreven toen ik 16 was. Ik droomde van een betere situatie dan wat ik thuis kende. Ik wilde luxecadeautjes kunnen kopen voor mijn moeder. Ik speel er ook mee, hè. Ik zeg: ‘Sorry, last night I had a dream about Ferrari’s’. Of ik laat mezelf uit een droom wakker worden net op het moment dat ik al mijn geld in de lucht gooi.»

HUMO In opener ‘Nuggets of Wisdom’ rap je al na één minuut: ‘When I was suicidal’.

Smalls «‘Nuggets of Wisdom’ gaat over slechte tijden. Ik had niet veel geld en ik wist niet wat ik ging doen, na school en zo. Ik luister er niet graag meer naar. Ik speel het ook niet live, want het zit de partyvibe in de weg. Ik was met slechte dingen bezig, ik dacht echt dat ik slecht ging eindigen: drugs, diefstallen. Er moest iets gebeuren. Ik was vrij wanhopig. Ik vroeg me af wat ik zou gaan doen als het met die muziek mislukte, want ik zag mezelf echt geen gewone job hebben. Op school leek iedereen altijd te weten wat-ie ging doen, behalve ik.»

HUMO ‘Soft Parade’ is een feestje maar geen te wild feestje, de mooie refreinen zijn soms aan de zweverige, druggy kant. Was dat je plan?

Smalls «Yeah. Ik probeer niet iemand te zijn die ik niet ben. Ik probeer lol te maken. Ik kijk op naar mensen als Tyler, The Creator, ik hou van wat Mac DeMarco doet. Kanye en Pharrell blijven helden. Ik krijg mijn muziek geleverd door verschillende mensen, maar ik pas ze zelf aan tot het de sound is die ik nodig heb. Veel producers stoppen te veel geluiden in hun muziek. Schrappen is voor mij: alles vlotter doen klinken. Eigenlijk zoek ik gewoon de gemakkelijkste muziek om op te rappen.»

HUMO ‘I got so many rhymes / I don’t think I’m too sane’, stelde de 20-jarige Nas op zijn debuut.

Smalls «Dat ken ik, soms denk ik dat ik echt gek ben. Dat ik van ergens anders kom, ergens ver weg. Ik ben kalm, nu, maar als je me zou bezig zien met mijn vrienden: we zijn echt all over the place. Zelfs mijn moeder zegt dat we gek zijn, en ik rap niet voor niks: ‘My attitude is twisted / I got it from my mother’. Zij is ook heel hyper, en het kan haar ook niet schelen wat mensen van haar vinden. Als iemand zegt: ‘Ik vind Woodie Smalls maar niks’, en ik ken die persoon niet: I don’t care.»

HUMO Stel dat iemand zich binnenkort vragen stelt bij je ode aan de banlieues van Sint-Niklaas: ‘When we play this shit up in da hood / they feeling it’.

Smalls «Met die hood bedoel ik gewoon mijn vrienden. Ik heb dingen gezien waarvan ik weet: die gebeuren niet bij jou in de buurt. Waarom mag ik het er niet over hebben? Ik heb het tenslotte zien gebeuren: periodes zonder geld, geen voedsel in de koelkast, veel geweld, veel drugs. Ik ben altijd met oudere vrienden opgetrokken, dus zag ik het allemaal sneller. Ik voel dat ik snel ben opgegroeid. Dus nee, laat ze maar denken. Ook dát zal me niks kunnen schelen.»


Bekijk Woodie Smalls met 'What If':

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234