null Beeld

'The Night Manager': de gloriedagen van de jaren 70 in een spannende spionageminiserie

Eerder al op AMC en BBC 1, nu op NPO 1 met ondertitels: aflevering één van ‘The Night Manager’, een zesdelige, behoorlijk veelbelovende spionagethriller over een voormalige Britse soldaat (Tom Hiddleston) die in het kleine kransje vertrouwelingen infiltreert van de door niemand minder dan Hugh Laurie gespeelde, puissant rijke wapenhandelaar Richard Roper, ‘the worst man in the world’ als we zijn hoogsteigen vriendin Jed (de 31 jaar jongere Elizabeth Debicki) mogen geloven.

De reeks is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van grootmeester John le Carré (Nederlandse titel: ‘De ideale vijand’), een boek dat de Deense regisseuse Susanne Bier naar eigen zeggen verslonden had nog geen week nadat het in ’93 verschenen was.

'Spion Tom Hiddleston infiltreert in het kransje vertrouwelingen van wapenhandelaar Hugh Laurie'

Susanne Bier «Ik koop én lees al een leven lang alle boeken van John le Carré meteen als ze uitkomen. In zijn boeken tref je een zeldzame, buitengewoon fascinerende combinatie van genres aan. Ze hebben alle elementen van een klassieke thriller, maar tegelijk zijn het ook ijzersterke psychologische romans, met diepe morele implicaties. Stiekem ben ik altijd al stikjaloers geweest op collega-regisseurs die iets met het werk van Le Carré mochten doen; je kunt je dus wel inbeelden hoe ik me voelde toen ik op een mooie dag door mijn stapeltje met ‘te lezen scripts’ bladerde, en ineens zijn naam zag staan op één van de scripts. Ik heb meteen mijn impresario gebeld, met bonzend hart en trillende handen: ‘Deze is van mij!’ En ja, het is me gelukt. Goddank.»

HUMO De persbrochure over ‘The Night Manager’ opent met een uitermate lovende brief van John le Carré zelf: hij schrijft dat de serie voor hem de gloriedagen van de jaren 70 terugbrengt, toen de BBC een tv-adaptatie van zijn roman ‘Tinker Tailor Soldier Spy’ uitzond, met wijlen Alec Guinness in de hoofdrol, en hij iedere week verrukt voor het scherm zat.

Bier «Een mooier compliment is uiteraard niet denkbaar. Temeer omdat we onszelf behoorlijk wat vrijheid hebben gegund, en waar we dat nodig achtten veranderingen hebben aangebracht aan het oorspronkelijke verhaal – je denkt dan toch telkens: ‘Wat zal Le Carré hiervan vinden?’ Om productionele redenen speelt het hele verhaal zich bijvoorbeeld niet af in Centraal- en Zuid-Amerika, maar in Europa en het Midden-Oosten. En van de meneer Burr uit het boek, de staatsveiligheidspief die het hele infiltratie-idee heeft uitgedacht, hebben we een mevrouw Burr gemaakt, gespeeld door Olivia Colman. Dat leek ons een goed idee, omdat de wereld van de spionage behoorlijk veranderd is sinds 1993: je ziet meer en meer vrouwen die er iets in de pap te brokken hebben. De tijd dat je een mannelijk lid van de upper class moest zijn en op Eton moest hebben gezeten om voor de Britse inlichtingendiensten te mogen werken, is voorbij. (Doelend op Hugh Laurie) Eén van de hoofdacteurs in de serie heeft écht op Eton gezeten: dat volstaat.»

HUMO Een laatste, niet ter zake doend vraagje nog. In 2011 won u met ‘In a Better World’ de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Hoe voelt het in ’s hemelsnaam om een Oscar te winnen?

Bier «Goed (lacht). Als een droom, om precies te zijn: op het moment dat het gebeurt, heb je de hele tijd het gevoel dat het eigenlijk niet waar is. Toen ik diezelfde avond ging slapen, heb ik mijn Oscar op het kussen naast me gelegd, voor het geval ik ’s nachts wakker zou worden en denken dat het allemaal een droom was geweest. En inmiddels staat dat ding alweer een hele tijd in mijn werkkamer, op de boekenkast achter me. Maar ik zet ik ’m nog altijd weleens voor me op mijn bureau neer, om me beter te voelen als ik even een dipje heb. Werkt altijd!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234