null Beeld

'The Not So Secret Life of the Manic Depressive: 10 Years On': Ik zit voor de rest van mijn leven met die aandoening opgescheept

Hoe de tijd vliedt als men zich jeunt, of – ietwat toepasselijker – van de hoogste pieken naar de diepste dalen jojoot: ’t is alweer tien jaar geleden dat schrijver, komiek en quizmaster Stephen Fry zich outte als manisch-depressieveling, en voor de documentaire ‘The Secret Life of the Manic Depressive’ op de thee ging bij andere bekende koppen die kampen met een bipolaire stoornis. Vanavond serveert Canvas het aangrijpende vervolg, mede dankzij Fry’s relaas van de zelfmoordpoging die hij ondernam tijdens de opnames van ‘Out There’, een documentaire over homofobie.

'Stephen Fry: 'Ik zit voor de rest van mijn leven met die aandoening opgescheept.'

Stephen Fry «Het was na mijn interview met een Oegandese minister, een schuimbekkende homofoob van het ergste soort. Ik kwam op nogal hartstochtelijke wijze op voor mijn overtuigingen én ging lijnrecht in tegen de zijne, maar toen ik na afloop op mijn hotelkamer belandde, was ik óp. Het voelde alsof mijn hele wezen zonet was verzwolgen door het grote niets. Ik graaide in mijn toilettas en haalde er mijn voorraad slaappillen uit; die nam ik vervolgens één voor één in met de fles wodka die ik had meegebracht. Een gegeneerde hotelwerknemer vond me: hij stond vanuit het gat van de deur naar het vasttapijt te kijken en zei: ‘Ik geloof dat we hem best naar het ziekenhuis brengen.’ Bij thuiskomst ben ik uitstekend opgevangen door mijn psychiater, en sindsdien gaat het beter.»

- De zelfdoding van Robin Williams, die getuigde in uw eerste documentaire, hakte er anders weer stevig in.

Fry (zucht) «Het drukte me nog maar eens met m’n neus op de feiten: ik zit voor de rest van mijn leven met die aandoening opgescheept. De vraag is niet hoe ik ooit zal genezen, maar hoe ik er het best mee omga – het is een spook dat voor altijd over je schouder meekijkt. Hoe goed het ook met je gaat, er is altijd een kans dat je weer de dieperik induikt.»

- U hebt uw ziekte jarenlang proberen te bedwingen met cocaïne en alcohol. In uw autobiografie ‘More Fool Me’ geeft u zelfs toe coke te hebben gesnoven in Buckingham Palace.

Fry «En daar heb ik oprecht spijt van, maar ook niet te veel: ik hoed me ervoor te klinken als zo’n smartelijke, schuldbewuste figuur die voortdurend loopt te jeremiëren over wat voor een onnozelaar hij toch is geweest. Zelfbeklag is de lelijkste aller emoties, en bovendien verschrikkelijk saai. Maar ik zou nooit willen suggereren dat die drugs me ook maar iets positiefs hebben opgeleverd.»

- Sinds u vorig jaar mocht opdraven in een Iers tv-programma over religie bent u een boegbeeld van het atheïsme: u zette het opperwezen doodleuk in de hoek als ‘kwaadaardig, wispelturig en monsterlijk’.

Fry «Ze vroegen me hoe ik Hem zou aanspreken, als ik eenmaal aan Zijn poorten zou verschijnen, en ik antwoordde: ‘Hoe komt U erbij een wereld te scheppen die tjokvol onrechtvaardigheid en pijn zit? Ik bedoel maar: botkanker bij kinderen? Parasieten die de oogballen van kinderen van binnenuit opvreten?’ ’t Is een monster dat nul respect verdient. Ban ’m uit je leven en het zal op staande voet simpeler worden.’ Daar hadden ze niet van terug (lacht). Dat gezegd zijnde: ik ben geen ridder die de scheiding tussen kerk en staat te vuur en te zwaard wil verdedigen – een stelling die dezer dagen veel bijval kent. Ik bedoel maar: ik woon in Engeland, toevallig een land waar kerk en staat innig met elkaar zijn verstrengeld, maar dat toch zo seculier is als de pest. Amerika heeft wél zo’n scheiding, maar niet alleen geloven ze massaal in één of andere godheid, ze geloven zelfs dat engelen bestaan, zo las ik ergens. Nee, laat maar zo, die scheiding.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234