'The People v. O.J. Simpson: American Crime Story': geen ster die zo fel opbrandde als O.J. Simpson
Alwéér een goeie flitsmarathon gehad vorige week, maar als het op ‘vallende sterren’ aankomt is er geen enkele die zo fel opbrandde als O.J. Simpson. Simpson, de vleesgeworden American dream van de jaren 90, vluchtte in 1994 voor het oog van zowat elke camera in Los Angeles voor de politie in zijn witte Ford Bronco. Eerder die dag was het lichaam gevonden van zijn ex-vrouw en een vriend van haar, en alle sporen leidden naar Simpson.
'We wilden de serie net doen draaien over hoe Simpson, ondanks al dat bewijs, toch vrijgesproken kon worden.' Scott Alexander
Meer dan 95 miljoen mensen volgden de achtervolging, en nog meer nieuwsgierigen volgden vervolgens het controversiële proces waarin Simpson terechtstond voor moord, maar uiteindelijk vrijgesproken werd. Een verhit stukje Amerikaanse popcultuur, dat nu opgerakeld wordt in ‘American Crime Story’, geschreven door Scott Alexander en Larry Karaszewski (‘Ed Wood’, ‘The People vs. Larry Flynt’, ‘Man on the Moon’), en met Cuba Gooding Jr. als Simpson, naast ander goed volk als John Travolta en David Schwimmer.
Scott Alexander «Voor de duidelijkheid: het was niet onze bedoeling om ons uit te spreken over de schuld van Simpson. Ja, natuurlijk was er erg veel bewijs tegen hem – het Openbaar Ministerie had zelfs nooit eerder een moordzaak gezien waarbij zoveel bewijslast was tegen de beklaagde. Maar we wilden de serie net doen draaien over hoe Simpson, ondanks al dat bewijs, toch vrijgesproken kon worden.»
HUMO Toch blijft die schuldvraag beroeren. Toen onlangs een bewoner van Simpsons oude buurt naar buiten kwam met een mes dat hij twintig jaar geleden gevonden had, stonden de voorpagina’s plots weer vol. ‘Het moordwapen is eindelijk gevonden!’
Larry Karaszewski «Je mag de sociale en culturele impact niet vergeten die de zaak-Simpson twintig jaar geleden had. Hij was ten tijde van zijn arrestatie een absolute superster: niet alleen was hij gekend als atleet, hij was één van de weinigen die erin geslaagd was om zijn sportcarrière om te buigen in een bloeiende loopbaan in de media. Hij was acteur, stond te spelen naast Fred Astaire in ‘The Towering Inferno’, ging de komische toer op met de ‘Naked Gun’-films, en werd ook nog eens het gezicht van allerlei marketingcampagnes. Een erg goed acteur was hij niet, maar hij was wel de ideale schoonzoon.
»Tot zijn ex-vrouw plots vermoord blijkt, alle tekenen in zijn richting wijzen, en hij het op een lopen zet – voor de ogen van verzameld Amerika. Het land was er getuige van hoe Simpson probeerde te vluchten voor de politie. Bizar idee: het hele land dat voor de tv ging zitten en van een moordzaak begon te smullen als was het entertainment. Maar zo was het wel degelijk.»
HUMO De zaak-Simpson legde nog meer bloot: dat er nog altijd een levendige rassenscheiding bestond in de Verenigde Staten, bijvoorbeeld. Ook in de jaren 90.
Alexander «Het was inderdaad ook onze bedoeling om de zaak-Simpson als metafoor te zien van wat er onderhuids allemaal broeide in Amerika – daarom hebben we in de documentaire ook beelden verwerkt van de rassenrellen in Los Angeles van begin jaren 90 en de zaak rond Rodney King (die gefilmd werd terwijl hij in elkaar geslagen werd door blanke agenten, red.)»
HUMO Televisieseries over rechtszaken zijn erg populair de laatste tijd – denk maar aan het succes van ‘Making a Murderer’ op Netflix.
Karaszewski «Ja, erg interessant is dat. We hadden op voorhand niet durven te hopen dat we met onze reeks plots deel zouden gaan uitmaken van een soort beweging. Maar we hebben er alvast niets op tegen: het kan alleen maar goed zijn als mensen rechtszaken van naderbij gaan bekijken. Misschien stuiten ze op die manier wel op zaken waarbij er, ondanks een uitspraak, géén rechtvaardigheid geschied is.»