null Beeld

The Prestige

Toen wij ukken waren, amuseerden wij ons voornamelijk met Matchbox-autootjes en rubberen 'Star Wars'-figuren, maar we hadden ook een goocheldoos.

Erik Stockman

Die goocheldoos bevatte, netjes gerangschikt in de daartoe bestemde vakjes, enkele stalen ringen, een stel magische speelkaarten, een toverkoord, een echt toverstokje dat je mits enige oefening boven je handpalm kon laten zweven, en een klein geel plastic flesje waarvan we tot op heden nog steeds niet weten waarvoor het diende. Er ging een eigenaardig sfeertje uit van die goocheldoos, maar als we ons goed herinneren waren we er ook redelijk snel op uitgekeken. En hetzelfde dient, jammer genoeg, te worden gezegd van de goochelthriller 'The Prestige'. Robert Angier (Hugh Jackman) en Alfred Borden (Christian Bale) zijn twee negentiende-eeuwse goochel-rivalen die mekaar trachten te overtroeven met steeds gewaagdere acts. Gedreven door haat en afgunst tracht de ene te achterhalen hoe de podiumshow van de ander precies in mekaar steekt, en regisseur-scenarist Christopher Nolan nodigt u uit om mee te raden. Maar u zal 128 minuten lang heel aandachtig bij de les moeten blijven, want net zoals 'Memento' is 'The Prestige' gebaseerd op een hersenbreker van een scenario, waarbij allerlei dubbelgangers, door mekaar lopende tijdlijnen, een opzettelijk versplinterde vertelstructuur, en een reeks meer en minder geloofwaardige plotkronkels het uiterste van uw concentratievermogen vergen. Hoe goed u door de rookgordijnen die Nolan aldoor zit te spuiten heen kunt kijken, en hoe snel u de verschillende puzzelstukken bij mekaar kunt leggen, hangt helemaal af van uw eigen slimmigheid en opmerkingsgave. Zaak is om u intussen niet te laten afleiden door de mysterieuze decors (Angiers 'Transported Man'-apparaat lijkt een beetje op de machinerie uit 'The Fly'), de verschijning van Scarlett Johansson, of door de enigmatische bijrol van David Bowie, die als de Servisch-Amerikaanse elektro-specialist Nikola Tesla - de man die de tl-buis heeft uitgevonden - eigenlijk zijn eigen film verdient. Of we de truc - want ja, dit is eigenlijk meer een goocheltruc dan een film - uiteindelijk ook geslaagd vonden? Wel, dat deeltje van ons brein dat we ook inschakelen als we kruiswoordraadsels en sudoku's zitten op te lossen, draaide zo lekker mee met 'The Prestige' dat er uit onze oren af en toe stoompluimpjes opstegen, maar het hart, de ziel en de tuimelcellen bleven een beetje onaangeroerd. O ja: over enkele weken verschijnt er - hocus pocus - alwéér een goochelaarsfilm in de zalen: 'The Illusionist'. We houden u op de hoogte!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234