null Beeld

The Prestige

In 2007, tussen zijn twee 'Batman'-avonturen in ('Batman Begins' en 'The Dark Knight'), toverde regisseur Christopher Nolan een wel héél merkwaardige duif uit zijn hoed: 'The Prestige', een in het negentiende-eeuwse Londen gesitueerde puzzelfilm over de bittere rivaliteit tussen twee beroemde goochelaars.

Redactie

Aan de ene kant van het podium: Alfred Borden (Christian Bale), een geniale maar nogal introverte magiër die obsessief zoekt naar de Ultieme Truc. Aan de andere kant: Robert Angier (Hugh Jackman), een geboren showman die furore maakt met een wel heel mysterieuze verdwijningsact, 'The Transported Man'.

Maken eveneens deel uit van de magische cast: Michael Caine als de ervaren mentor van het duo, Scarlett Johansson als Angiers bevallige assistente, en David Bowie als de befaamde uitvinder Nikola Tesla. U hoeft alleen maar aandachtig toe te kijken en op gezette tijden 'Oooooooooooh!' te roepen.


- Hugh, was jij vertrouwd met de wereld van de goochelaars?

Hugh Jackman «Totaal niet. Om er toch íéts van te weten te komen, ben ik in Vegas gaan praten met enkele professionals: heel fascinerend. Maar toch was de rol geknipt voor mij. Angier is meer showman dan goochelaar: hij weet hoe hij een publiek moet meeslepen, en hij weet hoe hij zichzelf moet verkopen. Daarin herkende ik mezelf wel (lacht).»- Wat heb je zoal opgestoken van die research in Vegas?

Jackman «Ik heb ontzettend veel eerbied gekregen voor goochelaars. Het is een erg eenzaam beroep. Zelfs Penn en Teller, die een bekende double act hebben, houden er twee totaal verschillende stijlen op na. Je moet elke dag úren op je eentje voor een spiegel staan oefenen, en het duurt járen voor je jezelf een volleerd goochelaar kunt noemen. Respect!»


- Heb je je eigen kinderen al eens kunnen verbluffen met een goocheltruc?

Jackman «Daar begin ik niet aan. In mijn beginjaren kwam ik aan de bak als clown op kinderfeestjes. Ik ben ermee gestopt toen een uk van zes in het midden van mijn act rechtstond en tegen zijn moeder zei: 'Mama, die clown suckt.' Pijnlijkste moment van mijn leven.

»Ik ken trouwens geen goocheltrucs. Tijdens de opnamen werden we bijgestaan door twee professionele goochelaars, Ricky Jay en Michael Weber, maar veel wilden ze ons niet vertellen. In hun business heerst een soort omerta: er mogen geen trucs worden onthuld aan buitenstaanders. Ze hebben me alleen geleerd hoe ik een metalen balletje moet doen verdwijnen.»


- Hoe verliep de samenwerking met David Bowie?

Jackman «Bowie is werkelijk één van de vriendelijkste mensen die ik ooit heb ontmoet. Hoewel! Op een dag vertelde ik hem over het allereerste concert waar ik ooit naartoe trok: eentje van... David Bowie! Het ticket had me twintig dollar gekost, zes maanden zakgeld. Maar op de dag van het concert, dat volledig uitverkocht was, bood iemand mij vijftig dollar voor mijn ticket.

»Op dat punt in mijn verhaal begon Davids gezicht een beetje te verstrakken, en ik had al spijt dat ik het was beginnen te vertellen. 'En?' vroeg hij. 'Wat heb je gedaan?' En ik moest bekennen dat ik mijn ticket had verkocht. Vanaf dat moment noemde hij me voortdurend 'de zwarthandelaar'. En hij eiste vijftig procent van mijn salaris.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234