null Beeld

The Proposition

'Verhalen vertellen is mijn job,' zegt Nick Cave ergens op deze dvd, en de alom gevierde popster moest dan ook niet lang nadenken toen regisseur John Hillcoat hem vroeg of hij het scenario wilde schrijven voor een Australische western.

Marc Van Springel

Cave, die bijna twintig jaar geleden met Hillcoat het gevangenisdrama 'Ghosts of the Civil Dead' maakte, situeerde zijn vertelling dit keer in het Oost-Australië van rond 1880, toen een soort Wilde Westen in het kwadraat: de woeste outback was het terrein van extreem gewelddadige outlaws, verdoolde gelukszoekers en Aboriginals die uit handen van de kolonisten waren gebleven, en in de her en der opgeschoten nederzettingen voerden uit Engeland overgekomen burgers op zoek naar een ander of beter leven een verwoede strijd om in de brute wildernis een vorm van orde en beschaving te introduceren. Zo'n burger is kapitein Stanley (een ijzersterke Ray Winstone), die na een moorddadige raid twee leden van de alomgevreesde Burns-broers bij de kraag vat en één van hen (Guy Pearce) een voorstel doet: als hij zijn oudste broer en leider van de bende (de schandelijk onderschatte Danny Huston) vermoordt, zal hun jongste broer niet worden geëxecuteerd. Wat volgt is, méér nog dan een zinderende western uit de Sergio Leone- en Sam Peckinpah-school, een spijkerhard drama waarin ook in Caves muziek vertrouwde thema's als moord en doodslag, zonde, schuld en verlossing komen bovendrijven, uiteraard vergezeld van de donker dreigende, oudtestamentische ondertoon die we van hem gewend zijn. Zoals in wel meer films uit down under is in 'The Proposition' ook een hoofdrol weggelegd voor het ongemeen woeste en vijandige maar - zeker wanneer het 's nachts bedrieglijk vredig onder de sterren ligt - tegelijk ook intens mysterieuze en spirituele Australische landschap. Voor Hillcoat en Cave lijkt de ongenadige outback bijna een metafoor voor de zielen die ooit moedig, gek of wanhopig genoeg waren om in de Australische vlakten een bestaan op te bouwen. Liefhebbers van schokkend geweld komen ook aan hun trekken: in deze rauwe western zit één van de spectaculairst uit elkaar knallende hoofden die we gezien hebben sinds 'Scanners'.

Extra's **1/2: Een goeie, maar zeer klassieke en vooral ook zeer korte (15 minuten) making of, en verder interviews met de voornaamste betrokkenen over de personages, de opnamen en de historische achtergronden van het verhaal, waarin niet aan de in Australië nog steeds zeer gevoelig liggende vervolging van de Aboriginals voorbij wordt gegaan. Wij hadden graag wel een iets langer interview gezien met de zoals gewoonlijk zeer amusante Cave. Volgende keer beter!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234