null Beeld

The Science of Superstorms

Ja, ook in onze contreien wil er in een extreem geval wel eens een dakpan wegwaaien, maar in sommige delen van de wereld mag men, als het écht stormt, blij zijn wanneer men zijn hele huis niet ziet wegvliegen. Superstorms heten de verantwoordelijke klootzakken (Bill, Dennis) c.q. rotwijven (Katrina, Rita) in het Engels, en de BBC maakte er in 2007 een driedelige documentaire over die vanavond op Canvas in één verknipt deel wordt uitgezonden: 'The Science of Superstorms'.

Noud Jansen

Hé, wat toevallig, daar komt Frank Deboosere juist aangewaaid.

''Mega Mindy komt eraan!''

FRANK DEBOOSERE «Ik heb die reeks destijds op de BBC gezien, en ik vond 'm heel interessant. Er wordt onder andere ingegaan op Project Stormfury, uit de jaren 60 en 70. De Amerikanen dachten toen dat ze orkanen konden temmen door de gebieden rond de kern te 'bezaaien' met zilverjodide: daardoor breng je het regenproces sneller op gang. Er zijn toen ook proeven gedaan, maar in 1983 heeft men de handdoek toch maar in de ring gegooid. Want de grootste krachten van de natuur temmen, dat bleek toch niet zo makkelijk. Men heeft er overigens ook nog aan gedacht om atoombommen in de kernen van orkanen te droppen om ze van richting te laten veranderen, maar da's alsof je een lucifer op de rails zou leggen om een aanstormende trein te laten ontsporen.»

HUMO 'The Science of Superstorms' gaat uit van de premisse dat er de laatste decennia hoe langer hoe meer orkanen zijn.

DEBOOSERE «Ja, dat klopt dus gewoon niet. (Wijst naar zijn beeldscherm) Hier: in 2005 zijn er in het Atlantisch Bekken vijf serieuze orkanen geweest, in 2006 geen enkele, in 2007 drie en in 2008 ook drie - absoluut geen abnormale cijfers. En volgens het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change, zullen de tropische cyclonen de volgende decennia wél intenser worden, door het broeikaseffect, maar waarschijnlijk níét frequenter. Dit jaar zullen er in het Atlantisch Bekken zelfs vrij weinig cyclonen zijn, wegens El Niño. De kans is reëel dat de VS buiten schot blijft, en dan hoor je er weinig over in de media. Want cyclonen die over ontwikkelinglanden razen, krijgen bij ons weinig of geen aandacht. Nargis bijvoorbeeld, vorig jaar in Myanmar: tussen 150.000 en 250.000 doden, en praktisch niemand in het Westen die er ooit van gehoord heeft! Terwijl iedereen wél de mond vol had over Katrina, die 'slechts' tussen duizend en tweeduizend doden maakte. Ik heb het daar moeilijk mee.»

HUMO Nog een laatste vraag. Wie verzint die namen eigenlijk - Claudette, Danny, Gaston en consorten?

DEBOOSERE «Dat doet de Wereld Meteorologische Organisatie. Vroeger waren het enkel vrouwennamen, maar sinds 1979, het Jaar van de Vrouw, zijn het alternerend mannen- en vrouwennamen. 't Zijn cyclussen van zes jaar: de lijst van 2009 zal dus terugkomen in 2015. Tenzij er dit jaar nog een heel zware orkaan passeert, want namen van al te zware stormen worden vervangen. Gustav, Ike en Paloma bijvoorbeeld, uit 2008, worden in 2014 vervangen door Gonzalo, Isaias en Paulette. En Katrina zal in 2011 een Katia zijn.»

HUMO Zit er ook ergens een Frank tussen, Frank?

DEBOOSERE «Nee. Maar in 2009 is er wel een Mindy bij. Stel dat we dit jaar nog tot aan de M raken, dan ga ik m'n lol niet opkunnen op tv: 'Mega Mindy komt eraan, mensen!'»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234