null Beeld

'The Secret': vierdelige dramaserie over een moordende tandarts

Een moordverhaal waarvan de haren je ten berge zullen rijzen. Dat is ‘The Secret’, een over twee zaterdagavonden uit te spreiden vierdelige dramaserie over twee getrouwde mensen uit een Noord-Iers kustplaatsje die een heel opmerkelijke oplossing vinden om hun buitenechtelijke verhouding te kunnen laten voortduren. Gerespec-

teerd tandarts Colin Howell en zondagsschoollerares Hazel Buchanan (respectievelijk gespeeld door James Nesbitt en Genevieve O’Reilly) zetten namelijk op geraffineerde wijze een dubbele zelfmoord in scène, waardoor het lijkt alsof hun partners vrijwillig uit het leven zijn gestapt.

Patrick Bremmers

'James Nesbitt als Colin Howell, een gerespecteerd tandarts die het slechte pad kiest.'

Bijna twintig jaar lijkt het alsof Colin en Hazel de perfecte dubbele moord hebben gepleegd, totdat het lot een heel onverwachte wending neemt… De op ware feiten gebaseerde miniserie, zich afspelend in een doopsgezinde baptistengemeente, is deels gebaseerd op de bestseller, ‘Let This Be Our Secret’ van Deric Henderson.

HUMO Een bezoekje aan de tandarts was nooit één van onze meest favoriete bezigheden, maar nu durven we helemaal niet meer te gaan.

Stuart Urban (scenarist) «Ja, tandartsen zijn weinig populair, niet? En met name de vrouwelijke kijkers zullen na het zien van enkele schokkende scènes wel twee keer gaan nadenken voor ze ooit nog een voet in een tandartspraktijk zetten…»

HUMO Wat sprak jou aan om dit verhaal te vertellen?

Urban «Ik ben altijd ontzettend geïnteresseerd geweest in waargebeurde verhalen. True crime fascineert me enorm. Het heeft er vast ook mee te maken dat zowat mijn hele familie aan vaderskant tijdens de Holocaust is uitgeroeid. Dat heeft een enorme impact op je persoontje, hoor. Wat ook meespeelt, is dat ik geschiedenis heb gestudeerd. Die academische achtergrond heeft de interesse voor op feiten gebaseerde verhalen ongetwijfeld verder aangewakkerd.

»Wat me zo aansprak aan het verhaal van Colin Howell en Hazel Buchanan was het feit dat je, vrij ongebruikelijk voor een misdaadverhaal, ook de impact op de daders te zien krijgt. Het geweten van de moordenaars is cruciaal voor het verdere verloop van het drama, op een manier die je in misdaadseries maar zelden aantreft. Ik kan me zo een-twee-drie niet een misdaadserie of film herinneren waarin dat proces – de hele ontwikkeling van schuldgevoelens óf het ontbreken daarvan – zo sterk naar voor komt.

»Het boeide me ook ontzettend hoe zo’n gerespecteerd man als Colin Howell langzamerhand het pad van bedrog en misdaad koos. Uit getuigenissen maak ik op dat hij al volop bezig was met verduisteren en frauderen, lang voordat hij Hazel ontmoette en tot overspel en moord overging. En ook Hazels verhaal fascineerde me. Hier had je de brave zondagsschoollerares, witter dan wit. Doordeweeks werkte ze als verpleegster in de peuterklas. Zogenaamd een toonbeeld van de gemeenschap, en een vrouw die vermoed ik zelfs nooit een boete voor overdreven snelheid had gekregen, als ze Colin Howell niet was tegengekomen.»

HUMO Waarom moeten de mensen zeker gaan kijken?

Urban «Omdat het drama universele thema’s aansnijdt: het gaat over ontrouw, moord, schuldgevoelens, vergelding, berouw en – uiteindelijk – gerechtigheid. Het laat ook goed zien hoe gemakkelijk doodnormale mensen het slechte pad kunnen opgaan. ‘The Secret’ is allerminst een film over psychopaten, wel een drama over gewone mensen die tot het meest verschrikkelijke misdrijf overgaan. Het was de band tussen Colin en Hazel die hen tot moord gedreven heeft. Echt een geval van fatal attraction.»

HUMO Als het verhaal waargebeurd is, weten we ook al hoe het afloopt.

Urban (lacht) «En toch ga ik het hier niet aan je neus hangen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234