null Beeld

The Simpsons Movie

Geen idee wàt je juist mag verwachten als de beste animatieserie aller tijden de overstap naar het grote doek maakt, maar na zeventien jaar wachten en een hype die lichtelijk astronomische proporties aannam, had het misschien toch een ietsje meer mogen zijn.

Marc Van Springel

Het creatieve team achter 'The Simpsons Movie' (liefst elf scenaristen) wilde naar eigen zeggen vooral géén extralange tv-episode maken, maar daar zijn ze na naar verluidt 158 versies van het scenario en hopen geschrapte en weer opgeviste en ten slotte toch gedumpte grappen en plotlijnen wél bij uitgekomen.

Zij het dan één met een aantal massascènes waar ze in Korea (waar de serie sinds jaar en dag wordt getekend) serieus op gezweet zullen hebben, wat meer details om het breedbeeld tot in de verste hoeken vol te krijgen en een finale waarvan ons maar niet duidelijk wilde worden of ze nu bedoeld was als parodie of net om de popcornvreters die op dat soort blockbusteractie kicken naar de film te lokken. Zoals wij ook nooit goed weten wat we moeten denken als The Simpsons weer eens zonder knipogen een blik - en in deze film een extra groot blik - familiewaarden opentrekken.

Voor het overige is het business as usual en mag Homer de actie weer eens met één van zijn stommiteiten op gang trekken: dit keer veroorzaakt hij zo'n enorme milieuramp dat de regering een gigantische glazen stolp over Springfield plaatst. Als hun stadsgenoten zich tegen hen keren, moeten Homer en co. naar Alaska vluchten, een streek zo mooi en ongerept maar helaas ook zo saai dat de plot prompt begint te slepen.

Hoe moeilijk de makers het hadden om de toch vrij bescheiden 83 minuten vol te krijgen, moge ook blijken uit de nogal geforceerde verhaallijnen rond Lisa (die weer eens verliefd wordt) en Bart, die zich door Homer in de steek gelaten voelt en zowaar in Ned Flanders een surrogaatvader vindt: een nog grotere vernedering dan de (overigens zeer grappige) scène waarin hij full frontal gaat.

Wat natuurlijk allemaal niet betekent dat er hier niet veel en hard te lachen valt: de messcherpe jokes, double entendres en satirische uithalen volgen elkaar in het vertrouwde moordende tempo op, en ook al is 'The Simpsons Movie' weinig méér dan een XXL-aflevering van onze favoriete comedyserie, het is zeker ook niet minder.

Extra's **: Een teleurstelling van formaat. Dit leek toch dé gelegenheid, zou je denken, om het legioen trouwe Simpsonsfans eens een blik achter de schermen te gunnen, de stemmencast en bedenkers uitgebreid aan het woord te laten en met de camera een bezoekje te brengen aan de Aziatische studio waar 'The Simpsons' wordt getekend, maar in plaats daarvan moeten we het doen met twee commentaartracks, enkele verwijderde scènes (terwijl er toch tonnen materiaal op de montagevloer moet zijn beland), een paar niet bepaald onvergetelijke filmpjes met Homer (o.a. als 'American Idol'-presentator; slaat echt nergens op) en - pijnlijk genoeg het leukste wat hier te rapen valt - de diverse teasers en trailers.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234