'The Social Network' revisited: het échte verhaal van Mark Zuckerberg
Volgende week vindt u een knetterende topfilm bij uw Humo: 'The Social Network', David Finchers even schitterende als ontnuchterende reconstructie van de meeslepende begindagen van Facebook.
Acht vette Oscarnominaties (waaronder die van beste film en beste regie), drie fonkelende Oscars (beste montage, beste scenario en beste originele muziek: Trent Reznor), ophemelende recensies à gogo, wereldwijd propvolle zalen: 'The Social Network' gooide vorig jaar hoge ogen - en terecht.
Slechts één man reageerde een tikkeltje humeurig: Mark Zuckerberg. In
de weken na de release onthield de Facebook-oprichter, die elke vorm
van medewerking aan de opnamen had geweigerd, zich nog diplomatisch van
commentaar, maar inmiddels brandmerkt hij de film als 'fictief' en
'niet accuraat'. Een begrijpelijke reactie: de nu 27-jarige
Facebook-demiurg, schitterend vertolkt door rijzende ster Jesse
Eisenberg, komt uit het verhaal tevoorschijn als een hooghartige,
irritant kakelende, sociaal gehandicapte, onuitstaanbaar arrogante geek
die er niet voor terugdeinst om zijn beste vrienden een dolk in de rug
te planten. Sterker nog: Fincher en scenarist Aaron Sorkin - tevens de
bedenker van het briljante 'The West Wing' - hinten in 'The Social
Network' zonder veel omhaal dat hij het idee voor Facebook heeft
gestolen van enkele studiegenoten. Is de kerel die vorig jaar door Time
werd uitgeroepen tot Man van het Jaar een ordinaire dief? Een
lafhartige matennaaier? Zeer zeker, knikken zijn tegenstanders - en nog
een gevaarlijke ook.
[...]
'The Social Network' loopt nog maar pas in de bioscopen of Sorkin laat zich al grappend ontvallen dat er al genoeg stof is voor een sequel: 'The Social Network 2: The Return of the Winklevosses'. En inderdaad: in mei 2010 tijgen de tweelingbroers opnieuw naar de rechtbank, met de vraag om de minnelijke schikking uit 2008 nietig te verklaren. 'Facebook heeft ons misleid,' briesen ze. 'Het bedrijf is veel meer waard dan ze toen lieten uitschijnen. En dus hebben we recht op méér.' Volgens de tweeling heeft Zuckerberg in 2008 ook doelbewust bewijsmateriaal achtergehouden: een vracht e-mails waaruit duidelijk zou blijken dat hij het idee voor Facebook van hen heeft gestolen. 'Wees gerust,' aldus Tyler Winklevoss. 'Wij zijn niet van plan om Zuckerberg los te laten.'
[...]
Van Eduardo Saverin werd intussen nog maar weinig vernomen. Hij werd voor het laatst gespot in een bloedhete nachtclub in Saint-Tropez, waar hij in het gezelschap van een groepje vrienden enkele peperdure flessen champagne leegspoot over de lijven van een schare gebronsde supermodellen (volgens de New York Post bedroeg de rekening vijftigduizend dollar). Op zijn Facebook-profiel staat te lezen dat hij zich bezighoudt met voetbal, hurricane tracking en digitale media. Hij is fan van Christopher Walken, Ayrton Senna en Kakà, en zijn lievelingsroman is 'Lord of the Flies' van William Golding.
En Zuckerberg? Hoewel Forbes zijn persoonlijk vermogen momenteel schat op bijna 7 miljard dollar, woont Mark met zijn vriendin Priscilla in een relatief bescheiden huurhuis in Palo Alto. Hij rijdt in een zwarte Acura TSX, leert Chinees, en denkt na over de toekomst van zijn bedrijf en over de verdere Facebookization van het World Wide Web. Zijn levensdroom: het internet reorganiseren. Als het van hem afhangt, zal het net er in de toekomst niet langer uitzien als een chaotische wildernis, maar als een gezellig café waar u en uw makkers constant informatie uitwisselen. Ga naar Amazon, en u zult eerst en vooral de reviews van uw vrienden zien; surf naar YouTube, en u stoot vanzelf op de filmpjes die uw Facebook-gabbers zonet hebben bekeken.
Lees het volledige interview in Humo 3704 van dinsdag 30 augustus 2011.