null Beeld

'The Team' op VTM

Af en toe komt er weer eens eentje voorbij: een televisiereeks die het gevolg is van een Europese samenwerking waarbij ook België tot op bepaalde hoogte iets in de pap te brokken gehad heeft. 'The Team' op VTM mag daar het nieuwste voorbeeld van zijn.

Tom Raes

Even terugdenken, want enkele jaren geleden was er nog het gelijkaardige 'The Spiral', waarvoor België niet alleen Lien Van de Kelder afvaardigde als ambassadrice van het nationale acteursbestand, maar ook nog eens regisseur Hans Herbots in bruikleen gaf. Als u zich vandaag 'The Spiral' amper nog kan herinneren, ligt dat echter niet aan u.

Wij kunnen ons 'The Spiral' namelijk wél nog levendig voor de geest halen, en dat hielp tijdens het bekijken van 'The Team', het nieuwste multilaterale tv-voer van Europese makelij. Meer bepaald: het hielp om dat hardnekkige déjà-vugevoel te duiden waar we al van bij het begin mee kampten. 'The Team' beging namelijk al snel dezelfde vergissing die andere gelijkaardige projecten al maakten: de plot werd opgedeeld tussen de deelnemende landen - want ze moeten nu eenmaal elk evenveel in beeld komen - onder het mom van een reeks gelijkaardige moorden die tegelijkertijd gepleegd werden, waardoor de lokale politiemacht tot samenwerken gedwongen werd.

En of dat de boel vertraagde, want door die versplintering moesten ook de schermgezichten de tijd netjes verdelen. Sneu voor Lars Mikkelsen, broer van Mads, en bij ons misschien nog het bekendste van zijn hufterige Russische president Petrov in 'House of Cards'. Mikkelsen is van goeden huize, en zijn Deense flik mocht er best zijn. Voor België was het echter Veerle Baetens die de nationale eer hoog diende te houden. Jammer dat we net bij haar de beperkte schermtijd niet even sneu konden vinden: haar rol leek al in de eerste aflevering finaal af te stevenen op een doorslagje van haar Hannah Maes uit 'Code 37'. Fijn voor wie 'Code 37' nooit gezien heeft - lees: de rest van Europa - maar wij zitten er mooi mee.

Hoe snel we het voor bekeken houden met 'The Team' hangt dus grotendeels af van hoe snel de makers de leden van dat Team in elkaars buurt doen belanden, zodat er niet steeds kunstmatig van de ene naar de andere Europese metropool geflitst dient te worden terwijl er druk gedaan wordt alsof het om plotwendingen gaat. Maar zelfs dan tekent zich al een nieuw probleem af: de onderlinge gesprekken gebeuren op zulke momenten in het Engels. Lingua franca, jawel. Maar ook: de moedertaal van niemand die in 'The Team' opdraaft. En de Engelsen zelfs hadden wel wat beters te doen dan meedoen in 'The Team'.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234