null Beeld

The Tudors

Duffe boel, die koningshuizen van tegenwoordig. Sla er de onderwerpen in een doorsnee-'Royalty' maar op na. Nee, geef ons dan maar de Tudor-dynastie, het geslacht dat van eind vijftiende tot begin zeventiende eeuw lelijk huishield in Engeland en omstreken. Inteelt, veelwijverij, bloeddorst: u kunt het zo opwindend niet bedenken of er was wel een Tudor die er een dagtaak aan had.

Redactie

De halfzussen Maria I ('Bloody Mary') en Elizabeth I ('The Virgin Queen', brrr...) hadden één stelregel: als iemands kop hun niet aan stond, ging-ie eraf. Maar de échte ster van het huis was hun vader, Hendrik VIII: trouwde zes keer, liet twee van zijn zes vrouwen en talloze - al dan niet ingebeelde - vijanden onthoofden, en scheurde zich samen met zijn hele koninkrijk los van de katholieke kerk.

Stof genoeg voor een televisieserie: vanaf vanavond zendt Arte seizoen één uit van 'The Tudors', stomend kostuumdrama dat weliswaar meerder loopjes neemt met de geschiedenis, maar met acteur/model Jonathan Rhys Meyers kan bogen op een vlotte, sexy en verbazend innemende monarch.

Jonathan Rhys Meyers «Ik dacht dat ze me voor de gek hielden toen ze me vroegen. Charles Laughton, Robert Shaw, Richard Burton waren me al voorgegaan: stuk voor stuk grote acteurs, die de figuur van Hendrik VIII elk hadden ingevuld op een manier die ik onmogelijk kon benaderen. Pas toen ze me vertelden dat ze hem dit keer anders wilden, swingender, heb ik toegehapt. En ik héb ze iets anders gegeven!»

- Je bent om te beginnen al een stuk aantrekkelijker dan de voorgangers die je opsomt én dan de echte Hendrik VIII zou zijn geweest.

Rhys Meyers «Luister, het publiek van vandaag wil jonge, aantrekkelijke acteurs zien, zeker als er seks mee gemoeid is. We wisten dat de critici zouden vallen over mijn looks, maar niemand weet precies hoe de echte Hendrik eruitzag, hoe hij liep of wat hij dacht. De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars: in dit geval waren dat de Stuarts, de Schotse dynastie die The Tudors heeft opgevolgd. Reken maar dat die zijn mindere trekjes extra in de verf hebben gezet.»

- Historici hebben nog opmerkingen: de tijdslijn klopt niet altijd; hier en daar worden twee personages ineengevlochten; andere figuren bestonden wel, maar krijgen in de serie een andere rol toebedeeld...

Rhys Meyers «De makers hadden geen documentaire voor ogen, maar meeslepend drama. Ik denk dat de fans de geloofwaardigheid van de intriges belangrijker vinden dan historische accuratesse, en geef hun eens ongelijk. We doen ons werk niet voor een handvol professoren. Mooi meegenomen als de serie de interesse voor de geschiedenis doet heropleven, maar het is geen doel op zich.»

- Wél gebleven is de seks. Zes vrouwen is niet niks, en tel er dan nog een stuk of wat maîtresses bij.

Rhys Meyers «Daar moesten de scenaristen inderdaad weinig aan toevoegen (lacht). Maar uiteindelijk zie je niet zoveel, en dat maakt het geheel net zo aantrekkelijk: de jacht is altijd veel interessanter dan wat erop volgt. In 'The Sopranos' zat ook niet veel seks, maar de seks was wél altijd aanwezig: Carmela Soprano die helemaal opgedirkt en met hoge hakken thuis zat te wachten; de gesprekken tussen Tony en zijn psychiater, en hoe zij dan koket haar benen over elkaar sloeg... (slaat koket de benen over elkaar)»

- Net als je personage heb jij een wilde kant: als we de tabloids mogen geloven, zijn drank en vechtpartijen dagelijkse kost.

Rhys Meyers «Dat gaat niemand wat aan. Oké, ik heb al domme dingen gedaan. En wat dan nog? Ik heb met Tom Cruise in 'Misssion: Impossible III' gespeeld: een schitterend acteur en een schitterende vent, maar zijn leven wordt kapotgemaakt door wat de kranten over hem schrijven. Terwijl: als Scientology werkt voor hem, heeft niemand daar verder zaken mee. Volgende vraag!»

- Terug naar 'The Tudors'. Arte mag dan pas aan het eerste seizoen toe zijn, jullie hebben er intussen al vier ingeblikt. Waar staat de kijkers nog te wachten?

Rhys Meyers «Een heleboel. 'The Tudors' wordt eigenlijk altijd beter: het tempo wordt opgedreven, de dialogen worden snediger, en er komen nog een pak grote acteurs langs. Peter 'O Toole is geweldig als paus Paulus III, Max von Sydow krijgt een rol, en Joss Stone doet mee in seizoen drie en vier als Anna van Kleef, mijn vierde vrouw. Daar keek ik zelf ook gewéldig naar uit (grijnst).»

Arte

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234