null Beeld

'The Usual Suspects': de filmklassieker uit 1995 met Kevin Spacey

‘The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he didn’t exist.’ ‘The Usual Suspects’, de filmklassieker uit – hou u vast – 1995 alweer, schonk ons niet alleen deze prachtige filmquote, maar staat ook nog steeds garant voor één van de strafste, slimste, meest dolgedraaide plotwendingen uit de hele filmgeschiedenis. ‘The Usual Suspects’ werd destijds unaniem door de filmcritici doodgeknuffeld – behalve door eentje.

'Ik oordeel nooit over mijn personages, ik vertolk ze gewoon.' Kevin Spacey

Niemand minder dan Roger Ebert, het icoon wiens wichelroede doorgaans perfect stond afgesteld, vond Bryan Singers film maar niets. ‘Compleet onlogisch en daardoor niet te begrijpen,’ was zijn keiharde oordeel. Wij denken graag dat ‘The Usual Suspects’ zo’n zeldzame film is die zijn geheimen pas echt prijsgeeft bij een tweede of zelfs derde kijkbeurt. Maar oordeelt u vanavond vooral zelf – wij geven u alleen nog mee dat ‘The Usual Suspects’ de grote doorbraak betekende voor ene Kevin Spacey, toen nog een ploeterende televisie- en theateracteur.

- Had u gedacht dat u met ‘The Usual Suspects’ filmgeschiedenis zou schrijven?

Kevin Spacey «Dat nu ook weer niet, al had ik wel snel door dat Bryan en Christopher (McQuarrie, de scenarist, red.) met iets heel speciaals bezig waren. ‘The Usual Suspects’ is zo’n film die veel meer lagen heeft dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is natuurlijk een geweldige actiethriller, maar op een heel ander niveau verkondigt-ie een belangrijke boodschap – namelijk dat als je een personage maar door één bepaalde lens ziet, de waarheid je compleet kan ontgaan. Zélfs als die waarheid je recht in het gezicht zit te staren.»

- Blijkbaar wisten zelfs de hoofdacteurs niet wie van hen de mysterieuze Kaiser Söze nu precies vertolkte.

Spacey «Dat klopt, Bryan had elk van ons vijf wijsgemaakt dat hij Kaiser Söze was. Ik herinner me één acteur die zo teleurgesteld was toen bleek dat hij het niet was, dat Bryan een half uur op ’m is moeten gaan inpraten op de parking (lacht).»

- Voor u betekende ‘The Usual Suspects’ de definitieve doorbraak – u won er zelfs uw allereerste Oscar mee.

Spacey «En dat is helemaal de verdienste van Bryan Singer, die toen al een enorm getalenteerd regisseur bleek. Hij wilde bijvoorbeeld niet dat ik na een draaidag naar de dailies (ruwe opnames van die dag, red.) keek, want dan zou ik mijn vertolking misschien voortdurend blijven bijschaven.

»In ieder geval was die rol voor mij een buitenkansje; ik stond vóór ‘The Usual Suspects’niet bepaald bekend om mijn subtiele en ingehouden vertolkingen. De personages die ik tot dan toe op televisie en in films had vertolkt, waren veel luidruchtiger en heftiger. Maar ook die switch heb ik grotendeels aan Bryan te danken. Toen ik de film voor het eerst in zijn definitieve vorm zag, kon ik mijn ogen niet geloven: bij mijn weten had ik Verbal als een schaap gespeeld, en hij had er een leeuw van gemaakt.»

- U speelt wel vaker tuig, hè – van boefjes en seriemoordenaars tot booswicht Frank Underwood in ‘House of Cards’.

Spacey «Ik snap niet goed waar het idee vandaan komt dat ik alleen maar slechte personages zou vertolken. Het moet waarschijnlijk ergens na ‘Se7en’ en ‘The Usual Suspects’ geweest zijn dat die indruk is ontstaan. Mensen vinden het blijkbaar leuk om figuren aan het werk te zien die ze hartgrondig haten. Zelf zie ik ze niet als slechteriken – ik zou niet eens weten hoe ik dat moest spelen, ‘de slechterik’. Ik oordeel nooit over mijn personages, ik vertolk ze gewoon.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234