'The Voice USA': Miley Cyrus! Alicia Keys! Draaiende stoelen!
Haal de draaistoelen maar boven, want ‘The Voice’ begint opnieuw. Niet de Vlaamse versie – Bart Peeters moet nog altijd bekomen van alle emoties tijdens zijn eerste passage als jurylid –, wél de Amerikaanse. Op 19 september startte op NBC het elfde seizoen van de talentenjacht; Q2 brengt de afleveringen met enkele dagen vertraging ook bij ons op het scherm.
De coaches
Geen kwaad woord over Bent Van Looy, Axelle Red of Bart Peeters, maar qua star quality kunnen ze niet op tegen de mannen en vrouwen die in Amerika op de rode knop mogen duwen – Christina Aguilera, Pharrell Williams, Gwen Stefani of Shakira. Die laatsten worden rijkelijk betaald voor hun prestaties – Aguilera krijgt naar verluidt 12 miljoen dollar per seizoen waarin ze zetelt – en het geeft hun carrière bovendien een boost. Countryzanger Blake Shelton en Maroon 5-frontman Adam Levine, de enige twee coaches die al tien seizoenen lang meegaan, hebben een groot deel van hun roem zelfs aan het programma te danken. Twee jaar geleden vergeleek Levine in een interview de impact van ‘The Voice’ met die van ‘The Ed Sullivan Show’ in de jaren zestig, het tv-programma dat er mee voor zorgde dat The Beatles in de VS doorbraken. In 2011 zat Maroon 5 al een tijdje in het slop, maar ondertussen staan hun platen – althans in de VS – weer aan de top van de hitlijsten, en heeft de zanger zijn eigen kledinglijn en parfum.
In het elfde seizoen komen Miley Cyrus en Alicia Keys in de zetels naast Levine en Shelton zitten, vooral voor Cyrus een kans om haar imago van zottin een beetje op te poetsen. Ze heeft al laten weten dat ze de zangers die voor haar kiezen het advies zal geven om ‘te worden zoals Bernie Sanders’. Oftewel: ‘Word de persoon naar wie mensen opkijken. Bekommer je niet om wat de massa over je denkt, maar laat mensen over jou praten. Op die manier creeër je gedenkwaardige momenten.’ En als dat niet lukt, kun je ook nog altijd schrijlings op een gigantische kanonbal door de zaal vliegen, dat spreekt.
De kijkcijfers
In Amerika is ‘The Voice’ al aan zijn elfde seizoen toe, terwijl het programma pas in de lente van 2011 voor het eerst op het scherm te zien was – vanaf 2012 is er telkens zowel in het voorjaar als in het najaar een editie geweest. Bovendien zijn er elke week twee afleveringen, zodat er in de VS jaarlijks in totaal negentig uur primetime wordt opgevuld met ‘The Voice’. Ondanks die overkill blijft de show populair; terwijl ‘American Idol’ er afgelopen voorjaar door de dalende kijkcijfers na vijftien seizoenen mee moest ophouden, haalde het tiende seizoen van ‘The Voice’ een miljoen kijkers meer dan het negende – veertien in plaats van dertien. Voor 2011 was NBC de kleinste van de grote Amerikaanse zenders, na CBS, ABC en FOX, maar dankzij ‘The Voice’ staat hij nu bovenaan.
De ex-winnaars
De echte winnaars van ‘The Voice’ zijn de coaches en de zender; zij die met de hoofdprijs – 100.000 dollar en een platencontract – gingen lopen, zijn van ondergeschikt belang. De laureaten van de eerste tien seizoenen waren – we citeren Wikipedia – ‘Javier Colon, Jermaine Paul, Cassadee Pope, Danielle Bradberry, Tessanne Chin, Josh Kaufman, Craig Wayne Boyd, Sawyer Fredericks, Jordan Smith en Alison Porter’. Wereldsterren heeft ‘The Voice’ op zijn zachtst gezegd dus nog niet opgeleverd, zelfs geen sterren van het niveau van Kelly Clarkson: die won de eerste ‘American Idol’, en kon daardoor in de VS een meer dan respectabele carrière uitbouwen. Misschien is Adam Lambert, die in het achtste seizoen tot in de finale raakte maar niet won, de bekendste naam die het programma voortbracht, mede dankzij een rol in de tv-serie ‘Glee’. Ook bekend, maar dan om een heel tragische reden: Christina Grimmie, derde in seizoen 6, werd drie maanden geleden doodgeschoten toen ze na een concert handtekeningen zat uit te delen. Het elfde seizoen is aan haar opgedragen.