'The Voice van Vlaanderen': An Lemmens uit volle borst

'Dat is nérgens voor nodig, zo’n vrouwendag in België.' An Lemmens (31), volgens elkeen die haar kent de beminnelijkheid zelve...


Enkele quotes van An Lemmens:


An Lemmens «Het is mijn probleem niet als een deelnemer onrealistische verwachtingen heeft - hem daarvan afhelpen is absoluut geen onderdeel van mijn takenpakket. Da’s voer voor psychologen.»


An Lemmens «Een presentator beweegt zich in een comfort zone: je moet één en ander aan elkaar zien te praten, maar verder is er niets aan. Behalve de kritiek ‘Ik hou niet van je stijl’ loop je weinig risico.
»Nu is het anders voor Koen: alles wat hij heeft opgebouwd, kan zomaar onderuit gehaald worden. Hij laat zijn publiek een andere kant van zichzelf zien, en niemand weet of het dat wel zal pikken. Dat geeft hem wel stress, denk ik.
»Koen-de-berekende-BV is niet langer aan het woord; ’t is Koen Wauters, de man die als het moet behoorlijk scherp uit de hoek kan komen. Misschien schrikken zijn fans daar wel van.»


An Lemmens (maakt wegwerpgebaar) «Jongen, dat is nérgens voor nodig, zo’n vrouwendag in België. Maak je geen zorgen. Tegenwoordig moet er overál een dag voor bestaan; iedereen moet wel ergens voor vechten, en vrouwen hebben altijd wel iets om over te klagen - en mannen evengoed.
»Ik vond het vooral een mooi alibi om eens radio te kunnen maken met niets dan toffe vrouwen, maar verder... (blaast) Als je vindt dat je te weinig rechten hebt: dóé er dan iets aan, in plaats van je beha te verbranden.»
HUMO Klare taal.
Lemmens «Op sommige plekken in de wereld zijn er nog altijd veel verschillen tussen mannen en vrouwen; bij ons niet meer. Hier is elke vrouw sterk genoeg om voor zichzelf te spreken.
»Ik heb een hekel aan vrouwen die luid staan te roepen dat beide seksen gelijkwaardig behandeld moeten worden. Waarom moet je daarover roepen? Dat is toch evident?»


An Lemmens «Ik snap niet dat mensen mij sympathiek kunnen vinden die nog nooit een woord met me hebben gewisseld. Als ik buitenkom, loop ik met mijn kop naar de grond gericht – zo verlegen ben ik. Wij voeren dit gesprek omdat het bij mijn job hoort. Als het niet vooraf gepland was, zou ik nooit met jou praten.»


An Lemmens (zucht) «Door de jaren heen heeft de pers me angstig en gespannen gemaakt, terwijl daar geen enkele reden toe is: er valt bij mij toch niets te halen. Ik héb geen lijken in de kast.
»Maar ik kan het niet loslaten; ik word er angstiger en angstiger van. En wat voor iemand krijgt de gemiddelde journalist dan voor zich? Iemand die totaal disfunctioneel is, met wie moeilijk een gesprek aan te gaan valt.
»Ik probeer eraan te werken, echt waar. In afwachting moeten de mensen het mij maar vergeven dat het er met horten en stoten uitkomt.»


An Lemmens «Ik moet daar eerlijk in zijn: het interesseert mij au fond geen hol hoe mensen over mij denken. Ik ben ook niet bezig met langetermijnplanning.
»Temeer omdat ik dit jaar toch al op het punt heb gestaan om te zeggen: ‘Ik stop ermee. Ik wil niet meer voor televisie werken. Ik doe wel iets anders.’ Omdat het, op de keper beschouwd, toch allemaal één groot circus is, en ik daar niet altijd even goed mee om kan.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234