null Beeld

'The Wrestler': de wraak van Mickey Rourke

In Darren Aronofsky's 'The Wrestler' - kortweg te omschrijven als een sombere Rocky-in-spandex - vertolkt Mickey Rourke Randy 'The Ram' Robinson, een uitgerangeerde professionele worstelaar die hengelt naar een tweede kans. Randy is de enige niet: ook Rourke zelf, 56 inmiddels, hoopte al jaren op een herkansing. Die lijkt hem nu, met een mogelijke Oscar voor Beste Acteur in 't verschiet, eindelijk gegund: 'Dit is mijn wraak.'

Begin jaren negentig zat Rourkes carrière zo in het slop dat hij voor de keuze stond: ofwel nam hij voortaan genoegen met roemloze rollen in slechte B-films, ofwel keerde hij terug naar zijn eerste liefde: het boksen. Hij koos voor optie twee. Maar na vier jaar (en slechts een paar welgemikte meppen verwijderd van onherstelbare hersenschade) hing hij zijn bokshandschoenen weer aan de haak en klopte hij opnieuw aan in Hollywood.


Mickey Rourke «De eerste keer dat ik Darren Aronofsky ontmoette, wierp hij me meteen voor de voeten dat ik mijn carrière vijftien jaar geleden eigenhandig de nek had omgewrongen en dat geen enkele regisseur me nog wilde. Maar tegelijk zei hij ook: Ik denk dat je het geweldig zult doen in mijn film.'

»Darren praatte zo op me in dat ik dacht: Ai, deze kerel wil échte tranen zien. Hij wil me vast prikkelen door pijnlijke herinneringen op te rakelen: aan mijn ex-vrouw (actrice Carré Otis, die in '98 van hem scheidde, red.), aan mijn dode oma, aan mijn broer die stierf in 2004...' En dan voegde hij er op het eind van ons gesprek nog aan toe: Ik wil absoluut dat je deze film doet, maar ik ga je er niet voor betalen.'»


- Hij wilde je wél folteren, maar niet betalen?

Rourke «Precies. Die kerel moet talent hebben,' dacht ik, anders zou hij zoiets nooit durven vragen.' Ik heb geantwoord dat ik vier maanden nodig had om er zo gespierd en afgetraind uit te zien als een worstelaar.

»Ik heb dan een geweldige trainer gevonden, een Israëli, met wie ik twee uur per dag gewichten deed en die me vijf keer per dag volstouwde met eten. Maar na twee maanden hing Darren aan de telefoon: Sorry, maar we kunnen de film niet met jou maken: de studio wil een grote naam op de affiche.' Ik moet zeggen: ik was zelfs een beetje opgelucht dat ik me niet langer hoefde uit te sloven. Maar nog eens twee weken later liet Darren weten dat ze me tóch wilden. Er was iets tussengekomen bij die andere acteur (Nicolas Cage, red.). Fuck,' dacht ik, nu gaat die intellectuele motherfucker gratis met mij de vloer aanvegen.'»


- Het lijkt wel alsof je helemaal geen zin had in The Wrestler'.

Rourke «Ik wist maar één ding: dat Darren de ballen had om tegen me te zeggen: Als je alles doet wat ik je zeg en niet elke avond achter de meiden gaat aanzitten, dan help ik je aan een Oscarnominatie.' Hij heeft woord gehouden.»


- Hoe voelde het om voor The Wrestler' opnieuw in de ring te stappen?

Rourke «Ho maar, nu ben je appelen met peren aan het vergelijken. Boksen heeft even weinig uitstaans met worstelen als rugby met pingpong. Het ene is een sport, het andere is puur entertainment.

»Al moet ik toegeven: ook al doe je bij worstelen maar alsof je vecht, je kan je er flink mee bezeren - dat had ik niet zien aankomen. Tijdens mijn eerste twee maanden training ben ik zes keer naar het ziekenhuis gemoeten en heb ik drie keer een MRI-scan laten doen: eerst begaf mijn knie het, daarna mijn nek, dan mijn rug. Op den duur vond ik er geen fuck meer aan.»

Het volledige interview leest u vanaf dinsdag 10 februari 2009 in Humo 3571.

5 x Mickey Rourke [video]

Te beginnen met zijn nieuwste film: 'The Wrestler'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234