null Beeld

Theater: Achter de wolken

Oude liefde roest niet, luidt het spreekwoord. Maar klopt dat ook? Chris Lomme en Jo De Meyere zoeken het uit in Michael De Cocks toneelstuk 'Achter de wolken', waarvan de tv-adaptatie vanavond op Eén te zien is. Ze vertolken twee ex-geliefden die elkaar na drieënveertig jaar weer ontmoeten, op de begrafenis van háár man – tevens zijn beste vriend.

Katrien Depecker

Ze vertolken twee ex-geliefden die elkaar na drieënveertig jaar weer ontmoeten, op de begrafenis van háár man – tevens zijn beste vriend. De passie flakkert weer op, en dat brengt vragen mee: hadden ze destijds niet beter voor elkaar gekozen? 'Achter de wolken' werd wegens succes verlengd, maar doet u vooral geen moeite: alle tickets zijn ondertussen alweer de deur uit.

Chris Lomme «Ik had al toegezegd voor 'Achter de wolken' voor ik de tekst gelezen had: ik ken Michael al lang van in 't Arsenaal en ik hou van zijn schrijfstijl. Hij doet me een beetje denken aan die van Herman de Coninck: realistisch, humoristisch en eenvoudig. Ik heb Jo overtuigd om m'n tegenspeler te worden: hij neemt normaal nooit een rol aan voor hij het scenario gezien heeft.

»Maar ik wilde hem erbij: we waren wel al samen op televisie te zien, maar het is de eerste keer dat we naast elkaar op de planken staan. En dat is een feest. Het stuk zit ook dicht op onze huid – je weet dat we allebei onze partner verloren hebben.»

HUMO Vindt u het dan niet moeilijk om een stuk als 'Achter de wolken' zo vaak te moeten spelen?

Lomme «Neen. Ik spreek altijd m'n hart aan als ik acteer, en misschien is dat in dit geval wel eenvoudiger, omdat ik wéét waarover het gaat. Maar het is niet zo dat 'Achter wolken' als catharsis werkt – ik heb dat ook niet nodig, want mijn man (acteur Nand Buyl, red.) zit nog altijd in mij.»

HUMO Voor de tv-adaptatie werd een afzonderlijke draaiperiode ingelast. Zijn er veel verschillen met het oorspronkelijke stuk?

Lomme «Op tv zie je een ingekorte versie van het stuk, maar het is geen gewone captatie: de kijker maakt ook kennis met 't Arsenaal. Je ziet het decor draaien en je ziet de reactie van het publiek: een adaptatie in het theater zélf, dus, om toneel bij de kijkers te promoten. Een goeie zaak, natuurlijk...»

HUMO Zonder het einde van het stuk te willen verklappen: hoe zou u reageren mocht een man u komen vertellen dat u zijn 'niet-geleefde leven' bent?

Lomme «Ik zou lachen. Kun je 't je voorstellen: drieënveertig jaar naar iemand verlangen? Kennelijk is het zo dat je eerste lief altijd blijft hangen – iets wat veel mensen herkennen in het stuk – maar ik kan het mij toch niet inbeelden. Ik zou gewoon nooit in zo'n situatie terechtkomen: ik zou op die man van mijn dromen blijven azen tot ik hem terug heb (lacht)

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234