#enough
Theatervoorstelling over seksueel geweld: ‘Tranen om Julie Van Espen’
De dood van studente Julie Van Espen heeft diepe wonden geslagen in het hele land, niet het minst bij haar generatiegenoten. Het inspireerde jonge theatermakers Mathieu Van Nieulande (19) en Kobe Verdonck (18), bekend uit ‘14-18', ‘Ben X’ en de Ketnetreeks ‘4eVeR’, tot het schrijven van ‘#ENOUGH’. Met dat educatieve theaterstuk over seksueel geweld, geïnspireerd op de zaak-Julie Van Espen, willen ze de komende maanden langs middelbare scholen trekken.
MATHIEU VAN NIEULANDE «Normaal gezien laat ik mijn emoties niet zo de vrije loop, maar toen ik de ‘Telefacts’-reportage over Julie zag, stonden de tranen me in de ogen. Het gevoel van onrechtvaardigheid overrompelde me compleet - zoiets had ik nog nooit meegemaakt.
»Het thema leeft enorm bij jongeren. Ik ga dikwijls uit in Antwerpen, en dan zie je echt hoe gevaarlijk onze samenleving soms kan zijn. Onlangs ging een vriendin met de fiets naar huis na een fuif. 's Morgens kreeg ik telefoon van haar mama: ‘Mathieu, weet jij waar ze is?’ Ze had niemand iets laten weten. Dat meisje is wakker geworden aan een kaai met een black-out. Ze herinnerde zich níéts van de laatste zes uur. Ze heeft er niks aan overgehouden, maar wat is er in godsnaam gebeurd? Is ze misbruikt? (stil) Het kan je zomaar overkomen, ook in 2020 in België. Meer dan de helft van de vrouwen komt in aanraking met seksueel geweld.»
HUMO Jullie besloten een voorstelling te schrijven over het thema, en kregen daarbij hulp van de ouders van Julie.
VAN NIEULANDE «Ze hebben ons uitgenodigd en we hebben de hele avond samengezeten. Ook de vriendinnen van Julie waren erbij. Ze haalden herinneringen op, mijmerden over Julie... Het was een mooie avond. We deden veel inspiratie op. We leerden dat Julie ook teksten en gedichten schreef. Die hebben we gebruikt in onze voorstelling. Wanneer we tijdens het schrijven de woorden niet vonden om bepaalde emoties uit te drukken, konden we putten uit de teksten van Julie. Haar nagedachtenis zit in de voorstelling verweven.
»Het stuk is gemaakt op maat van middelbare scholieren: het gaat over een meisje dat na een fuif verkracht wordt. De beelden worden daarna ook nog eens verspreid op sociale media. Het verhaal gaat dus niet over Julie zelf, maar het hoofdpersonage is wel gebaseerd op haar. Het is iemand die goedlachs is en voor iedereen klaarstaat. Een levensgenieter en een dromer ook.»
HUMO Theater maken in coronatijden: dat is wellicht niet evident.
VAN NIEULANDE «Het stuk telt maar één actrice en is coronaproof. Er loopt momenteel ook een crowdfunding. We zijn benieuwd hoe bereid de Vlaming nog is om geld te geven voor zo'n project. Er is de laatste maanden veel moois gezegd over cultuur - tijd om die woorden om te zetten in daden (lacht).»
Meer info over '#ENOUGH' op sjokkotof.be.