null Beeld

Thelma & Louise: 20 jaar later

Als één van je filmscènes geparodieerd wordt in 'The Simpsons', dan weet je dat je het gemaakt hebt in het leven. Regisseur Sir Ridley Scott ('Alien', 'Gladiator', 'Robin Hood') mag dus trots zijn: in de Simpsons-aflevering 'Marge on the Lam' zit er een dikke knipoog naar de beroemde eindscène uit zijn film 'Thelma and Louise'.

Redactie

't Is exact twintig jaar geleden dat die feministische roadmovie in de zalen liep, en dus wordt hij bij VijfTV vanavond nog eens van onder het stof gehaald. Snel even blazen: in een poging te ontsnappen aan hun saaie leventje beslissen de vriendinnen Thelma (Geena Davis) en Louise (Susan Sarandon) een weekendje te gaan vissen.

Hun plannen worden overhoop gehaald wanneer Thelma bijna verkracht wordt; Louise knalt de aanrander neer, waarna de twee op de vlucht slaan en zich steeds dieper in de problemen werken. Hoewel de film een Oscar en een Golden Globe in de wacht sleepte, lokte hij destijds ook veel kritiek uit.

Susan Sarandon «Belachelijk was het: blijkbaar doen mannen het in hun broek van een vrouw met een geweer. Overal stond er te lezen dat we aan male-bashing deden, terwijl niemand Arnold Schwarzenegger van female-bashing beschuldigde toen hij in 'Total Recall' een vrouw een kogel door het hoofd jaagde. Alsof vrouwen alleen het slachtoffer mogen spelen.»

Ridley Scott «Zelfs voor de film in de zalen kwam, hadden we al enorm veel tegenkanting gekregen. Oorspronkelijk zou ik enkel de producer zijn, maar toen vier regisseurs na elkaar het script afwezen, heb ik het regisseren ook maar voor m'n rekening genomen.

»Alle vier zeiden ze dat ze moeite hadden met de uitgesproken hoofdrollen van Susan en Geena. Waarop ik steevast antwoordde: 'Well, that's the whole point of the movie, isn't it, mate?'»

- De mannen die in de film voorkomen, zijn inderdaad niet erg sympathiek: het zijn aanranders, oplichters of seksisten, of een combinatie van die drie.

Ridley Scott «De rol van Harlan, de verkrachter, was het moeilijkst te casten: vrouwen moesten hem aantrekkelijk en charmant vinden, maar hij moest toch ook een donker kantje hebben. Aanvankelijk had ik Michael (Madsen, red.) in gedachten voor die rol, maar uiteindelijk kreeg die de rol van Jimmy, de vriend van Louise.»

Michael Madsen «Ik begrijp wel dat Ridley eerst aan mij dacht om die verkrachter te spelen: in de films waarin ik vóór 'Thelma & Louise' te zien was, speelde ik vaak de schurk. Maar ik ben opgelucht dat ik toch Jimmy mocht spelen: hij is zowat de enige man in de film voor wie je nog een béétje begrip kunt opbrengen. En wie wil er nu de rest van z'n carrière bekendstaan als 'die verkrachter uit 'Thelma & Louise'?»


- 'Thelma & Louise' zorgde ook voor Brad Pitts doorbraak bij het grote publiek: hij speelt J.D., een overvaller die Thelma volledig rond zijn vinger windt.

Geena Davis «Er kwamen vier mannen auditie doen voor de rol van J.D.. Ik moest m'n tekst met hen oefenen, en met drie lukte dat perfect. Tot Brad voor me kwam staan: ik vond hem zo knap dat ik constant over m'n woorden struikelde (lacht).

»Achteraf blééf Ridley maar discussiëren met de castingdirector: 'De eerste zag er wel ruig uit, en de tweede heeft ook de juiste uitstraling...' Toen heb ik subtiel laten vallen dat ze die leuke blonde jongen moesten kiezen.»

Scott «Blij dat ik geluisterd heb: tijdens de opnames wist ik meteen dat hij een ster zou worden. Hij was nog maar zevenentwintig, maar wat een improvisatietalent!

»Brad is erg intuïtief: hij verzon zelf flarden tekst die bij z'n personage pasten - 'I'm not having a turd's luck getting a ride out in this rain' - en het was zijn idee om tijdens het verhaal over zijn overvallen een haardroger vast te nemen en te doen alsof het een geweer was.»

Madsen «Ik heb ook goeie herinneringen aan hem. Vaak stonden we samen joints te roken tot ze ons kwamen halen om een scène in te blikken. We hadden maar een bijrol, dus het was niet erg dat we apestoned op de set stonden (lacht).»


- De eindscène moet inmiddels één van de beroemdste scènes uit de recente filmgeschiedenis zijn.

Sarandon «Ik ben daar vaak over aangesproken: 'Moeten ze nu écht van die klip rijden?' Terwijl ik het zelf nooit als zelfmoord gezien heb, maar als een kans om jezelf te blijven: 'Niemand zal onze kant van het verhaal geloven, dus liever in het ravijn storten dan in de gevangenis vliegen.' Thelma zegt ook letterlijk: 'Let's keep going.'»

Scott «Omdat de film een controversieel einde heeft, heb ik er bewust voor gekozen om er een bevroren shot van te maken. Als we hadden getoond hoe de auto op de bodem van het ravijn ontplofte, was het meteen een stuk zwaarder geworden.»

Davis «Die eindscène werd gedraaid tijdens de allerlaatste opnamedag - hoogst uitzonderlijk, want normaal wordt een film nooit in volgorde opgenomen. Ik nam dus afscheid van Susan terwijl onze personages afscheid namen van elkaar: een enorm emotioneel moment. Na twee takes hoorde ik Ridley zeggen: 'We got it.'»

Bekijk de trailer »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234