null Beeld

Thema-avond: jonge levers

Alarmerende berichten: de jeugd zit massaal aan de fles. Een avondje uit is voor steeds meer tieners een avondje comazuipen, een trend die wetenschappers - wat had u verwacht - betreuren: excessief alcoholgebruik vergroot immers de kans op permanente hersen- en leverschade.

Katrien Depecker


Arie Boomsma presenteert op de Nederlandse tv een avond over het thema: zou het werkelijk zo erg gesteld zijn met onze jeugd?

Arie Boomsma «Dat vraag ik me ook af: is het drankgebruik erger dan toen ik zelf een tiener was? Ik heb ook wel eens avondjes beleefd waarop ik kotsend over een reling hing, en de volgende dag niet meer wist hoe ik thuis was geraakt.

»We willen er geen moralistische verbetershow van maken, maar het is wel zorgwekkend dat jongeren totaal niet bezig zijn met de gevolgen van overmatig drankgebruik. Ze weten niet wat het met hun lichaam doet.

»Neem nu bingedrinking. Officieel ben je al een bingedrinker als je vijf glazen alcohol op één avond drinkt - als ik uitga, ga ik daar vér overheen, en ik neem aan dat ik niet de enige ben. Maar als je dat vaak doet, daalt je IQ zienderogen. Het is dus wetenschappelijk bewezen dat je van enorme hoeveelheden drank dommer wordt.

»En als je gedurende lange tijd elke dag ettelijke glazen achterover keilt, loop je kans om levercirrose te krijgen. Of erger: we hebben een korsakovpatiënt in de uitzending, en dan zie je pas welke schade extreem drankgebruik kan berokkenen.»


HUMO Waarom verzetten jongeren zoveel drank? Omdat het stoer staat?

Boomsma «Ja, maar dat was vroeger ook al zo. Het verschil is dat er vroeger enkel bier werd gedronken, en nu vooral mixdrankjes en sterkedrank. De jongeren krijgen dus een hoger alcoholpercentage binnen, en daar gaat het mis.

»In de uitzending laten we Yosi aan het woord. Toen Nederland vorig jaar de finale van het WK Voetbal speelde, dronk ze de hele dag door, waardoor ze in een coma raakte en werd doodverklaard. Vijftien was ze toen. Dan vraag je je toch af hoe zoiets kan gebeuren. Ik kan me niet voorstellen dat je zomaar besluit: 'Weet je wat, we gaan 's kijken wie er eerst in coma raakt, zet 'm op jongens!'

»Maar niemand van haar vrienden had tegen Yosi gezegd: 'Nu heb je wel genoeg gehad.' En geen enkele verkoper had haar gevraagd of ze wel oud genoeg was om alcohol te drinken.»


HUMO En dan nog: je kunt de drank ook door een oudere vriend laten kopen.

Boomsma «Precies.

»Op het Nederlandse platteland is keetzuipen erg populair. Jongeren bouwen zelf een keet - een soort clubhuis - achter het huis van hun ouders en gaan daar met de vrienden indrinken voor ze naar een feestje gaan: het is goedkoper dan op café te gaan, en ze kunnen er hun eigen muziekkeuze bepalen.

»Die ouders wéten dus dat hun minderjarige kinderen daar sloten drank verzetten, maar ze hebben daar geen probleem mee: 'Ik heb liever dat ik weet waar ze zitten, zodat ik in de buurt ben als er iets misgaat.'

»De leeftijdsgrens voor alcoholgebruik optrekken naar achttien jaar lijkt me niet echt zinvol. Ik denk dat we meer op het bewustzijn van de jongeren moeten werken. Verken je grenzen, maar weet: wanneer je die grenzen overschrijdt, kan het ernstige gevolgen hebben.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234