null Beeld

Thema: Dino Week

Van zondag 7 tot en met zaterdag 13 juni is het ‘Dino Week’ op National Geographic, en kunt u zich bijgevolg een week lang vergapen aan voorhistorische monsters als de gorgosaurus, de stegosaurus, de nodosaurus, de triceratops, de diplodocus en de tyrannosaurus rex. Zondagavond krijgt u al meteen een erg fascinerende, zij het nogal curieuze binnenkomer voor de kiezen: een autopsie, door vier laboranten en één kettingzaag, op een veertien meter lange, volledig uit latex, schuimrubber en glasvezel opgetrokken volwassen tyrannosaurus rex.

Noud Jansen

'Iets soortgelijks heeft nooit bestaan, en zal ook nooit meer bestaan'

Vierenhalve maand is er door een team van wetenschappers aan het beest gewerkt, en als we de bij het project betrokken Amerikaanse paleontoloog Steve Brusatte mogen geloven, is het resultaat zo waarheidsgetrouw als waarheidsgetrouw maar kan zijn. Ondanks de met water aangelengde bietenstroop die als bloed fungeert.

Steve Brusatte «Het beest dat wij gebouwd hebben, is zowel aan de buiten- als aan de binnenkant volledig accuraat, althans volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Fantastisch, want ik heb me al vaak proberen voor te stellen hoe zo’n beest er in het echt zou uitzien. Normaliter zie ik als paleontoloog enkel de botten; nu zie ik ook de spieren, de huid, de ogen, de veren en de organen.

»En ook voor de kijkers zal het buitengewoon fascinerend zijn om eens een T. rex in het echt te zien, of toch nagenoeg in het echt. Door toedoen van Hollywoodfilms is er de laatste decennia namelijk een vertekend beeld van het dier ontstaan: de meeste mensen stellen zich een angstaanjagend, bijna buitenaards wezen voor, maar in werkelijkheid had de T. rex een hart en longen net zoals wij, en kon het geblesseerd en ziek raken net zoals alle andere zoogdieren. En ook de tyrannosaurus rex plantte zich voort, en baarde jongen.»

- Komen we in ‘T. Rex Autopsy’ aan de weet hóé dat beest zich precies voortplantte?

Brusatte «Wel degelijk, ja.»

- Geef het antwoord anders nu al.

Brusatte (lacht) «Nee, sorry, daarvoor moet je maar kijken. ’t Is in ieder geval fascinerend, dat kan ik je wel al beloven.»

- Wanneer is uw fascinatie voor dinosaurussen ontstaan?

Brusatte «Op de middelbare school. Wat mij vooral boeide, was de simpele wetenschap dat die beesten daadwerkelijk ooit hebben bestaan, honderden miljoenen jaren geleden met name, en dat er in hun botten aanwijzingen te vinden zijn over hoe de evolutietheorie er in de praktijk moet hebben uitgezien. Rond mijn 15de wist ik het al zeker: hier wil ik ooit carrière in maken. Ik ben dan alles over dinosauriërs beginnen te lezen dat ik in handen kreeg, en al heel snel had ik door dat er één dinosaurus was die me nog meer intrigeerde dan alle andere: de tyrannosaurus rex. ’t Is de grootste carnivoor die ooit op het land geleefd heeft, en het is het meest gevreesde roofdier in de geschiedenis van onze planeet. Een 14 meter lange, 7 ton wegende moordmachine: iets soortgelijks heeft nooit bestaan, en zal ook nooit meer bestaan.»


Bekijk de trailer

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234