null Beeld

Thema: Shark Week - Docu: Attaques de requins à la Réunion: l'enquête

Het is weer ‘Shark Week’ op Discovery Channel: sinds gisteren presenteert de zender u negen nieuwe documentaires over haaien – per slot van rekening toch iets interessantere dieren dan die twee duffe cavia’s van u.

Jeroen Maris

En voor de echte liefhebber is er vandaag op Arte een docu over haaienaanvallen op het eiland Réunion. Voor wat passionele duiding even met Thomas Van Puymbroeck gebeld, één van de dierenverzorgers in het Antwerpse aquariumcomplex Aquatopia.

Thomas Van Puymbroeck «In totaal bestaan er ongeveer vijfhonderd verschillende soorten. Het merendeel is kleiner dan één meter, en beantwoordt dus helemaal niet aan het beeld waar ‘Jaws’ ons mee opgezadeld heeft: dat van bloeddorstige kanjers. De meeste haaien zijn kleine dieren die in vrede op de bodem van de oceaan leven. Eigenlijk is geen énkele haai gevaarlijk. Je kan elke soort perfect observeren in het water. Er bestaan maar drie soorten die in bepaalde situaties potentieel gevaarlijk zijn voor de mens: de witte haai, de stierhaai en de tijgerhaai. Die zijn groot, dominant en nieuwsgierig, en als ze zich vergissen, zijn ze wél gevaarlijk voor de mens.»

HUMO Zich vergissen?

Van Puymbroeck «Ja, want haaien eten helemaal geen mensen. Alleen als ze verkeerdelijk denken dat je de prooi bent, of als je al hun ‘laat mij met rust’-signalen negeert, zullen ze bijten.»

HUMO Zijn het intelligente dieren?

Van Puymbroeck «Haaien zijn héél slim. In Aquatopia trainen we onze dieren – en dat gaat opmerkelijk vlot.

»Haaien zijn vooral erg nieuwsgierig. Een haai die naar je toe zwemt, wil je niet bijten of opeten – die wil gewoon komen kijken wie je bent. Je moet dan rustig blijven, en vooral niet wegzwemmen. Blijf gewoon verticaal in het water hangen, maak je zo groot mogelijk, en geniet ervan! Haaien zijn bedreigd: wees verdorie blij als je er eentje te zien krijgt.»

HUMO Kan je een band opbouwen met een haai?

Van Puymbroeck «O ja, absoluut. Ik heb in Aquatopia zelfs mijn lievelingsdier. Onze zebrahaai: zodra ik het water in duik, komt hij naar mij – knuffelen, kopjes geven, op mijn schoot liggen. Als er ooit iets zou gebeuren met dat dier, zal je mij een week gerust moeten laten.

»Ik ben net terug van de Bahama’s, waar ik een stage heb gevolgd bij Christina Zenato­ – de vrouw die Tom Waes in ‘Tomtesterom’ leerde om haaien te hypnotiseren. Zij heeft een innige vriendschap opgebouwd met verschillende wilde haaien. En da’s geen hersenspinsel: die dieren komen spontaan naar haar. Ik heb er wilde haaien in mijn handen gehad.»

HUMO Ik blijf het intrigerend vinden dat je een haai in trance kan brengen.

Van Puymbroeck «Die trance is eigenlijk een oplossing van de natuur voor het wilde paargedrag van de mannetjeshaai. Een mannetje dat wil paren, zál paren – en dat zal bepaald niet zachtzinnig gebeuren. Daarom bijt het mannetje in de vinnen van het vrouwtje, zodat het in trance raakt en hij ongestoord zijn gang kan gaan. Wanneer het vrouwtje weer wakker wordt, herinnert ze zich niets.»

HUMO Eén van de documentaires op Discovery Channel behandelt een heus raadsel: het is niet bekend waar witte haaien paren en bevallen.

Van Puymbroeck «Inderdaad, en zo zijn er nog wel meer raadsels. We zijn er bijvoorbeeld nog altijd niet achter hoe oud een walvishaai kan worden. Eigenlijk weet de mens meer over de maan dan over de zee. Er is nog heel veel wetenschappelijk onderzoek nodig om haaien te beschermen, én om het brede publiek van de ‘Jaws’-mythe te verlossen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234