null Beeld

Thema: TV lab (met o.a. 'alle dagen seks')

Bij ons is televisie in de zomer vooral de ultieme remedie tegen slapeloosheid – gisteren nog heerlijk ingedommeld bij de EuroMillions-uitslagen! Wie wat meer opwinding zoekt, kan vanaf deze week terecht bij onze noorderburen, waar vanaf donderdag het ‘TV Lab’ weer de deuren opent.

De jaarlijkse experimentele week is ditmaal wel ingekort tot een driedaagse, maar er valt gelukkig nog genoeg te beleven. U bent bijvoorbeeld nog in uw twintigerjaren, maar wil al eens weten hoe het voelt om in een tehuis te wonen? In ‘Oudtopia’ zoeken twee jongens het voor u uit. Of bent u van mening dat de multiculturele samenleving altijd nog een tikje multicultureler kan? In ‘Meer, meer, meer’ proberen twee kerels de nationaliteiten die nog ontbreken in hun land naar Nederland te brengen. Ook in ‘Streetlab’ wordt er volop sociaal geëxperimenteerd, en de dramaserie ‘Zes dates’ belooft de wereld van het daten dan weer ‘heel herkenbaar’ voor te stellen – die laatste slaan we misschien toch maar over.

'Hopelijk doen de mensen thuis massaal mee'

Het opmerkelijkste experiment is echter ‘Alle dagen seks’ (donderdag tot en met zaterdag, 22.05) , net als ‘Streetlab’ een programma van de KRO. Dekt die titel de lading een beetje?

Arie Boomsma (presentator) «Helemaal. Vier koppels proberen dertig dagen elke dag seks te hebben, om te zien wat de impact daarvan op hun relatie is.

»De kiem voor het programma ontstond toen ik een paar jaar geleden ‘Veertig dagen zonder seks’ presenteerde. We kregen toen weleens de reactie dat we door seks veertig dagen af te zweren, suggereerden dat het iets slechts was. Dat was zeker niet onze intentie, maar het bracht ons wel op het idee voor deze reeks. Onlangs stootte ik dan ook nog eens op een boek van de Amerikaanse Charla Muller, die maar liefst een heel jaar elke dag seks had met haar echtgenoot. Zij merkte dat dat de communicatie – en dus haar relatie – enorm deed opleven. Ook ‘Alle dagen seks’ draait minstens zo veel om communicatie als om seks.»

HUMO Vonden jullie genoeg koppels bereid om zo openlijk over hun seksleven te praten op de nationale televisie?

Boomsma «Ja, er hebben zich eigenlijk meteen enkele leuke koppels aangemeld. Jammer genoeg heeft één van de vijf geselecteerde stellen na één dag al afgehaakt. De vrouw wilde graag verder doen, maar de man had te veel moeite met het verplichte karakter van het experiment. Dat was natuurlijk wel even balen, ook al omdat we ervoor hadden gezorgd dat de koppels goed begeleid werden. Ze kregen advies van (de Vlaamse) seksuologe Kaat Bollen, die hen bijvoorbeeld hielp wanneer ze merkten dat er wat sleur in het experiment sloop.»

HUMO Is seks inderdaad niet iets wat spontaan zou moeten gebeuren?

Boomsma «Dat planmatige is net een belangrijk onderdeel van het format: de koppels moeten elke dag opnieuw bewust op zoek gaan naar een moment om even intiem te zijn. Bij hoeveel stellen schiet seks er niet bij in, gewoon omdat er altijd wel eerst iets anders gedaan moet worden?»

HUMO Hier zetten we graag even onze joker in. Ook de kijkers thuis konden deelnemen aan het experiment.

Boomsma «Ja, al is het aantal deelnemende koppels bij deze ‘TV Lab’-versie wel beperkt. Maar wie weet, als het programma goed ontvangen wordt, kunnen we misschien een langere reeks maken. Hopelijk gaan de mensen thuis dan wel massaal meedoen. En kunnen we er misschien een jaarlijks experiment van maken.»

HUMO Wie weet wat voor effecten dat op de Nederlandse economie zou hebben.

Boomsma (grinnikt) «Ja, wie weet is de crisis daarmee in één keer opgelost. Als dat het geval is, gaan we sowieso wereldwijd met ons programma.»

HUMO Wat lijkt je tot slot het moeilijkst: veertig dagen geen seks hebben of dertig dagen elke dag?

Boomsma «Het laatste. Het komt in deze hectische tijden wel vaker voor dat een koppel eens een paar weken – of zelfs een maandje – geen seks heeft. Dan is veertig dagen nog maar een kleine stap, vrees ik.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234