Themaweek: 3Lab

Niet alleen in Vlaanderen zit de openbare omroep in het verdomhoekje, bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zijn ze al jaren bezig het wiel opnieuw uit te vinden. Wel of geen entertainment? Wel of niet in sport investeren?

Omdat ze het zelf nog altijd niet weten, schakelen ze in augustus een week lang de hulp in van het jonge geweld uit 3Lab. In die kraamkamer krijgen jonge tv-makers de kans om naar hartenlust nieuwe formats uit te proberen die ’s avonds op de buis worden gegooid. Hun ultieme drijfveer: opgepikt worden voor de reguliere programmering.

'Een echte hacker is een Robin Hood, geen querulant' Tom Roes

Werden zonet van de moederborst weggerukt: ‘24 seconden met...’, ‘Treurteevee’ en ‘Hackers’. Het eerste is een parodie op ‘24 uur met...’, het programma waarin gastheer Theo Maassen een etmaal lang zijn gast aan de tand voelt. Deze week zullen de genodigden zich iets sneller moeten blootgeven, maar ze krijgen er van maandag tot vrijdag wel vier keer per dag de kans voor. Nemen onder meer plaats in de praatstoel van komiek Stefan Pop: tv-presentator en programmamaker Frank Evenblij, cabaretier en presentator Dolf Jansen, en Theo Maassen himself. Wie het liever iets melancholischer heeft, kan op donderdag (om 21.35 uur) afstemmen op ‘TreurTeeVee’. De tragikomische serie is de huilbaby van het muziektheatergezelschap Circus Treurdier dat een zwak heeft voor poëtische televisie. In de eerste aflevering ‘Seksualiteit’ brengen ze onder meer het relaas van Rita, een vrouw die zo zwaarlijvig is dat ze haar bed niet uit kan. En daar zal ze nog even moeten blijven liggen, want haar man Hans blijft haar vloeibaar vet toedienen totdat ze 400 kilo weegt. Pas dan kan hij echt van haar houden én met haar vrijen. Absurditeit troef dus. We kijken al uit naar de andere verhaallijnen die de makers uit hun circus hebben meegebracht.

Met ‘Hackers’ (op donderdag 13 augustus om 20.35 uur) gaan we terug naar de knalharde werkelijkheid, want daar staat het internet met zijn digitale systemen centraal. Samen met meesterhacker Rickey Gevers gidst presentator Tom Roes de kijker door het wereldwijde web.

HUMO Waar start de rondleiding?

Tom Roes «We gaan vooral op zoek naar de mazen in het veiligheidsnet van alles wat online rondzweeft. Achter alles wat we tegenwoordig doen, zit software: in je computer, in je televisie, in je app om te bankieren, noem maar op. Mensen realiseren het zich vaak niet, maar ze delen zo ongeveer alles op het internet. Daar worden wel duidelijke afspraken over gemaakt, maar helaas is de veiligheid lastig te garanderen. In ‘Hackers’ kaart ik samen met Rickey Gevers de problemen van een paar concrete digitale systemen aan. Voor deze pilot hebben we gekozen voor Magister.»

HUMO Magister?

Roes «Dat is een leerlingenvolgsysteem dat in Nederland door bijna een miljoen scholieren wordt gebruikt. Ook leraren loggen erop in, net zoals ouders. Alles staat erin: cijfers, of je spijbelt, het lesrooster, maar ook hoe het met je gaat op school. Het is een app waar zowel scholieren als onderwijsinstellingen niet meer zonder kunnen.»

HUMO Waar wringt het schoentje bij Magister?

Roes «De gegevens worden veel te lang bewaard. Daar zijn wetten voor, maar die worden – vaak zonder het te weten – onjuist toegepast. De scholen zijn zo in overtreding, want de privacy van al die leerlingen wordt geschonden. We hebben daarmee al een primeur te pakken in de pilot.»

HUMO Je werkt voor het programma samen met Rickey Gevers, een meesterhacker.

Roes «Rickey is the real deal. Als 18-jarige knul heeft-ie naar eigen zeggen wat zitten klooien en heeft hij zo bij een Amerikaanse universiteit ingebroken. Meteen ging het alarm bij de FBI af en de volgende ochtend stond er een arrestatieteam in zijn slaapkamer. Inmiddels geeft hij les aan diezelfde agenten.

»Over hacken bestaan veel misverstanden. Het is bijvoorbeeld allesbehalve onlinevandalisme. Hackers doen niet zomaar wat, ze slopen niets. Wie dat doet, ligt uit de community. Ze klagen wel misstanden aan en ze komen op voor de privacy van ons allemaal. Een echte hacker is een Robin Hood.»

HUMO De droom van iedere 3Lab-maker is natuurlijk om opgepikt te worden. Zal dat lukken met ‘Hackers’?

Roes «Dat hangt af van de reacties. Maar ik heb wel goede hoop. Hacken is welbeschouwd best saai, maar ik ben er trots op dat we daar spannende tv van hebben kunnen maken. Hoe? Daarvoor zul je zelf moeten kijken.»

HUMO We zitten al klaar voor onze tv!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234