null Beeld

Thibault Christiaensen (22), frontman van Equal Idiots en revelatie van 'De slimste mens'

‘Het is rood en het spuwt.’ Wie op die beschrijving nog altijd ‘een socialist met een spraakgebrek’ antwoordt, heeft – sorry, Freddy WillockxThibault Christiaensen nog niet aan het werk gezien op het podium. Amper 22, frontman van de elkaar geregeld in het gezicht fluimende Equal Idiots, én de nieuwste revelatie van ‘De slimste mens ter wereld’. ‘Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar ik ben écht wel een brave jongen.’

'De jeugd van tegenwoordig is realistischer. Je kunt niet langer ontkennen dat geld belangrijk is'

Als Orkaan Olga vorig jaar nog geen orde op zaken had gesteld, dan was het dit jaar wel Thibault geweest die de neuzen op de feiten had gedrukt: de jeugd wéét nog iets, meneer. En dan blijkt ze ook nog uitermate begaafd in drukke agenda’s plannen: potten breken in ‘De slimste mens’, studeren voor master in de taal- en letterkunde én drie optredens per week afwerken. Ziedaar: de agenda van een Jonge Leeuw.

Thibault Christiaensen «Ik had er dan ook niet op gerekend dat ik nu nog zou meedraaien in de quiz. Ik hoopte één aflevering te overleven: zolang ik niet troosteloos afging en tussendoor wat reclame kon maken voor Equal Idiots, was het al lang goed. Dat ik die eerste aflevering meteen zou winnen, had ik al helemaal niet durven hopen. Ik niet alleen trouwens, zowat iedereen leek oprecht verrast (lacht).»

HUMO Misschien omdat je met voorsprong de jongste deelnemer bent dit jaar: amper 22.

Christiaensen «De op één na jongste is volgens mij Joke Emmers, die 27 is. Vijf jaar, dat maakt toch al een verschil.»

HUMO Je bent ook één van de meest obscure deelnemers van dit jaar. Telkens wanneer de kandidaten opgesomd werden, stond er achter jouw naam voor de duidelijkheid ‘(muzikant)’ bij.

Christiaensen «Dat viel me ook op, ja (lacht). Maar het is niet meer dan normaal, vind ik. Zo lang zijn we nu ook nog niet bezig met Equal Idiots. Dina Tersago, die ik naar huis speelde in de finale, kende ons zelfs niet. Filip Peeters ook niet. Vandaar dat ik ‘De slimste mens’ als een goeie manier zag om wat reclame te maken: we maken al niet de meest toegankelijke muziek, en met zo’n publiek zullen er mensen ons leren kennen die anders nooit van ons gehoord zouden hebben. Ik herinner me dat Bent Van Looy mij ook pas echt opviel toen hij zeven jaar geleden in de quiz zat.»

HUMO Wel oppassen dat er geen wrevel ontstaat binnen de band, als blijkt dat de frontman bekender is geworden dan het geheel.

Christiaensen «Daar maken we ons geen zorgen over. Toen Jan Paternoster van Black Box Revelation deelnam, vroeg ook niemand zich af waarom de drummer daar niet zat. Zoiets hoort erbij als je frontman bent. Bovendien heeft Pieter (Bruurs, de drummer van Equal Idiots, red.) al gezegd dat hij het nooit zou willen – ‘Als ze mijn verstand in een vogel zouden steken, vloog die achteruit.’ (lacht) Hij is even blij voor mij als ik zou zijn voor hem. We zijn veel te goed bevriend om zoiets voor problemen te laten zorgen. Uiteindelijk kan dit ook alleen maar beter zijn voor ons beiden als band, hè.»

undefined

HUMO Ben je er klaar voor om voortaan op straat herkend te worden? Voor zover dat nog niet het geval is, natuurlijk.

Christiaensen «Soms gebeurt het al, hoor. Op café hier in Antwerpen, of zoals vorige week, toen iemand me op straat nariep dat hij fan was. Als je zo ros bent als ik, helpt dat de herkenbaarheid natuurlijk wel een handje (lacht).

»Als ik eerlijk ben, moet ik wel zeggen dat ik benieuwd ben naar dat fameuze ‘Slimste mens’-effect. Ik heb het al in mindere mate ondervonden: toen bekend werd gemaakt dat ik zou meedoen, kreeg ik plots van alle kanten berichten en complimenten. Dat had ik wel wat onderschat.»

HUMO Aha, jíj bent die ene Vlaming die niet gezien heeft hoe het Olga Leyers vergaan is vorig jaar.

Christiaensen «Beter nog: toen ik mijn vrienden vertelde dat ik in de quiz zou zitten, zeiden ze: ‘Allee, dan word jij de volgende Olga Leyers.’ (lacht)»

HUMO De leeftijd heb je alleszins mee.

Christiaensen «Oké, maar een tweede Olga worden is nu ook weer niet mijn ambitie. Bovendien: zó slim vind ik mezelf niet. Maar het is inderdaad wel zo dat er nu, na haar doortocht, naar de jongste deelnemer gekeken wordt met het idee van: ‘Vooruit, laat eens iets zien.’ Dat maakte me op voorhand wel een beetje zenuwachtig. Vooral omdat ik veel mensen van mijn leeftijd ken die een pak slimmer zijn. Mijn vriendin bijvoorbeeld: als ik tijdens mijn voorbereiding voor ‘De slimste mens’ zag wat zij allemaal als algemene kennis beschouwde, begon ik me al zorgen te maken (lacht). Ik weet bijvoorbeeld niets af van aardrijkskunde, maar ik woon op kot met een leeftijdsgenoot die uit het blote hoofd het hele tramnetwerk van Antwerpen kan opzeggen. Wel, daar sta ik dan van te kijken.

»Ik wil maar zeggen: noem me alsjeblieft niet de vertegenwoordiger van mijn generatie in ‘De slimste mens’. Er zijn enorm veel jongeren van mijn leeftijd die nog een pak meer weten.»

HUMO Ze kunnen dus tóch nog iets anders dan luieren, rellen en voortdurend naaktfoto’s naar elkaar sturen!

Christiaensen «Wat mezelf betreft: ja (lacht). Ach ja, ‘de jeugd van tegenwoordig’. Wordt dat niet in alle tijden gezegd? Los daarvan denk ik wel dat we beter ingelicht zijn dan de meeste mensen denken.»

HUMO Toch: het kan niet anders of die rol van underdog ligt je een beetje – anders zou je je band ook niet Equal Idiots noemen.

Christiaensen «Misschien wel, ja. Maar ik ben er ook zeker van dat we met de band al zover gekomen zijn omdát we ons zo bescheiden opstellen. Toen we ons voor Humo’s Rock Rally en De Nieuwe Lichting inschreven, was dat onder het motto: ‘We zien wel.’ Ik ben met hetzelfde idee aan ‘De slimste mens’ begonnen: bescheiden blijven, er niet te veel van verwachten, en gewoon plezier proberen te maken. Pieter en ik lopen echt niet naast onze schoenen. En we letten er ook erg goed op dat we dat nooit beginnen te doen.»

HUMO Als rock-’n-roll-groep heb je nochtans meer speelruimte op dat vlak dan de doorsnee mens.

Christiaensen «Misschien wel, maar toch: de balans tussen de beest uithangen en wijselijk je diploma halen blijft bij ons mooi in evenwicht. Daar schrikken mensen soms weleens van: zodra je met je groep een beetje bekend wordt, veronderstellen velen dat je leeft van en voor je muziek, terwijl Pieter en ik goed genoeg beseffen dat nu alles opgeven voor de groep niet bepaald een sterk toekomstplan is. Ik wíl mijn diploma halen, want ik besef: muziek spelen, dat blijft niet duren. Het is begonnen als een uit de hand gelopen hobby, en dat blijft het ook. Dat hebben we onszelf ingeprent toen we begonnen door te breken, bijna twee jaar geleden. Nu het zo druk is met ‘De slimste mens’ en optredens, is het soms omgekeerd: ik moet schoolwerk erbij nemen als ik even wat tijd overheb. Helemaal gelukkig word ik daar niet van.»

HUMO Is dat een geweten dat daar spreekt? In de rock-’n-roll?!

Christiaensen «Misschien wel, ja. Stay in school, kids.»

HUMO Jeukt het dan soms niet om toch alles in te zetten op Equal Idiots? Een beter moment om iets te betekenen in de muziek komt er misschien nooit meer, studies kun je later altijd nog oppikken.

Christiaensen «Daar geloof ik niet echt in, als ik eerlijk ben. Ik zie mezelf op latere leeftijd niet meer gewoon verdergaan waar ik gestopt ben met studeren. Maar ja, natuurlijk is dat soms kut. Als je een optreden niet kunt aannemen omdat je schoolwerk hebt, vloek je wel eens. En het steekt als je niet op tour door Italië kunt vertrekken met je favoriete band omdat je toevallig examens hebt. Maar als je die twee dingen probeert te combineren, moet het nu eenmaal zo.»

HUMO Bewonderenswaardig, dat wel.

Christiaensen «Ik besef heus wel dat het ook een beetje gek is, hoor: uiteindelijk hou je je droom voor een stuk op afstand, hè. Maar ja… Dat geweten zeker? (lacht) En dan moet je weten dat ik als muzikant een speciaal statuut heb waardoor ik op school lessen of examens kan laten verplaatsen als die me slecht uitkomen. Alleen: ik gebruik het amper, omdat ik bang ben dat ik dan vervreemd van de andere studenten. Vorig jaar zaten we met Equal Idiots in de studio om onze eerste plaat op te nemen: heel leuk, maar ik kon niet anders dan me schuldig voelen omdat mijn medestudenten ondertussen bezig waren aan een groepswerk, en ik niet kon helpen.»

undefined

null Beeld

'Noem me alsjeblieft niet de vertegenwoordiger van mijn generatie. Er zijn enorm veel jongeren van mijn leeftijd die een pak meer weten'


Brave jongens

HUMO Mijn vraag over rock-’n-roll-excessen bij Equal Idiots schrap ik dus maar beter?

Christiaensen «Van het podium stappen en een lijn coke door je neus jagen, bedoel je? Dat zou nóóit gebeuren bij ons. Maar ik begrijp de vraag wel, want het is nu eenmaal een cliché: de muzikant die zichzelf te pletter zuipt of rookt. Hoeveel mensen ons deze zomer na een optreden niet kwamen vragen of we meegingen om ergens een joint te paffen – alsof dat móét omdat je op een podium staat en muziek speelt. Het klinkt misschien wat ongeloofwaardig, maar: we zijn écht wel brave jongens. Ik zou het niet eens kunnen, elke nacht feesten. Ik heb een slecht werkende schildklier, waardoor ik vrij snel moe ben.»

HUMO Hoe heb je dat ontdekt?

Christiaensen «In de basisschool, toen ik voortdurend in slaap viel in de les en mijn leraar er iets van zei tegen mijn ouders. Bij de dokter bleek dat ik met een schildklier zit die amper werkt. Elke dag moet ik een pilletje nemen om dat op te vangen. Geen groot offer, hoor, maar het laat zich af en toe wel merken. Zo moet je normaal euforisch zijn als je band ergens als headliner mag afsluiten om 1 uur ’s nachts, maar ik moet op zo’n moment tegelijk al denken aan de dag erna, die ik dan nodig zal hebben om te recupereren.»

HUMO Ik citeer even uit een eerder interview met jou: ‘Wij zijn geen punkers die zich afzetten tegen de gevestigde orde.’

Christiaensen «Dat veronderstellen mensen natuurlijk wel als je wat punky muziek speelt: ‘Die zal het hier weleens komen zeggen.’ Pas op: soms zou ik het wel willen hoor, een echte punker zijn. Maar dat laat mijn geweten weer niet toe, denk ik (lacht). Op een podium smijten wij ons volledig, en ja, we spuwen weleens in elkaars gezicht en we halen ongein uit tijdens een concert. Maar we laten dat ook weer achter als we van het podium stappen. Dat hoort bij de muziek die we graag spelen, maar niet per se bij wie we daarnaast zijn.»

HUMO Zie je dan niets in de maatschappij waartegen je eens van leer wilt trekken met je muziek?

Christiaensen «Niet echt, nee. We hebben geen kritische nummers die bedoeld zijn om iets aan te klagen in de samenleving. Dat is ook nooit onze ambitie geweest. Als we al iets willen zeggen, dan is het wel dat je niet altijd alles serieus moet nemen. Ook niet jezelf. ‘Doe even zot, en kruip daarna weer achter je bureau en doe dan weer je best.’ Ziedaar onze boodschap (lacht).»

HUMO Pas op, of je trapt nog in een cliché: onze jeugd rebelleert niet meer.

Christiaensen «Dat zou ik zelf niet weten, maar als ik naar mijn vriendenkring kijk, zie ik in elk geval veel jongeren die goed overeen komen met hun ouders en hen respecteren. Het klinkt misschien heel filosofisch, maar ik denk dat er iets meer realisme leeft bij de jeugd van tegenwoordig. Je kunt niet langer ontkennen dat geld belangrijk is, en dus zijn we er ons ook van bewust dat als je niet hard werkt, je later weleens kunt eindigen als een dikke loser. Dan kun je wel zeggen dat je gerebelleerd hebt, maar wat hou je er dan aan over?»

HUMO Als we dan toch filosofisch bezig zijn: hoe zit het bij jongeren met het al even dood gewaande engagement?

Christiaensen «Als je bedoelt dat jongeren zich voor niets meer zouden inzetten: daar ben ik het niet mee eens. We komen misschien niet meer zo snel op straat om iets aan te klagen, maar in plaats daarvan is alles wat persoonlijker geworden. Als er bij ons op de universiteit bloed wordt ingezameld, dan zou je versteld staan van hoeveel studenten er komen opdagen.»

HUMO Jij ook dan?

Christiaensen «Nee, zelf ben ik te bang dat ik zou flauwvallen (lacht).

»Maar als je nu zou zeggen dat we luier geworden zijn, dan ben ik het wél met je eens. Niet alleen jongeren: iederéén. Je moet namelijk ook niet meer op straat komen om te protesteren, je zet je gewoon achter je computer en je gooit het op Facebook. Makkelijk, en daar heb ik het net moeilijk mee: hoe snel mensen met kritiek gooien vandaag. Het negatieve haalt het altijd van het positieve op sociale media. Nooit eens iemand die reageert: ‘Goed gedaan! Duim omhoog!’»

undefined

null Beeld

undefined

'Eerlijk gezegd ben ik wel benieuwd naar dat fameuze 'Slimste mens'-effect. Mijn vrienden noemen me al de volgende Olga Leyers!'


Fuck Kanye

HUMO Zelf overkomt het je nooit, zo’n bittere bui waarin je iets van je moet afschrijven op Facebook?

Christiaensen «Ik hou me er liefst zover mogelijk vandaan, maar één keer heb ik me niet kunnen inhouden. Toen David Bowie gestorven was, stond er op een nieuwssite een opsomming van mensen die ’m eerden op Twitter. De eerste die daarin genoemd werd, was Kanye West, en dat vond ik hilarisch. ‘Wat heeft die met Bowie te maken?’ dacht ik, en ik zette er ‘Fuck Kanye West’ onder. Ik werd meteen aangevallen door iemand die een heel epistel schreef over hoe Kanye de grondlegger was van de moderne hiphop, en daarna kreeg ik iemand over me heen die me begon uit te maken omdat ik uit de buurt van Antwerpen kwam – ‘normaal dus dat jij lomp bent’ (lacht). Echt, ongelofelijk hoe snel iets kan escaleren op het internet. Ik heb zelfs al even getwijfeld of ik mijn Facebook-account niet moet verwijderen. Een vriendin van me heeft het ook gedaan, en zij vond het de beste beslissing ooit. Maar ik kan het niet maken: in een beginnende groep zitten die vandaag de dag nog platen probeert te verkopen, en dan tegelijk níét aanwezig zijn op de enige plaats waar bands veel mensen kunnen bereiken.

»Weet je wat raar is? Ik heb pas nog het tweede seizoen van ‘Stranger Things’ gezien, en ik merkte dat ik op den duur een soort van heimwee kreeg naar de jaren 80, de tijd waarin die serie zich afspeelt.»

HUMO Een tijd die jij niet eens meegemaakt hebt.

Christiaensen «Nee, maar het lijkt me wel iets: een wereld waarin je smartphone niet het eerste is waar je uit gewoonte naar grijpt wanneer je wakker wordt.»

HUMO Terzijde: heb jij je vriendin niet leren kennen via sociale media?

Christiaensen «Juist ja, daar had ik nog niet eens aan gedacht. Triestig eigenlijk, hè? (lacht) Ik bedoel: wij zijn erg gelukkig samen, maar het is toch ergens ook gek dat dát de meest voor de hand liggende manier is geworden om iemand te leren kennen?»

HUMO Hoe is dat dan gegaan?

Christiaensen «Zij had me gezien met Equal Idiots, dacht: ‘Die is precies wel knap,’ en is me beginnen te volgen op Instagram. Waarop ik dat zag, dacht van: ‘Dat is wel een knappe,’ en háár dan begon te volgen. En dan een hele tijd elkaars foto’s liken, hè. Zelfs flirten zoals vroeger was er niet meer bij. Maar aan de andere kant vind ik het dan ook net móói dat we elkaar op die rare manier hebben leren kennen, en dan uiteindelijk heel goed bij elkaar blijken te passen. Zo zie je maar: het kán, de echte liefde vinden zonder op café te moeten gaan.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234