null Beeld

'This Is the End': Apocalyps? Nou.

Bij voorkeur consumeren onder invloed van (vul hier zelf uw favoriete geestverruimer in): ‘This Is the End’ van Seth Rogen en Evan Goldberg, een komedie over zes vrienden wier vriendschap danig op de proef wordt gesteld nadat de apocalyps uitbreekt tijdens een housewarmingparty van één van hen – in de tuin! Geen nood: het klinkt een stuk lolliger als u die geestverruimer achter de kiezen hebt.

Kristoff Tilkin

'Een metakomedie over vriendschap en godsdienst: helemaal ons ding' Seth Rogen

- Seth, de film is gebaseerd op een kortfilm waarin jij meespeelt. Was het altijd al de bedoeling daar een langspeelfilm van te maken?

Seth Rogen «Nee hoor, we hebben het alleen maar gedaan omdat de mensen erom bléven zeuren (lacht). Serieus: dat filmpje was blijkbaar blijven hangen, want we kregen vaak de vraag wanneer de lange versie in aantocht was. En na al die jaren dachten we: ‘Waarom niet?’ Toen zijn we gaan brainstormen en plots hadden we genoeg ideetjes voor een volledige film. Het eerste was: we spelen gewoon allemaal onszelf, lekker meta! Twee: het moest gaan over de apocalyps zoals-ie in de Bijbel beschreven staat. Een metakomedie over vriendschap en godsdienst: helemaal ons ding.»

- Jullie films bulken doorgaans van de inside jokes, maar hoe bepalen jullie of het er niet te veel zijn?

Rogen «Simpel: we filmen netjes alle moppen die in het scenario staan en op de montagetafel beslissen we hoeveel we er overhouden. Vervolgens testen we de film uit op een proefpubliek: als zij aangeven dat het trop is, halen we er een paar uit.»

- Klopt het dat jullie het einde hebben veranderd omdat het proefpubliek de film liever in de hemel zag eindigen?

Rogen «Nope: we hebben er gewoon nog één euh, ietwat speciale scène aan toegevoegd.»

- Zeg dat wel. Zonder te veel te verklappen: de Backstreet Boys mogen opdraven.

Rogen (grinnikt) «Het lijkt misschien iets dat we snelsnel uit onze mouw hebben geschud, maar ik kan je verzekeren dat er bijzonder veel denkwerk aan te pas is gekomen. We wisten eind augustus, begin september dat we een nieuw einde nodig hadden, maar het heeft nog tot januari geduurd voor we wisten wát we wilden. Met name: Morgan Freeman God laten spelen! Maar hij zei helaas nee, en toen hebben we nog eens maanden zitten kauwen op iets passends. Tot iemand opperde: ‘Als we nu de Backstreet Boys eens vroegen?’ En het wérkte: het is een grootse geschifte finale geworden, en ze past perfect bij de film. De mensen in ons testpubliek hadden overschot van gelijk toen ze ons oorspronkelijke einde maar te gewoontjes vonden (lacht).»

- In de herfst van 2014 dreigde het regime in Noord-Korea met harde acties tegen de VS als ‘The Interview’ – een film van jou en James Franco over twee journalisten die in opdracht van de CIA Kim Jong-un moeten vermoorden – zou uitkomen.

Rogen «We wisten natuurlijk dat er één of andere extreme reactie uit Pyongyang zou komen: daar staan ze om bekend, hè. Maar we waren toch verbaasd over de snelheid waarmee dat gebeurde: de filmtrailer was amper viraal gegaan en het was al zover. In het begin waren we in de wolken: we gaven elkaar high fives, zo van ‘Kijk eens wat wij met onze film bereikt hebben!’ Maar toen kwam dat dreigement van dat hackerscollectief, en toen wilde Sony de film plots intrekken. Wij wilden van geen wijken weten, want dan zouden we eigenlijk zeggen: ‘We lachen niet met Hitler, anders wordt hij kwaad.’ Terwijl Hitler net teerde op de angst van het grote publiek. Enfin: we vonden het doodjammer dat ze bij Sony het been niet stijf hielden.

»De lol was er wél snel af toen ik lijfwachten kreeg, omdat het regime in Noord-Korea blijkbaar niet terugdeinst voor een moord meer of minder. Nu ja: ik zit hier nog hè, en de film is uiteindelijk toch in de zalen gekomen, nadat hij een paar honderdduizend keer illegaal was gedownload. Hoor je mij klagen? Nee, hè?»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234