null Beeld

Thomas Vanderveken: 'Herman Van Molle bestaat écht (en wandelvoetbalt)'

Dat het niet per se een garantie op succes is om een oude kijkcijferklepper uit de mottenballen te trekken, bewijzen de herwerkte versies van ‘De drie wijzen’ en ‘Zeg eens euh!’. Toi toi toi, niettemin, aan het na een twaalfjarige sabbatical terug naar het front geroepen ‘1 jaar gratis’, de quiz waarin de winnaar het netto jaarloon van de meest verdienende deelnemer opstrijkt. Tussen 2001 en 2008 werd ‘1 jaar gratis’ gepresenteerd door Herman Van Molle en zijn bevallige assistente Katja Retsin; vanaf heden door Thomas Vanderveken en Thomas Vanderveken alleen.

Noud Jansen

Thomas Vanderveken «Ik heb me laten vertellen dat televisieland op zoek is naar programma’s die je met het hele gezin kunt bekijken. In die optiek is het perfect te begrijpen dat de VRT op het idee is gekomen om ‘1 jaar gratis’ nieuw leven in te blazen. Want ik weet niet of je het je nog herinnert, maar daarin heb je een ‘achterban’, die op het blauwe, het gele of het rode vlak gaat staan achter de kandidaat van wie zij denken dat hij het juiste antwoord gegeven heeft. Zoiets valt op een zaterdagavond perfect thuis mee te spelen met je kinderen, hè? Je zou je kunnen afvragen waarom het programma indertijd is afgevoerd. Wel, ik heb dat nagevraagd: niemand die er toen bij was, kan daar een antwoord op geven. Er was in die dagen een grote vernieuwingsdrang op de VRT, dat wel.»

HUMO Heb je contact gehad met Herman Van Molle?

Vanderveken «Ja, ik wilde absoluut eerst zijn zegen hebben vóór ik ja zei tegen een programma dat zo zijn stempel draagt: hij heeft het destijds bedacht, samen met Karel Vereertbrugghen. En ik was ook benieuwd of hij wel echt bestaat. Dat bleek het geval: ik heb hem ontmoet in een huis in Antwerpen – ik vermoed dat er een teleporteermachine stond – waar ik een paar uur met hem aan tafel heb gezeten, en een selfie heb gemaakt. Die mag ik in geen geval openbaar maken – hij is nogal op zijn privacy gesteld – maar ik kan je wel vertellen dat hij er nog krek hetzelfde uitziet als toen.»

HUMO Ik veronderstel dat hij je zijn zegen heeft gegeven?

Vanderveken «Hij heeft me zelfs een paar tips aan de hand gedaan. Zo vertelde hij me dat hij steevast op tweedaagse ging met de kandidaten om ze beter te leren kennen en het groepsgevoel te versterken. En hij raadde me ook aan om tijdens de opnames altijd mee te eten: ‘Zo kun je aanvoelen wie met wie samenspant.’ Die tips heb ik ter harte genomen.»

HUMO Hoe is het met hem?

Vanderveken «Hij zag er gelukkig uit, heel onthecht ook. Hij wandelvoetbalt veel in Zweden, en houdt zich voorts zo ver mogelijk van alle media-aandacht. Dat inspireert me: als ik ooit op eenzelfde manier kan verdwijnen, dan zal ik het niet laten.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234