null Beeld

Thomas Vanderveken speelt het hard: 'Nachtmerries!'

Herinnert u zich nog de stress van een spreekbeurt, de trillende benen en de klamme zweethandjes? Doe dat maal duizend, en u komt in de buurt van wat Thomas Vanderveken nu doormaakt.

Al een jaar lang bereidt hij zich voor op hét optreden van zijn leven: het pianoconcerto van Edvard Grieg, mét orkestbegeleiding. Alvorens hij op 7 december in een uitverkocht De Bijloke in Gent het Brussels Philharmonic aanstuurt, wordt zijn heroïsche oefenproces samengevat in ‘Thomas speelt het hard’, vanaf woensdag 8 november op Canvas. Spannend!

Thomas Vanderveken «Bedankt om mij eraan te herinneren (lacht). Ik heb nog maar een paar lessen bij mijn lerares Eliane Rodrigues en nog zó veel werk te verzetten. Eliane gaat al uit van de logica: góéd moet het niet meer zijn, zolang je maar tot het einde raakt (lachje). Zelf mik ik iets hoger.»

HUMO Hoe zit het met de zenuwen?

Vanderveken «Die zijn er. Nachtmerries zelfs! Ik droomde dat tijdens de repetitie de concertmeester luid begon te lachen en zei: ‘Dát gaan we toch maar niet doen!’ Niet eens zo vergezocht, want als ik echt niet goed genoeg ben, laat het Brussels Philharmonic een andere pianist invliegen. Ze willen geen totale afgang (lacht).»

HUMO In de loop van het jaar heb je enkele proefconcerten gespeeld. Hoe verliepen die?

Vanderveken (twijfelt) «Beneden de verwachting. Ik heb een technisch stuk verknald. Het samenspel met het orkest is zó overweldigend. Nu komt er nog een laatste test: de Night of the Proms in het Sportpaleis, voor 15.000 toeschouwers.»

HUMO Hoeveel uur per dag heb je geoefend?

Vanderveken «Ik zou eigenlijk het hele jaar lang vier uur per dag moeten hebben gespeeld. Soms was het iets meer, maar meestal minder. Ik heb een druk jaar gehad, met veel tv-programma’s. En in januari heb ik een zoon gekregen, Otto. Ik heb mijn best gedaan om de tijd te vinden – vroeger opgestaan, later gaan slapen – maar op een gegeven moment is het op.»

HUMO Herkent Otto je nog?

Vanderveken «Dat wel (lacht). De momenten dat ik bij hem kan zijn, grijp ik met beide handen. Alleen moest ik toch váák dat repetitiehok in.»

HUMO Wat ga je na afloop doen met al die vrije tijd?

Vanderveken «Meer tijd doorbrengen met Otto, Véronique (Leysen, zijn vriendin, red.) trakteren op een lekker etentje en wat meer relaxen.»

HUMO In 2018 speelt Thomas iets minder hard?

Vanderveken (lacht) «Laat ons hopen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234