Opruimcoach Marie Kondo, bekend van de KonMari-methode, helpt ons in haar nieuwe boek aan een werkplek 'waar je blij van wordt’.

TipsThuiswerken

(Thuis)werkplek opruimen met Marie Kondo: als je niet blij wordt van een bestand, kan het weg

Opruimcoach Marie Kondo, bekend van de KonMari-methode, helpt ons in haar nieuwe boek aan een werkplek 'waar je blij van wordt’.Beeld Kay Amano

Opruimgoeroe Marie Kondo wil ons in haar nieuwe boek ‘Opgeruimd! Op het werk’ helpen aan een werkplek ‘waar je blij van wordt’. En dat betekent niet alleen een einde aan paperassen en ongelezen boeken, maar ook een opgeruimde computer en meer controle over je tijd.

Sanne Wolters

Marie Kondo, wie kent haar niet? Of je nu aanhanger bent van haar minimalistische opruimmethodes of er juist niets van moet hebben, de laatste jaren is ze hoe dan ook uitgegroeid tot een fenomeen. Haar Netflixserie ‘Tidying Up with Marie Kondo’ was een hit, haar boeken zijn bestsellers.

Het uitgangspunt van haar ‘KonMari’-methode is dat álles waar je niet blij van wordt, weg kan. Maar niet voordat je het item uitvoerig hebt bedankt voor de bewezen diensten. Ook de werkplek kan aan zo’n opruimsessie onderworpen worden. Sterker nog het is meer dan dat, het resultaat kan je vertellen of je blij wordt van je werkplek, of juist niet: ‘Opruimen is veel meer dan dingen sorteren en opbergen. Het is een groots project dat voor altijd je leven kan veranderen’, schrijft ze.

Volgens Kondo moeten we visualiseren hoe ons ideale werkende leven eruit ziet. Door een opgeruimd bureau en computer, het opruimen van de hoeveelheid vergaderingen en onze tijd, ontdekken we ook wat wel of niet werkt, taken evalueren en concluderen waar we wel of niet blij van worden. Dat kan zelfs betekenen dat je je werkmethodes drastisch moet veranderen, sommige taken moet afstoten, of zelfs een hele nieuwe baan gaat zoeken waar je wél blij van wordt. Ook daarom heeft Kondo voor dit boek de hulp van organisatiepsycholoog Scott Sonenshein ingeroepen: hij deed onder andere onderzoek naar het bereiken van een positief en zinvol werkend leven.

Door het zelf uit te proberen, gidsen we je door een aantal praktische opruimtips van Kondo en Sonenshein heen.

De tastbare werkplek

Kondo begint met de fysieke werkplek. Ik zou mezelf, als ik kijk naar mijn bureau, omschrijven als een opgeruimd iemand, ik heb één stapel met papieren liggen waar ik nog iets mee moet, het bekende rommelbakje met wat dingen als pennen, elastiekjes, een voorraadje post-its en een doos tissues. Maar meer is het niet. Waar ik me meer zorgen over maak is de kast met stapels papier, oude kranten, tijdschriften en notitieblokken. De moed zakt me in de schoenen als ik door het boek blader. De uitgangsregel bij paperassen? ‘Alles kan weg’.

Verder krijgt de lezer allemaal opruimtips: ‘geef elk item een vaste plek’, ‘gebruik dozen en zet dingen rechtop’, ‘bewaar helemaal niets op je bureau.’ Je bureau is namelijk een werkblad, geen voorraadkast, aldus Kondo. Boeken? Ik mag alleen de boeken houden waar ik blij van word en moet ze één voor één vastpakken. ‘Boeken die te lang op de plank staan, zijn een deel van je uitzicht geworden,’ schrijft Kondo. Goed. De woordenboeken die ik nooit gebruik kunnen allemaal weg. Wat gekregen boeken waar ik niets mee doe? Ook. Notitieblokjes? Een deel ouder dan vijf jaar gaat weg. Aantekeningen van mijn studie? Weg. Het geeft een voldaan gevoel, er komt ruimte in mijn kast.

Van mijn bureau verplaats ik alles dat ik niet dagelijks gebruik. Van de drie blokken post-its verplaats ik er twee naar een lade die nu leeg is en ik gebruik voor ‘voorraad’. De stapel papieren waar ik nog iets mee moet, verplaats ik ook. Dat ik er nog iets mee moet doen, komt op mijn to-do-lijst voor later deze week. Wat over is gebleven, is een notitieblok, een to-dolijst en een bakje met wat dingen die ik dagelijks gebruik (pennen, een telefoonoplader en handcrème, onmisbaar in deze dagen). Mijn kast en mijn bureau zijn – ondanks dat ik dacht dat het al behoorlijk netjes was – toch rustiger geworden. En dat is vooral fijn in de zin dat ik minder word afgeleid.

Je digitale werkplek

Elke computer en telefoon is een vergaarbak van documenten, e-mails en ongebruikte programma’s en apps. Volgens Sonenshein – die dit gedeelte van het boek voor zijn rekening neemt – bewaren we digitaal alleen maar omdat het makkelijk is om het te bewaren. En je hebt het pas vaak door, als het te laat is. Een trage computer, een volle harde schijf, of een eindeloze hoeveelheid meldingen. We hebben het gevoel dat we de controle verliezen.

Ook ik herken me hierin. Ik gooi zelden bestanden weg. Ik heb grote hoeveelheden ‘werkbestanden’ waar alleen maar aantekeningen in staan, het eindproduct is weer een nieuw document. Mijn map ‘downloads’ staat vol met bestanden die ik allang ergens anders heb opgeslagen. Ook hier kun je de methode van Marie Kondo toepassen: heb je het document nodig om je werk te kunnen doen? Helpt het bij projecten in de toekomst of geeft het inspiratie? En niet onbelangrijk in deze filosofie: word ik er blij van? Als het antwoord drie keer ‘nee’ is, kun je het bestand weggooien. Maar, niet voordat je, net als bij materiële bezittingen, hebt bedankt. ‘Dat hoeft heus niet van elke map apart, maar zet gewoon je bedankknop ‘aan’ en hou dat gevoel vast zolang je je digitale rommel sorteert,’ aldus Kondo.

Ik ontdek al snel dat dit op mijn computer gaat over honderden documenten en mappen die ik één voor één zou moeten nalopen om te kijken of ik het nog nodig heb en of ik er nog blij van word. Ik begin vol goede moed en deel eerst mijn werk in twee grote overkoepelende mappen: werk en privé. Daarna wordt het lastiger en beland ik al snel in die grote hoop bestanden. Een voorlopige conclusie: ik kan mijn ‘bedankknop’ niet vinden, vind het vooral veel tijd kosten en schuif het voor me uit, juist omdat ik er geen last van heb. Het overtuigt me nog niet.

Waar ik wel direct mee aan de slag ga: het virtuele bureaublad. ‘Dit moet een speciale plek zijn, maar voor veel mensen is het een plek waar ze alles dumpen’. Ik verwijder alles wat er op staat. Voortaan komen er, zoals Sonenshein adviseert, alleen nog bestanden op waar ik snel mee aan de slag ga óf waar ik blij van word. En dat geeft toch best een goed gevoel. Dit boek laat zien dat opruimen rust kan geven. Je wordt minder afgeleid en krijgt meer overzicht. Zowel offline als online. Nu het nog opgeruimd houden.

‘Opgeruimd! Op het werk’ is sinds 9 april uit bij Lev.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234