Meer thuiswerken leidt tot meer leegstaande kantoorpanden.Beeld Hollandse Hoogte / Ramon van Flymen

Het nieuwe werken

Thuiswerken is een blijvertje, maar wat nu met al die kantoren?

Het zijn sombere tijden voor de vastgoed- en kantorenmarkt. Steeds meer bedrijven geven aan dat ze beduidend minder kantoorruimte nodig hebben. En dat heeft zo zijn gevolgen voor de prijzen.

Accountants- en adviesorganisatie KPMG onderzocht hoe bedrijven wereldwijd omgaan met de coronapandemie. Eén van de uitkomsten is dat zeven op de tien bedrijven verwachten minder kantoorruimte nodig te hebben.

De belangrijkste reden is dat bedrijven het thuiswerken hebben ontdekt. In eerste instantie werd er noodgedwongen thuisgewerkt, om te voorkomen dat mensen elkaar besmetten. De vrees was dat thuiswerken tot minder productiviteit zou leiden, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

Zowel werknemers als werkgevers zien veel voordelen in thuiswerken. Bedrijven investeren daarom volop in digitale communicatie. Bovendien verlengde de regering het advies om thuis te werken wanneer dat mogelijk is.

Uit het KPMG-onderzoek blijkt dat thuiswerken een blijvertje wordt. En dat heeft grote gevolgen voor de kantorenmarkt. Zo is de beurskoers van Jones Lang Lasalle, een vastgoedfonds dat vooral in kantoren belegt, met bijna de helft gedaald sinds de corona-uitbraak. CBRE, dat ook voornamelijk in kantoren belegt, zag de beurswaarde met een derde afnemen, meldt beleggingsfonds Optimix in zijn nieuwsbrief.

Beleggers denken dus dat de kantorenmarkt een klap gaat krijgen. Minder vraag naar kantoorruimte zal tot meer leegstand leiden en daarmee tot lagere huurprijzen. Dat vreet aan de inkomsten. Vastgoedfondsen die in winkels beleggen, doen het nog slechter. Die daalden de afgelopen maanden met meer dan de helft in waarde.

Winkelpanden

Fysieke winkels hebben het ook moeilijk. Mensen kopen steeds meer online en die trend zet door, is de verwachting. Winkeliers hadden hier al serieus last van onlineconcurrentie, maar die druk is door de lockdown en anderhalvemetermaatregelen in hun zaken alleen maar verder toegenomen. Dat betekent dat er blijvend minder vraag komt naar winkelruimte.

Optimix wijst erop dat kantoorpanden nog wel een andere bestemming kunnen krijgen. Zo worden leegstaande panden omgebouwd tot appartementen. Het is echter veel moeilijker om voor winkels en zeker winkelcentra een andere bestemming te vinden.

Winkels en kantoren zijn de verliezers in deze coronatijden, woningen zijn juist belangrijker geworden vanwege het thuiswerken. Huizenprijzen en huren hebben daarom totaal niet te lijden onder de crisis. Beursfondsen die in woningen beleggen, zagen hun koersen stijgen.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234