null Beeld

Tien grappige, schrijnende en ontrustwekkende verhalen over Donald Trump

Deze week verschijnt de Nederlandse vertaling van ‘Fear: Trump in the White House’ van de befaamde journalist Bob Woodward, waarin andermaal uit de doeken wordt gedaan welke waanzin er dezer dagen heerst in het Witte Huis. Omdat we weten dat u weinig tijd hebt, las Humo het boek van Woodward én dat van Michael Wolff alvast voor u.

Marc Van Springel


1| Snippers plakken

Volgens de Presidential Records Act moet het Witte Huis alle papieren die door de handen van de president zijn gegaan naar de National Archives sturen, waar ze als historische documenten worden bewaard. Trump heeft echter de vervelende gewoonte om alles wat hij heeft gelezen of bekeken aan flarden te scheuren. Zijn personeel probeerde hem daar al meermaals van af te brengen, voorlopig zonder succes. Enkele medewerkers moeten daarom alle stukgescheurde papieren van de vloer en uit de prullenmand van het Oval Office plukken, en die weer aan elkaar plakken. Een zeer tijdrovend werkje, onthulde een voormalig stafmedewerker aan Politico: ‘Sommige papieren waren gewoon in tweeën gescheurd, maar van andere maakte hij bijna confettiachtige snippers. Met het in elkaar puzzelen daarvan was je wel even zoet.’

undefined

null Beeld


2| Fastfood en frisdrank

Trumps eetgewoonten zijn te vergelijken met die van een tienjarige, zei één medewerker ooit. Hij is een groot liefhebber van junkfood, vooral van McDonald’s. Zijn vaste bestelling daar bestaat uit twee Big Macs, twee Filet-O-Fish-burgers en chocolademilkshake. Als hij zin heeft in fastfood, moet hij die ook snel hebben – volgens voormalig medewerker Corey Lewandowski waren de reisroutes tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen altijd nauwkeurig uitgestippeld in functie van Trumps fastfoodbehoeften. ‘We moesten hem op elk moment snel een verse burger kunnen leveren.’

Een pizza gaat er ook wel in bij de president, al eet hij dan alleen het beleg. De korst en het deeg laat hij liggen, naar eigen zeggen omdat die niet goed zijn voor de lijn. Om dezelfde reden eet hij nooit de broodjes van zijn burgers op. Steak lust de president ook. Maar die moet volgens zijn butler wel zo extreem hard gebakken zijn dat hij wiebelend op het bord ligt. Trump spuit er ook een halve fles ketchup overheen.

Volgens een uitgebreid portret in de New York Times drinkt Trump twaalf blikjes Coca-Cola Light per dag. Hij heeft zelfs een speciale knop op zijn bureau om er eentje te laten brengen. Koffie en alcohol drinkt hij niet. Dat hij geheelonthouder is, zou te maken hebben met de alcoholverslaving van zijn in 1981 overleden oudere broer Fred. Trump drinkt soms wel een virgin bloody mary, een alcoholvrije versie van de bekende cocktail.


3| Bedgeheimen

Trump en Melania hebben aparte slaapkamers in het Witte Huis. Het is al van Kennedy geleden dat een president niet bij de First Lady sliep. Volgens ‘Fire and Fury’, het schandaalboek van Michael Wolff, zit Trump regelmatig al om half zeven ’s avonds in bed met een cheeseburger, de drie televisies in zijn slaapkamer op een nieuwszender, en druk bellend met een klein kringetje goeie vrienden.

De president had een flinke aanvaring met de geheime dienst, toen die hem verbood een slot te installeren op de deur van de slaapkamer. Het huispersoneel kreeg ook de opdracht om niks aan te raken in Trumps slaap- en badkamer, en vooral niet de presidentiële tandenborstel. Trump is namelijk – al van voor hij zijn intrek nam in het Witte Huis – doodsbang om vergiftigd te worden. Dat zou ook één van de redenen zijn waarom hij zo graag bij McDonald’s gaat eten. Daar weet niemand dat hij komt, en is al het voedsel op voorhand bereid.

undefined

null Beeld


4| Tv-junkie

Trump kijkt vier à acht uur televisie per dag. Hij is vooral verslaafd aan nieuwsprogramma’s en actuatalkshows op rechtse zenders als Fox. Uitzendingen die hij heeft gemist, worden opgenomen, zodat hij ze later kan bekijken. Alleen hijzelf en mensen van de technische ploeg mogen de afstandsbediening aanraken. In de eetkamer hangt een tv met een scherm van 60 inch. Tijdens vergaderingen staat het geluid af, maar Trump kan het vaak niet laten om met één oog de door het beeld scrollende hoofdpunten te volgen.

Volgens insiders is Trump vooral geïnteresseerd in het nieuws omdat het zo vaak over hem gaat. Een topadviseur zei dat Trump zeer ongemakkelijk wordt als hij enkele dagen níét in het nieuws zit. Trump, die jarenlang een populair realityprogramma presenteerde, zei zijn medewerkers ooit dat ze elke dag van het presidentschap moeten zien als een episode van een tv-serie waarin het erop aankomt je rivalen te verslaan.


5| Seksschandaal

Toen in oktober 2016 de beruchte ‘Grab ’m by the pussy’-tape uitlekte, waren zelfs Trumps belangrijkste adviseurs ervan overtuigd dat hij zijn kansen had verspeeld, schrijft Bob Woodward in ‘Fear’. Republikeins voorman Reince Priebus adviseerde Trump om zich terug te trekken, omdat hij de steun van veel Republikeinen had verloren. Kellyanne Conway, een andere topadviseur, opperde dan weer het plan om Trump een openhartig tv-interview te laten geven waarin hij zich, tussen Melania en dochter Ivanka gezeten, uitgebreid zou verontschuldigen. Melania weigerde categoriek om aan zo’n excuusvideo mee te werken.


6| Twitteraar

Toen Twitter het aantal tekens per boodschap verdubbelde tot 280, was dat niet naar de zin van Trump. Hij had namelijk hard geoefend op het kort en krachtig formuleren van zijn meningen. Hij gaf, via Twitter uiteraard, dan ook lucht aan zijn ontgoocheling: ‘Zeer spijtig, want ik was toch de Ernest Hemingway van de 140 tekens.’


7| Scheldtirades

Trump haalt niet alleen graag hard uit naar zijn tegenstrevers, ook zijn medestanders zijn niet veilig. Dat mocht ook Rudy Giuliani ondervinden. De ex-burgemeester van New York is Trumpmedestander van het eerste uur en was ooit zélf presidentskandidaat. Sinds een half jaar is hij Trumps advocaat, en mag hij – wellicht omdat niemand anders het nog wil doen – regelmatig op tv opdraven om de president te verdedigen na de zoveelste pijnlijke onthulling. Na een paar nogal belabberde optredens kreeg Giuliani een hele scheldtirade over zich heen. Trump noemde hem een baby en sprak van ‘de slechtste verdediging die ik ooit heb gezien.’ ‘Wanneer ga je eens een echte vent worden? Slappeling!’ brieste Trump. Giuliani’s recente ‘truth isn’t truth’-uitspraak zullen we maar wijten aan de enorme stress waaronder de man staat.


8| Toontje lager

Toen Joaquín Guzmán, beter bekend als El Chapo, in juli 2015 uit de gevangenis ontsnapte, reageerde Trump met een hele reeks tweets in zijn gebruikelijke stijl. ‘De grootste drugsbaron van Mexico ontsnapt uit de gevangenis. Ongelooflijke corruptie, en de VS betaalt de prijs. Ik had het nog zo gezegd!’ klonk het. Hij voegde eraan toe dat slapjanussen als Jeb Bush of Hillary Clinton waarschijnlijk bereid zouden zijn om met een schurk als El Chapo te onderhandelen. Niet zo Trump: ‘I would kick his ass!’

Op Twitter reageerde @ElChap0Guzman zo: ‘Als je nog veel uit je nek blijft lullen, zal ik ervoor zorgen dat je je kutwoorden inslikt, fucking whitey milkshitter!’

Of de tweet van de echte El Chapo kwam, was niet duidelijk, maar Trump zong meteen een toontje lager. Hij schakelde het FBI in en liet in een officiële mededeling weten dat hij niet voor zichzelf vocht, maar ‘voor de toekomst van het hele land, dat door criminelen onder de voet wordt gelopen.’


9| 9/11

Op de dag van de 9/11-aanslagen werd Trump geïnterviewd door een radiostation. Als antwoord op de vraag of zijn toren op 40 Wall Street ook schade had opgelopen, begon hij te pochen dat zijn gebouw na het instorten van de WTC-torens nu het hoogste in downtown Manhattan was. En ook al was het gebouw niet beschadigd, Trump diende wel een aanvraag in om geld te krijgen uit een speciaal opgericht hulpfonds.

Trump beweerde meermaals dat hij in New Jersey massa’s mensen van Arabische origine had zien dansen van vreugde toen de Twin Towers instortten. Tijdens een campagnemeeting zei hij dat hij veel mensen kende die in het WTC werkten en dat hij die dag ‘honderden vrienden’ had verloren. Op 9/11 vielen een kleine 3.000 doden, dat wil zeggen dat Trump één op de tien slachtoffers persoonlijk kende. Op een meeting in Buffalo loog hij zelfs dat hij op 9/11 eigenhandig slachtoffers uit het puin had helpen bevrijden.


10| Schnabbel

Trump is niet te beschaamd om ook uit zijn presidentschap een slaatje te slaan. Toen na zijn verkiezing plots veel méér gefortuneerde lui lid wilden worden van de exclusieve club in Trumps resort Mar-a-Lago, verdubbelde hij prompt het inschrijvingsgeld tot 200.000 dollar, en het jaarlijks lidgeld tot 14.000 dollar.

Trump opende in oktober 2016 ook het Trump International Hotel in Washington. Dat telt 250 kamers, ligt – handig! – op amper anderhalve kilometer van het Witte Huis en is de vaste stek van allerhande lobbyisten en zakenmensen die in Washington wat te regelen of te bespreken hebben. Iedereen weet inmiddels dat het helpt om iets gedaan te krijgen wanneer je in het Trump International verblijft. Het legt de president geen windeieren: in 2017 bracht het hotel ruim 40 miljoen dollar op. Ka-tsjing!


null Beeld

undefined

undefined

undefined

undefined

‘Angst’ van Bob Woodward verschijnt op 20 september bij Pelckmans

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234