null Beeld

Tien tips voor feilloos festivalvertier

'De kroniek van een aangekondigd drama': zo bestempelden concertorganisatoren en veiligheidsspecialisten uit onze contreien het voorbereidende werk van politie en organisatoren in de aanloop naar de Love Parade in Duisburg. Balans: 21 doden en een paar honderd gewonden. Sinds het Heizeldrama in 1985 nemen organisatoren van massa-evenementen in óns land uw aller veiligheid wreed serieus, maar wat als het toch misloopt?

Kristoff Tilkin

Humo legde zijn oor te luisteren bij drie specialisten: Erik de Soir (crisispsycholoog bij het Belgisch leger), Ivan Saerens (organisator van de Gentse Feesten aan Sint-Baafs en auteur van het 'Handboek manifestaties en evenementen') en Nico Van De Weghe (professor geomatica aan de Universiteit Gent).

Tip 1: blijf thuis

Gerrit Komrij schreef het al: 'Alle ellende in de wereld komt voort uit het feit dat iemand niet gewoon met zijn armen over elkaar kan blijven zitten.' Heppie chelijk of heppie chelijk? Welaan dan! Geen zinnig mens wil toch tussen honderden (laat staan duizenden) uitzinnige, opgefokte en uit al hun openingen en poriën meurende soortgenoten staan hossen?


Erik De Soir «Het schijnt dat mensen gemeenschapsdieren zijn, maar tussen talloze dronken, zweterige en uitgelaten lui staan die niet meer thuis zijn in zichzelf: nee, bedankt. Als overbezorgde vader - die voor de gelegenheid chauffeur, bodyguard dan wel drager van handtassen mocht spelen - heb ik al meermaals een groepje adolescenten naar massabijeenkomsten begeleid, dus ik weet waarover ik praat. Je moet urenlang in de wagen zitten, een parkeerplaats zoeken, plassen in vieze toiletten, aan overvolle terrasjes zitten, drinken uit slechtgewassen glazen... Thuisblijven lijkt me dus nog zo gek niet.»


Ivan Saerens «Als ik tijdens de Gentse Feesten van op afstand naar de achtduizend man sta te kijken die samengedrumd zijn op het Sint-Baafsplein, overvalt me weleens de gedachte: 'Daar zou ik niet meteen gaan tussenstaan.' (lacht) Pas op: ik pik elk jaar een paar festivals mee, maar dat is beroepsmisvorming: je kan van elke situatie wel iets opsteken.»

Tip 2: verkies de buiten boven de stad

In de kranten werd vorige week afgewogen welke festivals nu de veiligste zijn. Pukkelpop zou vanwege de locatie - een wei - minder onveilig zijn dan een stadsfestival. Niet gek: beton en baksteen zijn standvastiger dan dranghekken, en mensen zullen zich sneller ingesloten voelen tussen muren.


Saerens «Ik heb ook gelezen dat Pukkelpop veiliger zou zijn dan pakweg Polé Polé, maar stadsfestivals zijn niet per definitie gevaarlijker. Alles hangt af van de manier waarop de organisator en de veiligheidsdiensten voorbereid zijn. In die kleinere tenten en in de Marquee op Pukkelpop kan het ook serieus dringen zijn, hoor. En bij Polé Polé kan je nog altijd in het water springen.»

Addendum bij tip 2: zorg dat u kunt zwemmen.

Tip 3: kom op tijd

Voor de veiligheidsdiensten geldt: VOL = VOL. Vertrek ruim op voorhand, zo vermijdt u dat u nog staat aan te schuiven terwijl uw favoriete act al op het podium staat. Of dat men de tent voor uw neus sluit.


Saerens «Als de capaciteit op Sint-Baafs is bereikt, sluiten we het plein af en daarmee uit. Dat is wreed ongezellig en frustrerend voor wie nét niet naar binnen kan, maar anders wordt het veel te gevaarlijk.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234