null Beeld

Tienerzwangerschapspact

't Is nog een maand tot 1 september, maar tieners die een spetterende rentree plannen, kunnen ter inspiratie misschien kijken naar 'Tienerzwangerschapspact'. Die documentaire (van de BBC, maar te zien op VijfTV) doet het merkwaardige verhaal van een katholieke school in het stadje Gloucester, Massachusetts, waar vorig schooljaar niet minder dan achttien meisjes van nog geen zestien jaar oud op hetzelfde moment zwanger bleken te zijn.

Redactie


Het was de schoolarts die alarm sloeg, toen kort na elkaar niet minder dan honderdvijftig leerlinges bij hem om een zwangerschapstest vroegen. Die reageerden - ook vreemd - ontgoocheld als ze niet in verwachting waren, en feliciteerden elkaar met een high five als het wél gelukt was. De arts seinde de directeur in, en die kwam tot de conclusie dat de meisjes hadden afgesproken om bewust samen zwanger te worden - in achttien gevallen dus met succes. Het weekblad Time schreef er een artikel over, en Gloucester werd wereldnieuws.'Afdeling Verzorging en Voeding'
Het stadje zelf was grondig verdeeld. Sommige bewoners vonden het allemaal toeval, andere zagen de 'perverse' invloed van de film 'Juno', over een zestienjarig meisje dat op zoek gaat naar adoptieouders voor haar ongeboren kind. Ray, journalist van de lokale krant, volgde de zaak op de voet.
Ray «Of er nu een echt 'zwangerschapspact' was of niet, het was zonder meer duidelijk dat al die meisjes bewust zwanger waren. Ze vonden het cool om samen in verwachting te zijn en nadien samen hun kinderen op te voeden en toch ook nog hun school af te maken - want er was al gratis kinderopvang voor tienermoeders.»
- Wie zijn de vaders?
Ray «Daarover werd zwaar gespeculeerd. Waren het jongens van dezelfde school of van buiten de stad? Een andere mogelijkheid waren oudere jongens die al een paar jaar waren afgestudeerd. Eén van de vaders is inmiddels bekend: een 24-jarige man. Maar heeft hij meerdere baby's verwekt? Niemand weet het, want niemand wil er echt iets over zeggen. En de weinige meisjes die erover wilden praten - meestal dan nog in het gezelschap van een chaperon - ontkenden bij hoog en bij laag dat er ooit zo'n pact was gesloten.»
Dawn, de lokale buschauffeur, heeft zo haar idee.
Dawn «Weet je waarom die meisjes zwanger werden? Ze waren op zoek naar onvoorwaardelijke liefde. Dat is een diep en onweerstaanbaar verlangen, bijna zoals bij een alcohol- of drugsverslaving.»
De schoolarts en de directeur namen ontslag toen het (katholieke) schoolbestuur, onder aanvoering van de burgemeesteres, weigerde contraceptiva in de school toe te laten. Na maanden discussie werd er alsnog een compromis bereikt: de school mag nu de pil geven aan leerlingen die erom vragen, op voorwaarde dat hun ouders daarmee akkoord gaan.
De baby's werden probleemloos geboren en zijn gezond en wel.
Time: Pregnancy Boom at Gloucester HighYouTube: Teen Girls\' Pregnancy Pact

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234